'Robinson Ziya'nin' Keban Baraj Gölü'ndeki Adada Huzurlu Yasami

Tunceli'de yasaminin büyük bölümünü Keban Baraj Gölü'ndeki adada geçirdigi için roman kahramani Robinson Crusoe'ya benzetilen Ziya Abay, 25 yil önce trafik kazasinda kaybettigi esinin anisina adaya diktigi yaklasik 4 bin meyve agacinin kurumamasi için bakimlarini büyük özveriyle yapiyor 83 yasindaki Ziya Abay: 'Adada her çesit agaç var ve burada incir, kiraz, visne, elma, armut, nar ve kivi yetisiyor. Adada ev olsa Pertek ilçe merkezindeki evime hiç gitmeyecegim, adadan ayrildigimda huzursuz oluyorum' 'Buraya geldigimde mutluyum, kafam rahat, dedikodulardan uzagim. Insanlara da deger veren bir insanim'

SIDAR CAN EREN - Tuncelili Ziya Abay, yillar önce ölen esinin anisina diktigi binlerce agaçla yesillendirdigi Keban Baraj Gölü'ndeki adada, sehir stresinden uzakta dogayla iç içe yasam sürüyor.

Kentin Pertek ilçesine bagli Çakirbahçe köyünde dogan 83 yasindaki Abay, Elazig'daki amcasinin yaninda uzun yillar ticaretle ugrastiktan sonra esi ve 4 çocugu ile Eskisehir'e göç etti.

Bu kentte açtigi antika dükkaniyla geçimini saglayip çocuklarini okutan Abay, 1995 yilinda esini trafik kazasinda kaybetmesi üzerine ayni yil memleketi Tunceli'ye döndü.

Keban Baraj Gölü'nde teknesiyle gezinti yaptigi sirada gördügü adaya yerlesen Abay, hayatini kaybeden esinin anisina, bu adaya meyve fidanlari dikmeye basladi ve yillar sonra agaçlarin sayisi 4 bine ulasti.

Doga sevgisiyle kurak bir adayi kisa sürede diktigi agaçlarla yesillendiren Abay, simdilerde ise ilerleyen yasina ragmen masmavi sularin ortasindaki adaya diktigi seftali, nar, kayisi, armut, ceviz ve kiraz agaçlarinin bakim ve sulama islemlerini özenle yapiyor.

Yasamini genellikle adadaki kulübesinde geçirdigi için yöre sakinlerince, yasaminin bir kismini issiz bir adada geçiren roman kahramani Robinson Crusoe'ya benzetilerek "Robinson Ziya" lakabiyla taninan Abay, her sabah ilçe merkezindeki evinden ayrilarak söyledigi türküler esliginde adanin yolunu tutuyor.

- Mavi sularin ortasinda adaya keyifli bir yolculuk yapiyor

Yaklasik 3 kilometrelik bir yürüyüsün ardindan evinden baraj gölü kiyisina ulasan Abay, burada teknesiyle mavi sularin ortasinda ve martilarin civiltisi esliginde adasina dogru dümen kiriyor.

Baraj gölünde 10-15 dakikalik yolculugun sonunda adasina kavusan Abay, kulübesinde birkaç dakika dinlenip doganin sesine kulak veriyor ya da esine ait fotografa bakarak geçmis günleri yad ediyor.

Ilerleyen yasina ragmen çalismaktan vazgeçmeyen Abay, 82 dönümlük ada üzerinde yetistirdigi meyve agaçlarini da su motoru yardimiyla ya da baraj gölünden kovayla tasidigi suyla suluyor ve bu sayede yaz mevsiminde agaçlarin kurumasini engellemeye çalisiyor.

Gün boyu adadaki dogal güzelliklerin arasinda huzurlu vakit geçiren ve doga tutkusuyla çevresindekilerin dikkatini çeken Abay'i, yurt içi ve yurt disindan çok sayida kisi de ziyaret ediyor.

- "Adaya geldigimde mutlu oluyor ve güçleniyorum"

Ziya Abay, AA muhabirine, Tunceli'nin Pertek ilçesine bagli Çakirbahçe köyünde dünyaya geldigini ve 8 yasinda Elazig'da yasayan amcalarinin yanina tasindigini söyledi.

Keban Baraj Gölü'ndeki adaya 1995 yilinda esini trafik kazasinda kaybettikten sonra yerlestigini belirten Abay, "Adada her çesit agaç var ve burada incir, kiraz, visne, elma, armut, nar ve kivi yetisiyor. Adada ev olsa Pertek ilçe merkezindeki evime hiç gitmeyecegim, adadan ayrildigimda huzursuz oluyorum. Adaya geldigimde mutlu oluyor ve güçleniyorum." dedi.

Abay, 83 yasinda olmasina ragmen adayi gezip tüm agaçlari suladigini dile getirerek, adada 4 bine yakin agaç yetistirdigini, su motoru ve kovayla bu agaçlari suladigini anlatti.

- "Adada günüm çok iyi geçiyor ve çalistigim için bakiyorum ki aksam olmus"

Yurt içi ve yurt disindan çok sayida kisinin kendisini ziyarete geldigini ifade eden Abay, söyle konustu:

"Adada yasamaktan zevk aliyorum. Yoksa evde yikiliyorum, yürürken düsüyorum. Buraya geldigimde mutluyum, kafam rahat, dedikodulardan uzagim. Insanlara da deger veren bir insanim. Adada günüm çok iyi geçiyor ve çalistigim için bakiyorum ki aksam olmus. Domates ve biber ekmisim onlari suluyorum, bögürtlenleri suluyorum. Adada kendime is buluyorum, zaten is çok."

Abay, yaslandigi için de artik olgunlasan meyveleri toplamakta zorlandigini belirterek, "Eskisi gibi Pertek'te ve Tunceli'de meyveleri satamiyorum. Çünkü gücüm yok ve bir kovayi kaldiramiyorum. Yüz kova kiraz oluyor. Ada da birkaç ay öncesine kadar karaydi zaten. Yürüyerek geliyordum. Baraj suyu biraz çogaldi tekneyle gidip geliyorum." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile