Kendilerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişi olarak tanıtan gittikleri mekân sahiplerinden 'Bazı eksikleriniz var ' deyip rüşvet toplayan takım elbiseli, kravatlı, bond çantalı dolandırıcılar, bir işletmecinin uyanıklığı sayesinde son işlerinde yakayı ele verdi. İşyerlerinde kayıt dışı çalışma olup olmadığını tespit etmek için başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde SGK antetli kartvizit ve formlarla türeyen sahte müfettişler bu sefer yakayı ele verdi. İstanbul Ortaköy'deki seçkin mekânlardan Bomonti Brasserie'de 42 gün garson olarak çalışan ve performansından memnun olunmayarak işten çıkarılan İlhami A.'yla (39) bağlantılı olduğu belirlenen takım elbiseli üç dolandırıcı, 14 Kasım'da mekâna gelerek kendilerini SGK müfettişi olarak tanıttılar. Çalışanların tek tek ifadesini alıp SGK adına sahte tutanak düzenlediler ve eklediler: '30 - 35 bin TL ceza gelecek. ' Sahte müfettişler, cep telefon numaralarını sahte formun üzerine yazıp, 'Firma sahibi ararsa yardımcı oluruz ' diyerek ayrıldılar.
SAHTE TUTANAK İÇİN RÜŞVET İSTEDİ
İşyeri sahibi Göksel Sunter sahte SGK formunun üzerindeki telefondan Osman adlı müfettişi aradı. Sunter, 'Osman Bey işyerine gelip çalışanlarla görüşmüşsünüz. Bir tutanak tutup gitmişsiniz. Bir sorun mu var' diyerek bilgi almak istedi. Osman ise, '8 bin TL verirseniz bu tutanağı yok ederim. Bu parayı üç müfettiş arkadaş paylaşacağız' diyerek telefonu kapattı. Kısa bir araştırma sonrası Osman ve arkadaşlarının sahte müfettiş olduğunu fark eden Sunter durumu polise bildirdi. Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler işyerine geldi ve kamera kayıtlarını inceledi. Sahte müfettiş Osman'ın siyah takım elbise, elinde bond çantayla diğer arkadaşlarıyla birlikte kendilerinden emin bir şekilde mekana girip, konuşma yapıp çıktıklarını tespit etti. Ardından film gibi operasyonun startı verildi.
PARA ÜÇ AYRI ZARFA KONULDU
Sahte SGK müfettişlerini yakalatmak için, 21 Kasım'da 8 bin TL'yi vermeyi kabul ettiğini söyleyen Sunter, telefonla Osman adlı müfettişi aradı. Kendisine, 'Ortaköy'e gel parayı hazırladım ' dedi. Osman ise, 'Oraya gelemem. Karaköy'de buluşalım ' yanıtını verdi. Aynı zamanda İl Genel Meclisi Üyesi olan Sunter, 'Meclis toplantım var. Vaktim yok. Ortaköy'de başka bir mekanda buluşalım ' diyerek Osman'ı ikna etti. Belirlenen kafeteryaya önce polisler gelip müşteri gibi farklı masalara oturdu. Sahte müfettiş Osman, Sunter'i arayarak, 'Ben gelemiyorum. Arkadaşım Yüksel Fidan'ı gönderiyorum. Zaten tutanak tutmaya gelirken o arkadaşım da vardı yanımda ' dedi. Sunter, üç ayrı zarfa koyduğu 8 bin TL'nin seri numaralarını polisle birlikte aldı. Belirlenen kafeye gelen Fidan'la yapılan konuşma polis tarafından ses kayıt cihazına da kaydedildi. Sunter'in parayı Fidan'a vermesinden sonra polis operasyona başladı ve sahte müfettişlerden Fidan'ı enseledi. Yaşananları SABAH'a anlatan Sunter, 'Fidan'ın yakalanmasından sonra bunlarla işbirliği yapan eski çalışanım İlhami A.'yı çağırdık. Kendisine mesul müdürümü arattırarak, 'Buluşalım, alacağın 700 TL'yi verelim. Sen de borcum yoktur yazısına imza at' dedik. İlhami A. bunu kabul etti. Arkadaşımı İlhami A. ile buluşmaya giderken polisler de yanındaydı. Parayı verdik, imzaladı. Ardından polis onu da gözaltına aldı. Sahte müfettişlerin aylık kazancı 100-150 bin TL'yi buluyormuş. ' diye konuştu.
BOND ÇANTALI OSMAN ARANIYOR
Süreçle ilgili tüm gelişmeleri savcılık ve emniyetle yürüttüğünü belirten Sunter, 'Tutanak tutup, telefon bırakan bond çantalı sahte müfettiş Osman ile İbrahim isimli diğer arkadaşıyla ilgili araştırmam devam ediyor. Polisin iki sahtekârı da kısa sürede yakalayacağına inancım tam. Bu olayın ortaya çıkması gerekiyordu. Çünkü İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin hemen her yerinde sahte müfettişler esnafa adeta kan kusturuyor. Birçok işletme sahibi bu sahtekarların mağduru ' dedi. Sahte SKG müfettişlerinden Yüksel Fidan ile İlhami A. 'Resmi belgede sahtecilik ' , 'Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık ' suçlarından İstanbul 15. Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklandılar. Diğer iki şüpheli ise aranıyor.
Sahte tutanağa rüşvet isteyen vurguncular...
Kendilerini SGK müfettişi olarak tanıtan vurguncular, işyerlerine sahte tutanakla ceza yazdı. Sonra cezayı silmek için rüşvet istedi. Bir işyeri sahibi olayı fark edip polise gitti. 8 bin lira ve ses kaydı ile suçüstü yapıldı. İşbirlikçi garsonla bir şüpheli tutuklandı, iki kişi aranıyor