Reklam Kurulu'ndan 5 Ayda Yaklasik 108 Milyon Lira Ceza

Ticaret Bakanligi’ndan yapilan yazili açiklamada, Reklam Kurulu’nun 16 Mayis tarihinde gerçeklestirdigi 345 sayili toplantisinda, ele alinan 119 dosyadan 110’unun mevzuata aykiri bulundugu ve bu dosyalar için durdurma cezasi ile toplamda 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezasi uygulanmasina karar verildigi bildirildi.

Bakanligin yaptigi açiklamada, geleneksel ve dijital mecralarda saglik reklamlarindan sosyal medya fenomenlerinin reklamlarina, gida takviyesi reklamlarindan indirimli satis reklamlarina kadar birçok sektördeki reklam ve uygulamalarin incelendigi belirtildi.

Denetimler kapsaminda, bir firmanin çesitli mecralar üzerinden yayinladigi kampanya ilanlarinda, indirimli satis süresinin 6 ay olarak belirlendigi tespit edildi. Incelemede, ’sezon indirimi’ basligiyla kis, ilkbahar ve yaz olmak üzere üç sezona yayilan ve sürekli degisen ürünlerin dahil edilmesiyle yapilan kampanyalarin, tüketicilerde belirsizlik ve sürekli indirim algisi meydana getirdigi gerekçesiyle durdurulmasina karar verildi.



’Anne tarifi’ ifadesine durdurma cezasi

Açiklamada, hizli tüketim ürünlerinin tanitimlarinda kullanilan ’anneler tarafindan hazirlanan ürünlere es deger’ ifadelerinin mevzuata aykiri bulundugu bildirildi.

Gida sektöründe, özellikle çocuklarin tüketimine yönelik ürünlerde, ’anne tarifi’, ’anne formülü’, ’anne dokunusu’ gibi ifadelerin kullanimi, bu ürünlerin ev sartlarinda hazirlanmis gibi gösterilerek yaniltici nitelikte oldugu gerekçesiyle durduruldu.

Reklam Kurulu’nun, bu yilin ilk bes ayinda toplam 756 dosyayi degerlendirdigi bilgisi verilen açiklamada, aldatici reklam veya haksiz ticari uygulama oldugu tespit edilen 664 dosya için durdurma cezasi ve toplam 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezasi uygulandigi bilgisi verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile