Samded’in Projesiyle Avrupa’ya Giden Gençler, Sertifikalarını Aldı

Samded’in Projesiyle Avrupa’ya Giden Gençler, Sertifikalarını Aldı

Samanyolu Liseleri Mezunları Eğitim ve Dayanışma Derneği (SAMDED)’nin hazırladığı proje ile Avrupa ülkelerine giden gençler, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Tören, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Tesisleri’nde düzenlendi.

Avrupa’ya giden gençler ve ailelerinin de hazır bulunduğu etkinlikte SAMDED Proje Koordinatörü Mustafa Ali Belek, proje ile ilgili bilgiler verdi. Dernek olarak AB projelerine 2005 yılında başladıklarını dile getiren Belek, şimdiye kadar 5 Leonardo da Vinci projesi ve 21 AB gönüllü hizmet projesi gerçekleştirdiklerini anlattı. Toplam 790 bin lira bütçeli bu projelerden 138 kişinin istifade ettiğini vurgulayan belek, “Bu kişilerin 34’ü SAMDED üyesiydi.” dedi.

AB projeleri denilince akla gelen önemli kuruluşlardan biri haline geldiklerini söyleyen Belek, şu bilgileri verdi: “Son olarak uyguladığımız ‘Uluslar Arası Ticaret ve Genç Girişimciler’ projesinin bütçesi 124 bin 955 euro idi. Toplamda 60 katılımcı gitti. Bunların 5’i engelli, 5’i refakatçi. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı kapsamında uygulanan projenin ortakları arasında Ankara İl Özel İdaresi, Mamak Belediyesi, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) ve Altınpark Engelli Eğitim Dayanışma Derneği (APED) de vardı. Toplamda 60 genç, Almanya, Belçika ve İngiltere’de büyük şirketleri gezerek, deneyim kazandı.”

Projenin yurt dışından da 7 ortağı bulunduğunu belirten Belek, “APED, TÜTEV ve Mamak Belediyesi 5’er, OSTİM ve Ankara İl Özel İdaresi’nin 10’ar, SAMDED ise 20 katılımcıyla projede yer aldı.” diye konuştu.

SAMDED Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gezer de programda derneklerini tanıttı. Samanyolu Lisesi mezunlarının Türkiye ve dünyanın önemli üniversitelerinden mezun olduğunu ifade eden Gezer, “SAMDED olarak Samanyolu Liselerinin başarısını daha ilerilere taşımayı amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı. Proje kapsamında Almanya’ya giden Fırat Can, projeye katılmadan önce işsiz olduğunu anlattı. Projeye başvururken çok ümitli olmadığını, ama katılma şansı elde ettiğini hatırlatan Can, Almanya’da çok farklı bir ortamla karşılaştığını söyledi.

Can, döndüğünde Ankara’da bir hastaneye iş başvurusu yaptığını ve bu projeyi öz geçmişine dahil ettiği için tercih edildiğini vurguladı.Projeyle İngiltere’ye giden Burak Öztürk de birçok farklı çalışma sistemi görüp, birçok farklı kültür tanıdıklarını anlattı. Öztürk, “Hepimiz mesleğine bir artı kattı. İngiltere’de disiplinli bir çalışma hayatı olduğunu gördük.” diye belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile