İlk uçuşa katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bundan her iki ülkenin de kazanacağını belirtti.
Tarihi M.Ö 4.yüzyıla dayanan ve 520 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin bir parçası olan Üsküp, Pegasus’un yurt dışında uçtuğu 47. şehir oldu. Pegasus Hava Yolları, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 180 kişilik İpek adlı uçak ile yurt dışındaki 28. uçuş noktasına Makedonya’nın Üsküp şehrine düzenlediği seferlerle başladı. Üsküp seferleri; İzmir’den 2 , İstanbul’dan 3 olmak üzere haftada 5 kez karşılıklı olarak gerçekleştirilecek.
Düzenlenen ilk sefere Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Doğan Yayın Holding İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Rifat Sait, Hamza Dağ, Aydın Şengül, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile çok sayıda işadamı katıldı.
TÜRKİYE İLE MAKEDONYA ARASINDA HAVACILIK ANLAŞMASI
Bakan Binali Yıldırım ve beraberindekileri Üsküp Büyük İskender Havalimanına inişlerinde Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Janakievski karşıladı. Burada her iki bakanın katılımı ile TAV Havacılığın işlettiği havaalanında, Türkiye ile Makedonya arasında hava ulaştırma anlaşması imzalandı. İmza töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Makedonya ile Türkiye arasında imzalanan Hava Ulaşım Anlaşmasının her iki ülkenin hava ulaşımını geliştirilmesine büyük faydası olacağını ifade etti.
Düzenlenecek seferlerin karşılıklı olarak turizm, ticaret ve iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydeden Bakan Yıldırım, “Hedefimiz her alanda ikili ilişkileri geliştirmek. İlişkileri geliştirmenin yolu da ulaşımı artıracak altyapıyı oluşturmaktır. Bu açıdan büyük mutluluk duyuyorum. Önümüzdeki dönemde ilişkileri geliştirmek için tempoyu daha da artıracağız.” dedi.
Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Janakievski de iki ülke arasında zaten mevcut olan hava anlaşmasının bu yeni anlaşma ile daha da geliştirildiğini söyledi.
Bakan Janakievski, İzmir-Üsküp arasında tarifeli uçuşlara başlayan Pegasus’un bu adımından büyük mutluluk duyduklarını kaydederek, “Bu sayede Makedon vatandaşlar İzmir’in güzelliklerini görme, ticaret yapma ve İzmir aracılığıyla başka bölgeleri görme imkanına kavuşacak.” diye konuştu.
İLİŞKİLER DAHA DA GELİŞECEK
İmza töreninin ardından Aleksandar Palace Otel`de, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ev sahipliğinde düzenlenen iftarın yemeğine katılan Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihin derinliklerine kadar uzandığını söyledi.
Yıldırım, Balkanlar`da barışın, huzurun daim olması, ilişkilerin giderek çok daha geliştirilmesi konusunda Türkiye ve Makedonya`nın ciddi iki örnek ülke olduğunu kaydederek, “Bu havayolu köprüsünün, havayolu taşımacılığının, uçak seferlerinin artırılması ve buna İzmir`in de dahil edilmesi, bu ilişkilerdeki artışı daha da hızlandıracak ve bundan her iki ülke de kazanacaktır.” ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE`DE HAVACILIĞIN GELİŞMESİNİN ÖYLE SIRADAN BİR OLAY DEĞİL"
Yıldırım, Türkiye`de havacılığın gelişmesinin sıradan bir olay olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Dünyaya baktığımızda havacılıktaki gelişme yılda ortalama yüzde 6`dır. Ama Türkiye 5 yılda 4 kat büyüdü. İç hatlarda 2003`te 8,5 milyon insan havayolu ile seyahat ederken, bu sayı 2010 yılı sonu itibariyle 52 milyona çıktı. 25 havaalanımız açıkken, 46 havaalanımız sefer yapar hale geldi ve şu anda ülkede 9 ilimizde yeni havaalanı yapıyoruz. Dış hatlarda da 150 uçaktan 400`e yaklaşan tek bayrak taşıyıcı havayolu şirketinden, tarifeli sefer yapan 6 havayolu şirketine ulaşan bir ülke haline geldik. İç uçuşlarımızla birlikte geçen yıl itibariyle 103 milyon insana hizmet ettik. 2023 hedeflerimizi de koyduk. 350 milyon yolcuya hizmet edeceğiz, 750 uçaklık bir kapasiteye ulaşacağız, en az 80 milyon kapasiteli 1, 30 milyon kapasiteli 2, 15 milyon kapasiteli 3 tane havaalanımız olacak. Türkiye havacılıkta Orta ve Uzak Doğu`nun, Doğu Avrupa`nın bir transfer merkezi haline gelmiş olacak. Üsküp Havaalanı`nı da TAV işletiyor. Dolayısıyla bu iki havaalanı arasındaki seferlerin çok başarılı olacağını düşünerek, Pegasus`un buradaki seferlerini artırma ihtiyacı duyacağını buradan rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu uçuşların başlamasıyla hem biz sözümüzü yerine getirmiş olduk, hem de sayın bakan sözünü yerine getirdi.``
Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da yurt dışında 28 noktaya sefer düzenleyen Pegasus`un, Sofya`nın ardından 28. nokta olarak başlayan Üsküp uçuşlarıyla Avrupa, Rusya, Ortadoğu`nun ardından Balkanlar`a da açıldığını söyledi.
Sabancı, Pegasus`un uçmayı lüks olmaktan çıkaran havayolu şirketi olduğunu, dış hatlarda hızla büyüdüklerini belirterek, “2010 yılında yurt içi ve yurt dışında toplam 8,6 milyon yolcu taşıdık. 2011 yılında artan yeni hatlarımızda misafir sayımızı her geçen gün artırıyoruz. Bu noktada bugün karşılıklı seferlere başladığımız 28. nokta olan Üsküp, Balkanlar`da Sofya`dan sonra 2. destinasyonumuz olması nedeniyle büyük önem taşıyor.” diye konuştu.
İşadamlarının da katıldığı iftar programının ardından hattın açılması, pasta kesilerek kutlandı.
Pegasus, İzmir – Üsküp Seferlerini Başlattı
Pegasus Havayolları, İzmir – Üsküp seferlerini başlattı.