Saç Bakiminda Kis Aylarina Özel Tüyolar

Saç Bakiminda Kis Aylarina Özel Tüyolar

Kis aylarinda kuruluk dolayisiyla saç kaybi yasanmamasi ve saçin canliliginin korunmasi için önerilerde bulunan Leyla Cesaret mantar olusumuna sebep olabilecek sabun ve benzeri ürünlerden uzak durulmasi gerektigini söyledi.

Saçlar cildimiz gibi kis mevsimi ile birlikte kurumaya baslar. Bu mevsimde cildimizi oldugu gibi saçlarimizi da korumaliyiz. Konuyla alakali olarak saçlar için dogru bakim önerilerinde bulunan Istanbul Aydin Üniversitesi Saç Bakimi ve Güzellik Hizmetleri Program Baskani Ögretim Görevlisi Leyla Cesaret öncelikli olarak kullanilan ürünlere dikkat çekti. “Yikadiginizda cildi kurutarak bakteri ve mantar olusumuna sebep olacak sabun ve benzeri ürünlerden uzak durulmalidir” diyen Leyla Cesaret saç sagligi için saçlarin uygun bir sampuanla düzenli olarak yikanmasinin ve temiz tutulmasinin önemli oldugunu belirtti.

“Sik yikamak dogal nemi kaybettirir”

Saçlarin yikama sikliginin da önemli oldugunu ifade eden Cesaret, “Saçlarin sik yikanmasi dogal nemini kaybetmesi ve kurumasina sebep olabilir. Bu yüzden kisin 3 günde 1 yikamaniz uygun olacaktir. Kendi dogal yagi, saçlarin saglikli uzamasini saglar. Saçlarinizda yaglanma problemi yoksa sik sik yikanmamasinda fayda vardir” seklinde konustu.



“Saç tipine uygun sampuan olmali”

Saçlarin boyali, boyasiz, kuru, yagli veya yipranmis olup olmadigina göre sampuanlarin tercih edilmesi gerektigini belirten Cesaret, “Yagli saçlara sahipseniz nemlendirici olan sampuanlardan uzak durmalisiniz. Sampuan kullaniminda dikkat edilmesi gerekenler; sampuanin direkt saçlara degil yeterli miktarda avuç içine alinip biraz sulandirilarak saçin tepe bölgesine degil ense bölgesinden baslayarak köpürtülmeli bol su ile sampuan kalintisi birakmadan durulanmalidir. Saçlar uzun ise mutlaka saç kremi kullanilmalidir. Kullanilan saç kremleri saçlarin yumusak olmasini saglar. Saç kremini saç diplerine en yakin noktadan uçlara dogru esit sekilde uygularsak tepelerin kabarik, uçlarin sönük olmasinin önüne geçebiliriz” dedi.

Su ilik olmali

Saçlarimizi yikadiginiz suyun sicakliginin önemli bir detay oldugunu söyleyen Cesaret, sicak su ile yikadiginiz zaman saçlarin yapisini bozdugunuz gibi saç derinizi de tahris edecegini belirtti.

“Soguk suyla saçlarinizi yikadiginiz zaman kirden ve yagdan arindiramadiginiz için bakimsiz saçlara sahip olursunuz” diyen Cesaret, ilik su ile düzenli bir sekilde yikamak saçlari yikamanin en ideali oldugunu belirtti.

Yüksek isida çalistirilan saç kurutma makinelerinin, asiri sicak masa veya düzlestiriciler gibi uygulamalarin saça zarar verecegini belirten Cesaret, “Orta isida kurutma ve düzlestirme saglikli bir saç için önerilir. Saçlarin kuru iken taranmasi da kirilmalarina sebep olacaktir illaki taranacaksa genis disli tarak veya firça tercih edilmelidir. Saçlarin kökten çekilmesine neden olan toka ve benzeri uygulamalar saçi sikica sarar saçlarin kopmasina sebep olur zamanla da saçi cansiz hale getirerek dogal seklini kaybetmesine sebep olur. Saçlar illa baglanacaksa olabildigince gevsek baglanmali mümkünse sert olmayan kumas yüzeyli tokalar tercih edilmeli. Kisin agir hava sartlarindan ve çevre etkileri saçlarimizin sagligini kaybetmesine ve daha fazla bakimi ihtiyaç duymasina sebep oluyor Soguk havanin etkisi ile incelen, kuruyan saçlar kolay kiriyor” dedi.



Takilan sapka ve bereler de uygun seçilmeli

“Kisin soguk hava sartlarindan dolayi basimizi, saçlarimizi korumak için bere, sapka takmak oldukça etkili bir yöntemdir” diyerek sözlerine devam eden Cesaret, “Kafa yapisina uygun olmayan dar bereler, deride dolasimi yavaslatacagi gibi saçlarin oksijenlenmesini azaltiyor ve dökülmesine neden oluyor. Sapka ya da bere takip çikarilirken çekilmelerden kaynakli koparak da dökülmesine sebep olabiliyor. Sapka ve berelerimizi seçerken sentetik olmayan kafa yapisina uygun seçtigimizde soguk ve rüzgârli havalardan saçlarimizi dogru yöntemle korumus oluruz. Sik sik saç dökülmesi problemi yasaniyor ise kisi beslenme sekline de dikkat etmeli; Koyu yesil yaprakli sebzeler, C vitamini içeren meyveler, tavuk hindi gibi protein kaynaklari tüketilmeli ve bol su içilmelidir. Haftada bir veya iki kere Hindistan cevizi sütü veya aloe vera ile dogal maskeler yapilip en az yarim saat bekletilmesi faydali olacaktir. Kepeklenme probleminde ise sirkeden faydalanilabilir. Bunlarin yani sira saçinizi beslemek için dermatoloji uzmaninizin önerdigi biotin, çinko, selenyum, metionin, E, B, D vitaminlerini içeren destek ilaçlari kullanin” dedi.

Çok daha hizli çözümler için, arastirilip piyasadaki ürünlerden saç yapiniza uygun tonik ve serumlarinda faydali olacagini belirten Cesaret, bu tür ürünlerin saçlarin kuvvetlenesini, gürlesmesini saglayacagini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile