Psikiyatriye Önyargıdan Dolayı Her 100 Hastadan Sadece 20’si Tedavi Oluyor

Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, psikiyatri birimine karşı önyargılar bulunduğunu, her 100 hastadan sadece 20’sinin tedavi olmaya geldiğini söyledi.

Psikiyatri biriminde tedavi olmaya ve psikiyatrik ilaçları kullanmaya toplum tarafından uzun yıllardır önyargıyla bakıldığını belirten Menteşeoğlu, psikiyatrinin yaklaşık 200 yıldır hizmet veren önemli bir birim olduğunu vurguladı.Uzm. Dr. Menteşeoğlu, “Psikiyatri ilaçlarının beyni çürüttüğü, beyin kanserine neden olduğu, kısırlığa yol açtığı gibi gerçekle hiçbir alâkası olmayan söylemler, toplum tarafından önyargıların oluşmasına neden olmuştur. Türkiye’de tedavi olması gereken her 100 psikiyatri hastasından sadece 20’si tedavi olurken dünyada yapılan araştırmalar, önyargılarımızdan kurtulmamız gerektiğini gösteriyor. Bize gelen hastaların teşhis ve tedavisini en uygun şekilde yapıyoruz ama etrafındaki kişilerin cahilce yönlendirmelerine uyarak, verdiğimiz ilaçları kullanmıyor. Sonra bize gelerek, iyileşmediğini söylüyor. Bu durumda iyileşmemesi Son derece normal.” dedi.

Günlük hayatın stresle dolu geçtiğini, trafikte, iş ortamında, evde kişinin, psikiyatrik hastalığı olmasa da stresin verdiği ömrü kısaltıcı durumlarla karşılaştığını anlatan Menteşeoğlu, şunları kaydetti: “Bu zararı azaltmak için antidepresan ilaçların kullanılması gerekir. Kendini stres altında hisseden ve daha Kaliteli Yaşam sürmek isteyen kişilerin, depresyon ilaçları konusunda önyargılarından kurtulması gerekir. Gereksiz yere olmaması için de bu ilaçlar, bir psikiyatri uzmanı gözetiminde kullanılmalıdır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile