Prof. Dr. Fetullah Arik Açiklamasi 'Depremin Olacagi Zamani Tahmin Etmek Yerine, Özel Önlemlerin Alinmasi Daha Önemli'

Prof. Dr. Fetullah Arik Açiklamasi 'Depremin Olacagi Zamani Tahmin Etmek Yerine, Özel Önlemlerin Alinmasi Daha Önemli'

17 Agustos 1999 Marmara Depreminin 25. yil dönümü nedeniyle Konya’da “Sesimizi duyan var mi?" paneli düzenlendi. Depremlere karsi yapilmasi gereken çalismalarin masaya yatirildigi panele katilan Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Fetullah Arik, "Depremin olacagi zamani tahmin etmek yerine, özel önlemlerin alinmasi daha önemli" dedi.

Konya’da Marmara Depremi’nin 25. yil dönümü nedeniyle “Sesimizi duyan var mi?" paneli düzenlendi.

Tas Bina Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen panelin ilk bölümünde "25 Yilda Zemin, Planlama ve Yapim Teknigi", ikinci bölümünde "25 Yilda Yapi Güvenliginde Tasarim ve Teknik" konulari ele alindi. Afete dirençli kentler ve afete dirençli toplum anlaminda çok mesafeler kat edilmesi gerektigine deginen Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Fetullah Arik, "17 Agustos Marmara Depreminin 25. yilinda önemli tarih olarak gördügümüz bu yilda hem deprem adina hem de çesitli yasal düzenlemeleri yapabilmek adina mevzuat içerisinde de birtakim düzenlemeler vardi. Jeoloji mühendisleri olarak TMMOB’un düzenlemis oldugu bu toplanti içerisinde mesleki anlamdaki düzenlemeleri açiklamak için ve çok bekledigimiz dogal afet yasasiyla ilgili çalismalarin ivme kazandirilmasi için gerekli mevzuat önerilerimizi yaptik. Tabii ki geçtigimiz yilki depremden sonra büyüksehir belediyeleri içerisinde yapilmis olan afet daire baskanliklari, diger belediyelerde yapilan afet müdürlükleriyle ilgili önerilerimiz oldu. Buralarda yapilan çalismalarin bir arama kurtarma müdahale degil, deprem öncesinde ve doga olaylarindan önce tedbirlerin alinmasi ve can kayiplarinin, hasarin azaltilmasi, bertaraf edilmesiyle ilgili çalismalar için mutlaka bu birimlerde görevlendirilecek personelin liyakatli, teknik personel olmasi gerektigini vurguladik" dedi.



"Depremin olacagi zamani tahmin etmek yerine, özel önlemlerin alinmasi daha önemli"

Depremin zaman ve olusum sekline karsi degil, önlemlerin önem tasidiginin altini çizen Jeoloji Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Arik, "Yerbilimciler zaten bu konuyla ugrasan, aktif, teknolojik, depremle ilgili çalisan hocalarimizin ortaya koyduklari bir gerçek var ki, bundan sonra ülkemizin neresinde hangi büyüklükte bir deprem olacak artik biliniyor. Bilinmeyen tek bir sey var depremin olacagi zaman. Aslinda bunu tahmin etmek yerine zaten olacak depremin büyüklügünü ve yerini bildigimiz için bu yerlerde özel önlemlerin alinmasi daha önemli. Depremi olusturacak faylar yerine taskin, sel, heyelan riski olan bölgelerde yapilasmanin tamamen kaldirilmasi ve bu yapilasmaya izin verenlerle ilgili gerek imalat süreçleri içerisinde yer alan mühendisler, gerek onay süreçlerinin içerisinde yer alan idarelerin hesap vermesini saglamak gerekiyor" seklinde konustu.



"Insaat faaliyeti teknik bir olay oldugu için her asamasinin mutlaka nitelikli teknik personel nezaretinde yapilmasi gerektigi konusunda görüs birligine vardik"

KTO Karatay Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümünden Doç Dr. Kamil Akin, "Marmara Depreminin 25. yili dolayisiyla yapilmis panelde depreme ne kadar haziriz, ne yapmaliyiz, ne eksiklerimiz var konularini masaya yatiriyoruz. Biz burada yillardir süregelen depremleri, niye afete dönüstügünü masaya yatirdik. Bunun en önemli parçasi tabii ki teknik bilgi ve teknik personel. Insaat faaliyetinin teknik bir olay oldugunu, bu olay sebebiyle de her asamasini mutlaka nitelikli teknik personel nezaretinde yapilmasi gerektigi konusunda görüs birligine vardik. Bununla ilgili çalismalarimiz devam edecek. Ileride tekrar büyük acilar yasamamak için mutlaka ama mutlaka her insaat faaliyetinin teknik bilgi ve teknik personel nezaretinde yapilmasi en dogru olani" ifadelerini kullandi.

"Kontrolleri yaptigimiz takdirde depremlerde can kayiplarimizin azaldigini görecegiz"

Doç. Dr. Kamil Akin, "Tabii burada koordineli bir iliski yani ilgili meslek odalari, meslektaslarin katilimiyla ilgili idareler hem yerel hem genel idarelerin el birligi içinde çözülmesi gereken birçok problem var. Bunlarin en basinda tavizsiz sekilde yapilarin kontrol edilmesi, bunun rutine bindirilmesi, yapiya sonradan yapilan müdahalelerin önüne geçilmesi, dogru proje ile dogru zeminde her asamasi kontrol edilmis yapilarin insa edilmesi en önemli kavram olarak karsimiza çikiyor. Dogru zeminde, dogru yapiyi kontrol edip belli periyotlardaki, bundaki en ideal periyot 5 sene, bu kontrolleri yaptigimiz takdirde böyle her depremde can kayiplarimizin azaldigini, önleyici tedbirlerle hatta kisa bir süre sonra da ortadan kalkacagini görecegiz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile