BBC'nin haberine göre, tek hücreli Toksoplazma gondii parazitinin, farelerin istemsiz kedi korkusunu engellediğinin bilindiği ancak yapılan son araştırmanın, fareler parazit enfeksiyonundan kurtulduklarında dahi artık bu korkuyu taşımadıklarını gösterdi.
Sonuçları Plos One dergisinde yayımlanan araştırmada, enfeksiyonun, farelerin beyinlerinde kalıcı bir değişikliğe neden olabileceği belirtildi. Araştırma çerçevesinde California Üniversitesinden Wendy Ingram ve meslektaşları, farelerin, vaşak idrarına nasıl tepki gösterdiklerini inceledi. Toksoplazma gondiiyle enfekte olmayan fareler, idrardan hiç hoşlanmazken, enfekte olanlar, test bölgesinde özgürce dolaştı. Ingram, farelerdeki bu davranışın, enfeksiyon büyük oranda veya tamamen temizlendikten sonra da devam ettiğinin görülmesini, dikkate değer olarak nitelendirdi.
Dünyada yılda 350 bin kişiye toksoplazma bulaştığı sanılıyor. Özellikle gebelikte ciddi komplikasyonlara yol açan ve bağışıklık sistemi zayıf olanları olumsuz etkileyen toksoplazma enfeksiyonuyla ilgili bu son bulgunun, enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili mevcut görüşün değişmesi gerektiği ihtiyacını ortaya koyduğu savunuluyor.
Parazit Bulaşan Fereler, Kedilerden Korkmuyor
Mikroskobik bir parazit bulaşan farelerin, kedi korkusunu kalıcı biçimde kaybedebilecekleri bildirildi.