Halil İnalcık, İlber Ortaylı ve Ekmeleddin İhsanoğlu gibi birçok akademisyenin İpşirli için hazırladığı kitapta, Hilafetin Devri, 16. yüzyılda Kızıldeniz’de Osmanlı-Portekiz mücadelesi, Osmanlı Sahaflık Tarihi, Modern Türkiye ve Osmanlı Mirası, şeriat ve Kanunname gibi konular yer alıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı, İpşirli hakkında "İpşirli’ye, klasik medrese geleneğine uyarak, İpşirîzâde derim ‘biraderimiz’ hitabını da ilave ederiz. Arapça bilgisinin sağlamlığı ve Farsçasının yeterliliği nedeniyle Osmanlı Türkçesi metinlerini, bizim neslin içinde en rahat değerlendiren odur. İpşirîzâde az değil, ağırdan ağıra titizce çok şey yazan ve çok dolu konuşan bir tarih bilginidir. Hiç göstermediği heccav bir tarafı da vardır. Onunla konuşmak da onu okumak kadar keyiflidir." ifadelerini kullandı.
Feridun M. Emecen de İpşirli ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
"İnsani yönü itibariyle gerçek olgunluğa erişmiş nadir simalardan biri olmasının yanında ilmi alanda da şaşırtıcı hafızasıyla ve ilginç konuların peşinde koşmasıyla dikkati çeken Prof. İpşirli, özellikle önemli Osmanlı kroniklerinin edisyonlarını yapmakla Osmanlı tarihçiliği için ciddi katkılarda bulundu. Selanik Tarihi ve Naima Tarihi bu meyanda hemen zikredilebilir. Öte yandan hayli zor bir alan olan ilmiye teşkilatıyla uğraşarak, bilhassa kazaskerlik hakkında yegâne ayrıntılı çalışmayı da ilim âlemine kazandırdı."Kitapta ayrıca İdris Bostan, M. Akif Aydın, İsmail E. Erünsal, Mübahat S. Kütükoğlu, Abdülkadir Özcan, Salih Özbaran, Colin Imber, Colin Heywood, Heath W. Lowry gibi birçok tarihçinin de makalesi yer alıyor. TİMAŞ Yayınları’ndan çıkan kitaba bütün kitapçılardan ulaşmak mümkün .
Prof. Dr. Mehmet İpşirli İçin Hazırlanan Makaleler Kitaplaştırıldı
Hayatını tarih araştırmalarına adayan Fatih Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet İpşirli’ye hediye edilmek üzere yazılan makaleler, meslektaşları tarafından 'Osmanlı'nın İzinde' adlı kitapta 2 ciltte toplandı.