Prof. Dr. Arslan Açiklamasi 'Koroner Anjiyografi Ile Kalp Damarlarini Görüntülemek Ve Tedavi Etmek Mümkün'

Prof. Dr. Arslan Açiklamasi 'Koroner Anjiyografi Ile Kalp Damarlarini Görüntülemek Ve Tedavi Etmek Mümkün'

Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Arslan, 1O dakikalik bir koroner anjiyografi islemi ile kalp damarlarindaki darliklarin görüntülenebilecegini ve darlik olan yerlere balon veya stent tedavisi uygulanabilecegini söyledi.

Koroner anjiyografi, kalp damarlarindaki darliklari göstermek için uygulanan bir yöntem. Özellikle kasiktan ya da kol damarlarindan girilerekten kalp damarlarini kateter yoluyla görüntülemek için uygulanan yöntem, uzman hekimler tarafindan siklikla kullaniliyor. Medicana Saglik Grubu Doktorlarindan Prof. Dr. Ugur Arslan, koroner anjiyografi isleminin faydalarini ve kimlere uygulanabilecegi hakkinda açiklamalarda bulundu.

“Koroner anjiyografi islemi yaklasik 10 dakika sürer”

10 dakika gibi sürede kalp damarlarinin görüntülendigini ve dar olan kisimlara gerekli tedavinin yapilabilecegini dile getiren Medicana International Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Arslan, “Genellikle gögüs agrisi olan, kalp krizi geçiren hastalarda uyguladigimiz bir yöntemdir. Es zamanli olaraktan eger balon veya stent ile açilabilecek lezyonlar tespit edilirse islem esnasinda tedavi amaçli da kullanilabilir. Her invaziv islemin oldugu gibi koroner anjiyografinin de riskleri vardir. Ancak koroner anjiyografi artik çok düsük risklerle yapilabilmektedir. Koroner anjiyografi islemi yaklasik 10 dakika kadar sürmektedir. Poliklinik sartlarinda ya da acile basvuran hastalarda uygunluk belirlendikten sonra yapilabilmektedir” dedi.



“Kasiktan veya koldan yapilabiliyor”

Islemin kasiktan ve koldan girilerek kolaylikla yapilabildigine deginen Prof. Dr. Ugur Arslan, “Koroner anjiyografi her hastaya yapilabilecek bir islemdir. Ancak tabii ki hastadan hastaya islemin yapilabilirligi ve islemin riskleri degismektedir. Örnegin böbrek fonksiyonu bozuk hastalar daha yüksek risk tasimaktadir. Tabii ki islemin girisimsel bir islem olmasi nedeniyle kendine has riskleri mevcuttur ama genel olarak bakildiginda koroner anjiyografi düsük riskle yapilabilmekte olan bir islemdir. Islemin bir diger avantaji da eger ciddi darlik tespit edersek o darliklarin stent ya da balon dedigimiz yöntemlerle açilabilmesidir” diye konustu.



“Asiri kilolu insanlarda kalp krizi riski daha fazla”

Kalp krizini tetikleyen faktörler hakkinda da bilgi veren Prof. Dr. Arslan, “Kalp krizi, kalp damarlarinda ani gelisen tikanmaya bagli gögüste ani baslayan ciddi bir agriyla ortaya çikar genellikle. Terleme olabilir, bu agri kola vurabilir, boyna vurabilir, mideye vurabilir. Hastada ölüm korkusu gelistirebilir. Bazen farkli sikayetlerle de gelen hastalarimiz olmaktadir. Özellikle seker hastalari, yasli hastalarimizda daha farkli sikayetlerle de gelebilmektedir. Nefes darligi gibi, bazisinda karin agrisi olabilir ilk sikayet olarak. Bazen hiç sikayeti olmadan da hastalar kalp krizi geçirebilir. Kalp krizi riskini artiran faktörler, basta çevresel faktörler ve kisiye has faktörler olarak ikiye ayrilabilir. Sigara içmek özellikle çok önemli bir risk faktörüdür kalp krizi için. Yine hipertansiyon hastalari, diyabet hastalari kalp krizi riski için yüksek risk tasirlar. Ailesinde erken yasta kalp krizi geçiren kisilerde de kalp krizi riskinin yüksek oldugu gösterilmistir. Yine kolesterol yüksekligi olan, obezitesi olan, asiri kilolu olan hastalarda da koroner arter hastaligi ve kalp krizi riski daha çok bulunmaktadir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile