'Kanserden Korkmayın, Bilinçlenin' Çağrısı

Özel Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi Başkanı Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.


Özdoğan, Uluslararası Skal Derneği tarafından Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde kanser hastalığı ile ilgili düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kanser ile mücadelenin ilkokuldan itibaren başlaması gerektiğini belirtti.

Çocukların sağlıklı beslenmeye teşvik edilmesi, sigaradan uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Özdoğan, kanserden korunma teknikleri konusunda çocuklar başta olmak üzere toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İnsanların kanser kelimesinden korktuğunu, kanser denilince çaresizlik akla geldiğini ifade eden Özdoğan, kanserin tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

Kanser hastalarına yönelik önemli değişimler yaptıklarını ifade eden Özdoğan, yıllarca bodrum katlarında uygulanan kemoterapiyi ışıklı ortamlara çıkardıklarını, hastaneleri yaşam merkezleri haline getirdiklerini, tedavi için gelen hastaların ellerine resim fırçaları vererek yaşam tarzlarının farklı bir boyut kazanmalarını sağladıklarını anlattı.

Kanser hastalığında öncelikle bakış açılarını değiştirdiklerini dile getiren Özdoğan, insanları bulundukları yerden koparmadan, sevdiklerinden, ailelerinden, dostlarından ayırmadan, sevgiden yoksun bırakmadan tedavi etmenin yöntemlerini oluşturduklarını belirtti.

Kanser olup iyileşen birçok insan olduğuna işaret eden Özdoğan, şöyle konuştu:

"Kanser önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık. Korunmayı bildiğimizde, erken tanı koyabildiğimizde, yaşam kalitesini yükselterek tedavisini de yapabildiğimiz takdirde kanserden korkmamıza gerek yok. Bugün her türlü kanser vakasında erken tanı yapabiliyor ve tedavi edebiliyoruz. Önemli olan bu bilincin toplumda yaygınlaşmasını sağlamak."

Kanserden korunma ya da eken teşhis uygulamalarının basit yöntemlerle gerçekleşebileceğinin altını çizen Özdoğan, meme kanseri için 20 yaşından sonra her kadının kendisini muayene etmesini, her insanın akciğer kanseri için sigaradan uzak durmasını, diğer kanserlere karşı da en az yılda bir kez doktora muayene olunmasını gerektiğini vurguladı.

Kanserden korunmanın ve tedavi imkanının mümkün olduğunu belirten Özdoğan, insanların kansere bu açıdan yaklaşması gerektiğini bildirdi.

Özdoğan, Antalya'yı uluslararası kanser tedavi şehri yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile