Re’sen Emekliler Haklarını İstiyor

Re’sen Emekliler Haklarını İstiyor

12 Eylül referandumu sonrasında Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla orduyla ilişiği kesilen personelin mağduriyeti telafi edildi.

Ordudan re'sen emekli edilenlerin haklarını alamaması ise Re’sen Emekliler Derneği tarafından tepkiyle karşılandı.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Servet Kahramaner, YAŞ mağdurlarına verilen hakların re’sen emeklilere de verilmesi gerektiğini belirtti. Kahramaner, "Yıllardır sırtımızda taşıdığımız ordudan atılmışlık kamburunu üzerimizden atacak ve zedelenen itibarımızı ve çocuklarımızın çalınan geleceğini geri alacağız." diye konuştu.


Re’sen Emekliler Derneği 1’inci Genel Kurul Toplantısı Eskişehir Namlı Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Servet Kahramaner, YAŞ kararı ile mağdur edilen personelin hakları ile re’sen emekli olan personelin hakları arasında bir fark olmadığını belirterek, re’sen emeklilerin haklarının YAŞ kararlarına eklenmediği için ayrımcılığa tabi tutulduğunu ve ötekileştirildiğini söyledi. “İdarece başvuruları reddedilenlere ilişik kesme işlemlerinin yargıya açık olması gerekçe gösterilse de uygulamada bunun bir aldatmaca olduğu görülecektir.” diyen Kahramaner, yargı yolu olarak gösterilen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin tek dereceli ve son karar mercii olduğunu söyledi. Kahramaner, "Bireylere adil yargılanma hakkı tanınmadan tesis edilen re’sen emeklilik kararlarının yok hükmünde sayıldığı, Anayasa’nın 36. Maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddelerinde açıkça belirtilmiştir. AİHM, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni mahkum ettiği tazminat kararı ile AYİM Kararlarını yok hükmünde saymış ve bu mahkemenin yargı yolu olarak da gösterilmeyeceğini ispatlamıştır.” şeklinde konuştu.


Kendileri için başarının mağduriyetlerinin giderildiği ve sosyal haklarının geri alındığı an olacağını belirten Kahramaner, “Yıllardır sırtımızda taşıdığımız ‘ordu’dan atılmışlık kamburunu üzerimizden atacak ve zedelenen itibarımızı ve çocuklarımızın çalınan geleceğini geri alacağız. 1 Ekim’de açılacak TBMM’nin yeni yasama dönemi ile bütün çalışma ve gayretlerimiz yeni bir düzenlemenin çıkarılması için olacaktır.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile