Pörtlek Göz Artık Çaresiz Değil

Pörtlek Göz Artık Çaresiz Değil

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ümit Beden, pörtlek göz sorunlarının artık çözümsüz olmadığını söyledi.

Bazı hastalarda yapısal olarak doğuştan gelen veya sonradan gelişen pörtlek (iri) göz yapısının mevcut olduğunu anlatan Prof.Dr.Ümit Beden, “Bu hastalarda gözün fonksiyonlarını korumak veya kozmetik olarak daha iyi bir görünüme sahip olabilmek için orbital dekompresyon ameliyatı uygulanabilmektedir. Orbital dekompresyon ameliyatı, göz çukurunu (orbitayı) genişletmek için uygulanan bir ameliyattır. Göz çukuru (orbita), göz küresi ve çevresindeki kaslar ile sinirleri içerisinde barındıran kemik yapıdır. Kemik duvarların sert olması nedeni ile bu duvarlar esneyemezler. Göz ve çevresinde hacim artışına neden olan tümör veya tiroide bağlı oftalmopati (Graves) gibi durumlarda, kemik duvarlar esneyemediği için, göz küresi ve göz siniri basınç altında kalacaktır. Bu tür olgularda, orbitanın kemik duvarları açılarak orbita hacmi genişletilebilir, bu orbital dekompresyon ameliyatıdır. Bu sayede, göz siniri ve göz küresi üzerindeki basınç artışı da tedavi edilmiş olur” diye konuştu.

Sıklıkla tiroid ilişkili olarak gelişen göz irileşmesinin bu durumun en iyi örneği olduğunu anlatan Prof.Dr.Ümit Beden, “Bu hastalarda, göz çevresindeki kas ve yağ dokularında artış meydana gelir. Orbita duvarlarının kemik yapısı nedeniyle, bu hastalarda göz öne doğru itilir ve arkada görme siniri (optik sinir) sıkışmaya başlar. Bu durumun uzun sürmesi halinde, görme siniri hasar görecektir. Ayrıca bu hastalar göz ve çevresinde belirgin basınç artışı ve ağrıdan şikayet ederler. Bu tür olgularda, orbital dekompresyon ameliyatı uygulanarak göz çukurunun (orbitanın) hacmi genişletilir. Bu sayede, göz ve optik sinir çevresindeki basınç artışı normale iner ve göz küresi geriye doğru yer değiştirir. Bu işlem ile hastalar görme kaybından korunduğu gibi, ağrı ve basınç hissinden de kurtulurlar” dedi.

Cerrahi işlemin genel anestezi ile yapıldığını ifade eden Prof.Dr.Ümit Beden, daha sonra şunları söyledi; “İşlem esnasında orbitanın iç duvarı (burun tarafı) alınarak orbital boşluk burun çevresindeki sinüslere doğru genişletilir. Bu işlemler bittiğinde, öne doğru itilmiş olan göz küresi tekrar geriye gelecektir ve daha doğal bir görünüme kavuşacaktır. Bazı olgularda göz çukurunun (orbitanın) dış (kulak tarafındaki) duvarı da alınarak orbital boşluk derin şakak bölgesine doğru genişletilebilir.

Orbital dekompresyon ameliyatı, optik sinirin basınç altında bulunduğu Tiroid ilişkili göz hastalarında ve travma-kaza olgularında aciliyet teşkil edebilir. Aksi takdirde, görme sinirinde kalıcı hasar meydana gelecek ve geri dönüşümsüz görme kaybına neden olacaktır.”

Bunun dışında ise kozmetik olarak rahatsızlık veren iri gözlü olgularda ise isteğe bağlı olarak uygulanabilmektedir. Bu şekilde, son yıllarda orbital dekompresyon ameliyatı acil olgular dışında, aşırı iri gözlerin tedavisinde de sıklıkla kullanılır olmuştur. Cerrahi teknik ve teçhizatlardaki gelişmeler ile cerrahi riskler günümüzde azalmış ve bu ameliyatın kozmetik amaçla uygulanmasını daha mümkün kılmıştır. Bu nedenle orbital dekompresyon ameliyatı, gözleri çok çıkık olan hastaların kozmetik amaçlı tedavisinde de kullanılabilir olmuştur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile