Reel Kesim Güven Endeksi 0,6 Puan Artti

2023 yili Haziran ayinda mevsimsellikten arindirilmis Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 105,7 seviyesinde gerçeklesti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), 2023 yili Haziran ayi Iktisadi Yönelim Istatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verisini açikladi.

Haziran ayinda imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 759 is yerinin yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilerek degerlendirilen anket sonuçlarina göre, 2023 yili Haziran ayinda mevsimsellikten arindirilmis Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 105,7 seviyesinde gerçeklesti. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, son üç aydaki toplam siparis miktari, genel gidisat, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine iliskin degerlendirmeler endeksi artis yönünde etkilerken, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari, mevcut toplam siparis miktari ve sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin degerlendirmeler endeksi azalis yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arindirilmamis Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 108,2 seviyesinde gerçeklesti.

Son üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi ile iç piyasa siparis miktarinda artis bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendigi, ihracat siparis miktarinda artis bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre bir miktar zayifladigi görüldü.

Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklari seviyesinin mevsim normallerinin üstünde oldugu yönündeki degerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendigi görüldü.

Gelecek üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat siparis miktari ve iç piyasa siparis miktarinda bir önceki ayda artis bekleyenler lehine olan seyrin zayifladigi görüldü.

Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin artis yönlü beklentilerin bir önceki aya göre bir miktar zayifladigi, gelecek üç aydaki istihdama iliskin artis yönlü beklentilerin ise bir önceki aya göre güçlendigi gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artis olacagini bekleyenler ile son üç ayda artis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin güçlendigi görüldü.

Gelecek üç aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de güçlendigi gözlendi. Gelecek on iki aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 2,5 puan azalarak yüzde 60,3 seviyesinde gerçeklesti.

Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 8,7’ye, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 77,3‘e yükselirken, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 14,0‘a geriledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile