Sağlıklı Kentler Ürgüp'te Buluştu

Sağlıklı Kentler Ürgüp'te Buluştu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin başkanlığındaki Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 12

  Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ' nin başkanlığındaki Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği , 12 . olağan meclis toplantısını Ürgüp ' te yaptı . Altepe , Sağlıklı Kentler Birliği üyeleri olarak , yaşanabilir ve sağlıklı kentler için iş birliği içinde çalıştıklarını söyledi .
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği , 5 . faz ana temaları konusunda bilgi paylaşımını içeren 12 . olağan meclis toplantısını Ürgüp Perissia Otel ' de yaptı . Ürgüp Belediyesi ' nin ev sahipliğinde yapılan toplantının açılış törenine Ürgüp Kaymakamı Çetin Oktay Kaldırım , Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ile üye belediyelerin başkan ve yöneticileri katıldı .
Toplantının açılışında konuşan Ürgüp Kaymakamı Kaldırım , sahip olduğu değerleriyle birçok medeniyete beşiklik eden Ürgüp ' te böyle bir toplantının gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti . Ürgüp ' ün dünya çapında tanınan bir turizm merkezi olduğunu hatırlatan Kaldırım , geçen yıl 1 , 5 milyonu yabancı olmak üzere 2 milyon 100 bin turistin Ürgüp ' ü gezdiğini vurguladı . Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ise UNESCO dünya mirası listesinde yer alan ilçelerinin turizmin yanı sıra tarım açısından da önemli bir noktada olduğunu kaydetti .
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe , Sağlıklı  Kentler Birliği ' nin şehirde yaşayan ve çalışan insanların fiziki , psikolojik ve çevresel refahlarını geliştirmeyi amaçlayan uzun dönemli bir kalkınma hedefini güttüğünü söyledi . Altepe , yaşanabilir , sağlıklı kentler için sağlık ve sağlığı ilgilendiren tüm kentsel ve çevresel konularda adaletsizlikleri azaltmak ve kent yoksulluğu ile mücadele etmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını hatırlattı . Şehirlerin ayrılmaz dinamikleri olan bireylerin gerek kişisel beklentileri , gerekse ihtiyaçları gereği değişken bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Başkan Altepe , " Sosyo ekonomik durumları , eğitim seviyeleri , kültürel yapıları , yaşları , yerleşim konumları değişkenlikte etkin rol oynamaktadır . Bu değişken yapı içersinde beliren , yoksulluk , şiddet , sosyal dışlanma , kirlilik , standardın altında olan barınma , evsiz insanlar ve göçmenler , sağlıksız yerleşim planlaması , kadın ve çocuk haklarının göz ardı edilmesi sivil toplum kuruluşlarının eksikliği gibi konular şehirlerin mihenk taşlarını kaydırmakta ve sağlıklı şehir planlamasının önüne geçmektedir . Bizler belediyeler olarak hem kamuya olan sorumluluğumuz , hem de insan olmanın getirdiği sosyal sorumluluğumuz neticesinde , sivil toplum kuruluşları , kamu kurumları ve kentte yaşayan bütün paydaşlar ile uyumlu bir şekilde çalışarak , sürekli kalkınmayı  ve sürdürülebilir sağlığı yaşamalı ve yaşatmalıyız . Bizler hizmetlerimizi sunarken önce insan faktörünü ön plana aldık " dedi .
Sağlıklı kentlerin ancak insan odaklı hizmetle oluşturulabileceğini dile getiren Başkan Altepe , bu doğrultuda Bursa ' da hayata geçirilen çalışmalardan da örnekler verdi . Ulaşımın sağlıklı kentler oluşturmada çok önemli bir faktör olduğunu dile getiren Başkan Altepe , " Bu anlamda , şehrimizde ulaşıma nefes aldıracak projelere imza atmaktayız . 700 ' den fazla proje ile adeta yeni bir Bursa inşa ediyoruz . Bu projelerin içinde ulaşım projelerine öncelik veriyoruz . Bursaray Üniversite Görükle hattı , Organize sanayi- Emek hattı , Kestel hattı , şehir içi tramvay hatları , güney çevre yolu , şehir içi ulaşım çözümleri gibi çalışmalarımız projelerimizden sadece birkaçı olmakla beraber ulaşım da bizleri ferahlatan girişimleridir . Vizyon sahibi kentlerin  yöneticileri , sağlıklı ve yaşanabilir olan fiziksel ve sosyal ortamları hazırlamakla yükümlüdürler . Bireyler temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra sosyal olanaklara ihtiyaç duyarlar . Bu sosyal olanaklardan biri olan spor alanında yaptığımız çalışmalarla şehrimizde yaşamayı keyifli hale getirme arzusundayız " diye konuştu .
Toplantıda ayrıca sağlıklı şehirlerde en iyi uygulamalar da ödüllendirildi . Sağlıklı Kentler Birliği tarafından , sosyal sorumluluk , sağlıklı şehir planlaması ve sağlıklı yaşam kategorilerinde düzenlenen ve 30 projenin katıldığı yarışmada ödüller sahiplerini buldu . Ankara Çankaya Belediyesi , Kocaeli Büyükşehir Belediyesi , Bursa Nilüfer Belediyesi , İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Gebze Belediyesi , örnek uygulamalarıyla ödüle layık görüldü .
Toplantıda Bursa-Osmangazi , Yalova- Altınova , Osmaniye-Kadirli ve Aydın ' ın Didim , Buharkent , Sultanhisar ve Yenipazar ilçe belediyelerinin üyelik başvuruları oy birliğiyle kabul edildi .
Üyelik başvuruları kabul edilen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar , bilgi birikimi paylaşımı açısından bu üyeliğe büyük önem verdiklerini söyledi . Encümen üyelikleri seçiminin de yapıldığı toplantıda , Gölcük Belediye Mehmet Ellibeş , Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk , Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey , Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Recep Demirhan , Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Ahmet Süzer ve Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi Haydar Han encümen üyeliklerine seçildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile