Roma Dönemine Ait Tümülüs 1. Derece Arkeolojik Sit Alani Ilan Edildi

Roma Dönemine Ait Tümülüs 1. Derece Arkeolojik Sit Alani Ilan Edildi

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde bulunan Roma dönemine ait tümülüs, 1. derece arkeolojik sit alani ilan edildi.

Elbistan’da binlerce yillik geçmise sahip tümülüslerden biri daha sit alani ilan edilerek koruma altina alindi. Gaziantep Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu, ilçeye bagli Sariyatak Mahallesi sinirlarinda bulunan tümülüsü 1. derece arkeolojik sit alani olarak ilan etti. Kurulun karari, Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Kurul kararinda; Elbistan Sehir Müzesi’nin tescil talebi dogrultusunda inceleme yapildigi; sit alani ilan edilmesini müteakip de güvenlik önlemlerinin alinacagi bilgisi yer aldi.

Roma dönemine ait oldugu degerlendirilen tümülüsle ilgili olarak su tespitler yapildi:

“Sariyatak Mahalle merkezinin bin 200 metre uzaklikta bölgeye hakim yükseklikte yer aldigi görülmüstür. Alanda; 8-10 metre derinliginde dairesel kaçak kazi çukuru tespit edilmistir. Söz konusu kaçak kazinin yaninda tümülüse ait oldugu düsünülen yapi kalintilari görülmektedir. Tarihlendirme konusunda; yüzeyde seramik ve benzeri malzemeye rastlanmamis olsa da irice taslarin yani sira toprak ve tas blok destekli yapinin, bölgede varligi bilinen bu tip tümülüslerin Roma dönemine ait oldugu tespit edilmistir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile