Korsan yayınlar Emniyet Müdürlüğü'nün bahçesinde 17. Altın Koza Film Festivali'nin konuğu sanatçıların katılımıyla teşhir edildi.
Sinema sanatçıları Ekrem Bora, Nuri Alço, Ziya Ozanlar, Yavuz Karakaş, Selda Alkor ve şair Ahmet Selçuk İlkan gibi çok sayıda sanatçının hazır bulunduğu programda konuşan Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, bir milleti var eden en önemli unsurların başında 'kültürün' geldiğini ifade etti.
Korsan yayınları "kültür hırsızlığı" olarak nitelendiren Deniz, 01 plakalı Adana Emniyeti'nin korsanla mücadelede bir numara olduğunu kaydetti. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun ihlal edildiğini anlatan Deniz, bu suçu işleyenler hakkında 1 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngörüldüğünü söyledi.
Kayıt dışı yapılan bu işlemlerin ekonomik kaybının 1 milyon TL. olduğunu açıklayan Deniz, "Bizim inancımızda büyük ve küçük günahlar var. Hırsızlığın her türlüsü kötüdür. Ama bu hırsızlığın en adisidir. Demek ki vatandaşın da bu hırsızlık mallarını almaması lazım. Sanatçılarımızın emeğine saygı duymamız gerekir. En adi emek hırsızlığını yapan adileri lanetliyorum. Sanatçılarımızın alın terine herkesin sahip çıkmasını istiyorum." şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise ilgili tüm kurum temsilcilerinin sanatçıların emeklerinin kaybolmaması için çabaladığını söyledi. Adana Emniyet Müdürlüğü'nün bir kamyon dolusu korsan yayına el koyduğunu belirten Aldırmaz, bu alanda mücadelenin devam etmesi gerektiğini hatırlattı. Aldırmaz,"Sanatçılarımızı seviyor, sayıyor; emeklerini takdir ediyoruz. Bundan böyle her hususta yanlarında olacağımızı belirtmek istiyorum."diye konuştu.
Ses ve sinema sanatçısı Selda Alkor, korsanla mücadeledeki çalışmaları nedeniyle Adana Emniyet Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Türkiye'de ki diğer illerin de aynı duyarlılığı göstermesini dileyen Alkor, şunları söyledi: "Bu işler kolay olmuyor. Bir eseri ortaya çıkarmak için büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bu emeğin gizlice cebimizden alınması hiç hoş olmuyor. Sadece bu işle uğraşan kurumları değil, halkı da duyarlı olmaya davet ediyorum. Çünkü vatandaş almazsa bunlar olmayacaktır. Belki biz sanatçılar telif haklarımızı alma yolunda adımlar atabiliriz."
Sinema dünyasının emektar aktörlerinden Ekrem Bora ise korsan yayınları "çok acı" bir olay olarak değerlendirdi. Bora, "Biz telif hakları peşinde koşarken, korsan yayınlarla karşılaşıyoruz. Ne yazı ki bu çok acı bir mesele. İnşallah bunu yapanlar ıslah olur. "açıklamasını yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger ise korsanla uğraşanların bu işten vazgeçmesini önerdi.
Korsan yayın yapan, dağıtan ve satanlara yönelik cezaları hatırlatan Ülger, "Korsanı halkımıza anlatamadık. Eğer vatandaşımız doğru dürüst anlaşılmayan bu yayınları alıp kullanmazsa kimse bu işi yapmayacak. Arz talep gibi bir şey. Türkiye bu uğraş biraz masumane görülüyor. Yapanlar hırsından hırsız oluyor. Böyle birşey olamaz. Bence Adana'da olduğu gibi emniyetimiz bu işin üstüne gider, halkımız da duyarlılık gösterirse azalır. Sanatçının gözbebeği eserine sahip çıkalım. Sanatçı para kazanmazsa bir daha bu ürünleri ortaya koyamaz." dedi.
Şair Ahmet Selçuk İlkan da sanatçıları haykırmayan bir milletin öksüz olduğunu ifade etti. Çığlıklarını duyan herkese teşekkür eden İlkan, "Bu dünyanın en masum ve haklarıdır. Sessiz durur; ama bir gün bu şekilde ortaya çıkar. O zaman yıkılır kalırsınız. Ama bize omuz veren kurum ve kişilere takdirlerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Açıklamada Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ile diğer ilgililer de hazır bulundu.