Saglik Bakani Koca, Mecliste Sorulari Yanitladi Açiklamasi
'Delta plus daha yok ama delta varyanti artiyor. 138 sekansi belirlenmis hastadan bahsetmistim, su an 224'e çikti. Bunun 134'ü Istanbul'da' '16 ilde görülen delta varyanti, su an 26 ilde görüldü' 'Spor müsabakalari, sayilari belirlenerek tedbirlerle seyircili oynanabilecek' 'Rapel veya hatirlatma dozu, yarin Bilim Kurulu toplantisinin gündeminde olacak' '18 yas üstündeki vatandasimizin en az bir doz asi olma orani yüzde 57'ye yaklasti. Bunu bayrama kadar yüzde 70 yapmak istiyoruz. Hedef, yüzde 80 ve üstü' '(Müzik kisitlamasinin 24.00'e çekilmesi) Bütün kisitlamalari kaldirmak istiyoruz. Bu yasak da kalkacak' '(Sehir hastanelerine iliskin iddialar) Hastanelerin, binalarin satisi, devri söz konusu degil. Hastaneler de binalar da arsalar da devletindir' 'Fransa'nin almadigi asi Pfizer'in sattigi ülkelere gidebilir, Türkiye'ye gelmesi gibi bir durum söz konusu degil. Çünkü biz asiyi BioNTech'ten aliyoruz'
Koca, Meclis'te gazetecilerin gündeme iliskin sorularini yanitladi.
Bakan Koca, "Kovid-19 Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberi'nde is yerlerinde gazete bulundurma yasagina iliskin bir hüküm yer almadi. Bu konuda 1 Temmuz itibariyla bir çalisma var mi?" sorusu üzerine, bu konuda Bilim Kurulu'nun 25 Haziran Cuma günü düzenleme yaptigini, yasagin 1 Temmuz'dan itibaren kalkacagini bildirdi.
Spor müsabakalarinin seyircili oynanmasi konusunda bir çalisma olup olmadigina iliskin soruya Koca, "Önümüzdeki süreçte tek bir alanda degil bütün alanlarda kisitlamalari kaldirmaktan yanayiz. Spor müsabakalari için de benzer sekilde sayilari belirleyerek, tedbirlerle seyircili oynanabilecegini simdiden söylemek istiyorum." yanitini verdi.
- "Elimizde yeterli miktarda asimiz var"
Koca, "BioNTech asisinin ikinci dozuna iliskin süre 6-8 haftaydi, bu sürenin 4 haftaya kadar kisaltilmasi gündemde. Bu konudaki çalisma ne asamada?" sorusuna cevap verirken sunlari söyledi:
"6 haftaya uzatmaya Ugur Hoca ile de görüserek karar vermistik. Özellikle vatandaslarimiza erken dönemde birer asiyi yapmak istemistik. Su dönemde elimizde yeterli miktarda asimiz var. Yarin Bilim Kurulu'nda gündem konularindan biri bu olacak. 6 haftanin 4 haftaya çekilip çekilmeme durumu dahil olmak üzere özellikle 'Rapel' veya hatirlatma dozu dedigimiz, 60 yas üstü vatandasimiza ve saglik çalisanlarimiza bunun uygulanip uygulanmamasi veya nasil uygulanmasi gerektigi, yarin Bilim Kurulu'nun gündeminde olacak."
"Kovid-19 hastaligini geçirenler, 6 ay sonra asi olabiliyorlardi. Bu sürenin de kisaltilmasi söz konusu mu?" sorusuna karsilik Koca, "Bunun da kisaltilip kisaltilmama durumu yarin Bilim Kurulu'nun önemli gündem maddelerinden biri." dedi.
- "Sehir hastaneleri, binalari ve arsalari devletindir"
Bakan Koca, "Sehir hastanelerinin yabancilara satildigi" iddiasinin hatirlatilmasi üzerine söyle konustu:
"Bu konu sürekli gündemde tutulmaya çalisiliyor. Sehir hastaneleri, binalari ve arsalari devletindir. Kamu-özel is birligiyle yapilan sehir hastanelerinin bu haliyle binalari da arsalari da devletindir. Bunun altini çiziyorum. Burada yapilan, bu binalar, karsiligi 25 yilligina kira ödemesi seklindedir. Ayrica 19'a yakin hizmetin satin alma durumudur. Kira durumu 25 yilliktir. Hizmetlerin satin alma durumu ise 5 yilligina alinir yani 5 yildan sonra serbest, açik ihaleyle bu tekrar bizim irademizde. Hangi hizmetleri almak istedigimizi, kaç yilligina almak istedigimizi zaten belirlemis olacagiz. Dolayisiyla bu anlamda herhangi bir devir söz konusu degil. Bunun disinda yapilan su, 19 hizmetin bazi kalemleri, otopark, güvenlik, yemek, temizlik gibi hizmetleri bir baska firmadan alabilirsiniz. Bunu biz kamuda, kendi hastanelerimizde aliyoruz, üniversite hastanelerimiz de benzer sekilde hizmetler aliyor. Bu hizmeti almaktan öte bir durum degildir. Toplamda isletmenin, bu binalari yapan yatirimcinin degisikligi söz konusu olmamistir. Bu degisiklik ancak Bakanligimizin onayiyla mümkün olur. Böyle bir onay da söz konusu degildir.
Binalar ve arsalar devletindir. Biz hizmetleri bir sekilde satin alabiliyoruz. Bu alinan hizmetleri ilgili yatirimci, bir baska firmadan alabilir. Bu hizmetin, güvenlik, temizlik, otopark gibi hizmetler oldugunu söylemek istiyorum. Kaldi ki ilgili firma da Türkiye'de 40 binden fazla çalisani olan, 15-16 yildan bu yana da hizmet veren bir firma. Bu anlamda bir devir söz konusu degildir. Danimarka sermayeli olan firma Türkiye'de 16 yildan bu yana 40 binden fazla çalisani olan, birçok yere hizmet veren, bu anlamda yatirimcinin hizmet aldigi bir firmadan öte bir durum degildir. Yani hastanelerin, binalarin satisi, devri söz konusu degildir. Hastaneler de binalar da arsalar da devletindir. 25 yillik kira sözlesmesi ve 5 yil süreyle geçerli olabilecek hizmet alimi disinda bir durum degildir. Kaldi ki yatirimcinin da degisikligi söz konusu degildir. Bu, ancak bizim iznimizle mümkündür. Yatirimcinin degisikligi de olmamistir."
- "Fransa'nin almadigi asinin Türkiye'ye gelmesi söz konusu degil"
"BioNTech asilarinin, Fransa'nin iptali üzerine Türkiye'ye geldigi ve asilamanin hiz kazandigi" iddiasina yanit veren Koca, sunlari ifade etti:
"Biz asilari BioNTech'ten aliyoruz. Niye BioNTech'ten aliyoruz, Pfizer'dan almiyoruz? BioNTech, Almanya ve Türkiye için asi ihtiyacini karsiliyor. Diger ülkelerle ilgili satis ise Pfizer üzerinden yapiliyor yani Fransa Pfizer'den satin aliyor, BioNTech'ten degil. Bizim 9 aydan bu yana BioNTech'ten yana ugraslarimizi biliyorsunuz. Özellikle mart, hatta nisan sonuna kadar miktar sinirlamasi yapmadan Türkiye'ye ne kadar verilebilirse onu almaya hazir oldugumuzu her defasinda söylemistik. Bu çerçevede de mart sonuna kadar ancak 4,5 milyon asi için 27 Aralik'ta sözlesme yapabilmistik. 4,5 milyonu, 5 milyon yapamamistik. Devaminda üretim hatti, kapasite giderek artinca biz 120 milyon anlasmayi en son geçen ay yaptik. Bu dönemde Fransa'nin almadigi asi, Pfizer'in sattigi ülkelere gidebilir. Dolayisiyla Fransa'nin almadigi asinin Türkiye'ye gelmesi gibi bir durum söz konusu degil. Biz çünkü BioNTech'ten aliyoruz."
- "(Asi tereddüdü) Bu anlamda bir sorun oldugunu görmüyorum"
Fahrettin Koca, "Türkiye, asi tereddüdünde ne durumda?" sorusuna, "Bu, fazla gündemde tutulan bir konu. Aslinda vatandasimiz asiya son derece uyumlu. Nereden biliyoruz? Dünyada yine farkli olarak en çok çocukluk çagi asilarini yaptiran bizim vatandasimiz. Kizamik asisini yüzde 98'lere kadar yaptiran yine bizim vatandasimiz. Ben bu anlamda bir sorun oldugunu görmüyorum. Bu çerçevede gündemde tutularak bu algiya da hizmet edildigi kanaatindeyim." cevabini verdi.
- "Delta varyanti artiyor"
Kovid-19'un ilk olarak Hindistan'da görülen "Delta" varyantina iliskin soru üzerine Koca, "Delta plus daha yok ama delta varyanti artiyor. Geçen hafta da söylemistim, 138 sekansi belirlenmis hastadan bahsetmistim. Su an 224'e çikti. 16 ilde görülen delta varyanti su an 26 ilde görüldü. Agirlikli Istanbul olmak üzere 224 delta ve bunun 134'ü de Istanbul'da." dedi.
- Turistlere yönelik ek tedbirler
Bakan Koca, Rusya'da son dönemde vaka sayisinda görülen artisa isaret edilerek, Türkiye'ye gelen Rus turistlere yönelik ek tedbirler uygulanip uygulanmayacaginin sorulmasina karsilik sunlari kaydetti:
"Yurt disindan gelen herkesten 48 saat içinde antijen veya 72 saat öncesinden PCR testi mutlaka aliyoruz. Ingiltere, Iran gibi bazi ülkelerde de zorunlu PCR aliyoruz. Bazi ülkelerde de dün itibariyla, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yasak koyduk. Özellikle 6 ülke ve delta varyantinin yogun oldugu Banglades, Hindistan, Brezilya, Nepal, Sri Lanka gibi ülkelere. Bunun disinda Pakistan ve Afganistan için de zorunlu karantina söz konusu. Bu çerçevede her vatandastan, Rusya'dan gelen dahil olmak üzere 48 veya 72 saat öncesinden antijen veya PCR aliyoruz. Bunlari yeterli görmüyoruz. Ayrica yaygin örneklem yöntemiyle tariyoruz. Buradan herhangi bir süphe durumu, oranda bir artis söz konusu olursa bu durumda da alinabilecek tedbirler karantina dahil olmak üzere zaten belli."
- Sinovac'in Türkiye'de üretimi
Koca, Sinovac'in Türkiye'de üretimi konusunda Çin ile ortak çalisma grubu kurulmasi konusundaki soru üzerine, "Sinovac'i Türkiye'de üretim için davet ettigimizi biliyorsunuz. Sinovac Türkiye olarak Türkiye'de üretim yapmalarini önemsiyoruz. Bu çerçevede teknik bir ekip Türkiye'ye geldi. Üretim için sartlarin uygun oldugunu söylediler. Zannediyorum önümüzdeki günlerde, üretimle ilgili bir ekip gelmis olacak. Ekip, uygunlugu için özellikle geldi, üretim için Türkiye sartlarinin uygun oldugunu bize söylediler. Üretim için daha genis bir ekiple geleceklerini ifade ettiler." dedi.
- "Bütün çabamiz pandemiyi, ülkemizin gündeminden çikarmak"
"Maskeden ne zaman kurtuluruz?" sorusuna karsilik Koca, sunlari söyledi:
"Hepimizin arzusu normal hayata dönebilir olmak. Bütün çabamiz pandemiyi, ülkemizin gündeminden çikarmak. Bunun olmazsa olmaz sarti ne? Asi. Delta varyantinin en büyük koruyuculugu yine asi. Bu nedenle Türkiye'de daha yogun deltanin olmadigini görüyoruz. Ne kadar erken dönemde vatandasimizi asilayabilirsek o kadar deltanin yayginligini da azaltmis ve pandemiyi ülkemizden çikarmis oluruz. Asi son derece önemli. Bunun için de bayrama kadar en az bir doz asi olma oraninin, 18 yas üstündeki vatandasimizin yüzde 70 oraninda olmasini önemsiyoruz. Hedef, yüzde 80 ve üzeri. Bayrama kadar en az bir doz asilanma orani yüzde 70 olmali diye hedef koyduk. Su an rakam, bildiginiz gibi iki doz asisi olan vatandasimizin sayisi 15 milyonu biraz önce geçti. En az bir doz asisi olan da su an 34 milyonu buldu. Dolayisiyla toplamda yüzde 25 oraninda çift doz asisi olan vatandasimiz oldu, 18 yas üstündeki vatandasimizin diyorum. Yine 18 yas üstündeki vatandasimizin en az bir doz asi olma orani ise yüzde 57'ye yaklasti. Biz bunu bayrama kadar yüzde 70 yapmak istiyoruz. Hedef, yüzde 80 ve üstü."
Müzik kisitlamasinin 24.00'e çekilmesine yönelik elestiriler hatirlatilarak, "Bu yasak konusunda yeniden degerlendirme olacak mi?" sorusuna Koca, "Bütün kisitlamalari kaldirmak istiyoruz. Bu yasak da kalkacak." cevabini verdi.