Pierre Loti, Fransa'daki evinde Türk misafirlerini ağırladı

İstanbul'a geldiğinde Türkiye'ye aşık olan ve Türk dostluğunu eserlerinde dile getiren ünlü yazar Pierre Loti'nin 87. Ölüm Yıldönümü etkinlikleri, Tür

  İstanbul ' a geldiğinde Türkiye ' ye aşık olan ve Türk dostluğunu eserlerinde dile getiren ünlü yazar Pierre Loti ' nin 87 . Ölüm Yıldönümü etkinlikleri , Türkiye-Fransa arasında kültür köprüsü kurulmasına zemin hazırladı .

Sanatçının doğup büyüdüğü Fransa ' da düzenlenen etkinliklere katılan Eyüp Belediyesi ile Rochefort ' un kardeş şehir olması yolunda önemli bir adım da atılmış oldu . Geçtiğimiz aylarda İstanbul ' a gelerek Eyüp ' ü ziyaret eden Rochefort Belediyesi yetkilileri , Pierre Loti ' nin ölüm yıldönümünde Eyüp Belediyesi ' nden konukları ülkesinde ağırladı . Eyüp Belediyesi Başkanı İsmail Kavuncu ve ekibi , Rochefort ' a giderek hem Pierre Loti ' nin Ölüm Yıldönümü etkinliklerine hem de Saint Pierre d ' Oleron ' daki fuara katıldı .

Saint Pierre d ' Oleron Belediye Başkanı Patrick Moquay , Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu onuruna bir resepsiyon verdi . Resepsiyona , Rochefort Belediyesi yetkilileri , İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt , Paris Kültür Tanıtma Ataşesi Hasan Yavuz , 34 . Expoleron Fuarı Başkanı Franck Hays , Türk dostu , Fransız Gazeteci Lionel Serik ve Ada ' daki işadamları , sanatçılar katıldı .

PİRRE LOTİ ' NİN MEZARINA VE AİLE EVİNE ZİYARET

Saint Pierre d ' Oleron Belediye Başkanı Moquay , Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ve beraberindekileri , Ada ' daki Pierre Loti heykelini ziyaretten sonra bir öğle yemeğinde ağırladı .

Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ve beraberindekilerin Ada ' daki sonraki durağı , ünlü ressam-yazar , Türk dostu Pierre Loti ' nin mezarının da bulunduğu , aile eviydi . Çok özel durumlar dışında basına ve halka kapalı olan ev , Eyüp Belediyesi için özel olarak açıldı . Pierre Loti ' nin yakınları , onun sanatçı kişiliği , özel yaşamı ve eserleriyle ilgili bilgiler verdi .

PİERRE LOTİ , EYÜP SULTAN ' I EVİNE TAŞIMIŞ

Sanatçının ölümüne dek yaşadığı , gezip gördüğü yerlerden topladığı eşyaları sergilediği , anılarını canlandırdığı , kişiliğini , özelliklerini yansıtan evinde en çok dikkat çeken bölüm ise Türkiye ' den getirdiği eşyalarla dizayn ettiği oda oldu . Eyüp Sultan Camii ' ne benzeyen , simgesel sandukalar , İznik ve Kütahya çinileriyle , Türk motifli halılar ve hediyelik eşyalarla çevrili bölüm , İstanbul ' dan gelen konukları çok etkiledi . Pierre Loti Müzesi ' ndeki rehberin anlattığı bazı detaylar ise oldukça dikkat çekiciydi . Uzun yıllar yaşadığı bu evde en önemli eserlerine imza atan Loti ' nin o dönemde özellikle sabah namazında evine yaptırdığı minik minareden ezan okutması , Mustafa Kemal Atatürk tarafından armağan edilen Türk halısını evinin en güzel bölümüne sermesi , çok sevdiği İstanbul ' dan getirdiği çiniler , halılar , hediyelik eşyalar vb . süslediği evinde Türk dostluğunu kanıtlayan diplomatik temaslarda bulunması , hatta Türkiye ' nin bağımsızlığı uğruna zaman zaman eleştiriler almasına rağmen büyük mücadele sergilemesi son derece etkileyiciydi .

Başkan İsmail Kavuncu , Pierre Loti ' nin mezarını ziyaret ettikten sonra hatıra defterine günün anlam ve önemiyle ilgili notlar yazdı . Kavuncu , Fransız basın mensuplarına yaptığı açıklamada , " Türk dostluğunu 100 yıl önce başlatan Pierre Loti ' nin izlerini takip ederek buralara kadar geldik . Ülkemizin , barış , huzur , dostluk ve iyi niyet dileklerini getirdik . Yüreğim Türkiye ve Türkler için atıyor diyen Pierre Loti ' nin başlattığı yerden devam edecek . İki ülke arasındaki kültürel , sosyal , ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz " dedi .

Rochefort ' la kardeş şehir projesi kapsamında Ekim ayında ilk etkinliğe imza atacaklarını vurgulayan Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu , " Dostluğun Fırçasından Eyüp " adlı projenin iki ülke arasındaki kültürel işbirliğini de artıracağını kaydetti . Başkan Kavuncu şunları söyledi : " Türk hayranı ve Türkiye ' yle özdeşleşen ünlü yazar Pierre Loti ' nin Eyüp ' le olan gönül bağını kuvvetlendirmek için bu projeyi hayata geçireceğiz . Farklı kültürlerle yoğrulmuş sanatçılar , Fransız ve Türk ressamlar , Bilgi Üniversitesi Resim bölümü öğrencileri , Eyüp ' teki Pierre Loti Tepesi ' nde biraraya gelerek Haliç ' i ve İstanbul ' u resmedecekler . Hem dünya üzerindeki mesafeleri yok edecek hem de farklı kültürel kimlikleri aynı potada buluşturacak bu proje için Fransız ressamları 15-22 Ekim tarihlerinde Eyüp ' te ağırlayacağız . Pierre Loti Tepesi ' nde yapılacak sanat eserlerinin sergilendiği sergiyle sona erecek etkinlik , bu değerli eserlerin katalogunun basılmasıyla ölümsüzleşecek . Ayrıca Rochefort ' ta önümüzdeki aylarda düzenlenecek müzik festivaline Eyüp Belediyesi Mehter Takımı ' nı göndereceğiz . Bu tür etkinliklerimiz sürekli devam edecek . İki ülke arasındaki ilişkileri , etkinlikler , projelerle desteklemek , yerel yönetimler ve halkla başlayan işbirliğinin çok daha büyük ufuklara açılmasını arzu ediyoruz . Ayrıca Rochefortlular bize büyük bir sevgi seliyle yaklaştılar , kendilerine biz de teşekkür ediyor şükranlarımızı sunuyoruz . "

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile