Sarıgöl'de Bağ Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı

Sarıgöl'de Bağ Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı

Manisa Bağ Danışma Kurulu toplantısı Sarıgöl ilçesinde yapıldı.

Sarıgöl Ziraat Odası'nın ev sahipliğini yaptığı toplantı Belediye Düğün Salonu'nda çok sayıda katılımcı ile gerçekleştirildi.

Toplantıya Sarıgöl Kaymakamı Adem Uslu, Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı, İlçe Jandarma Komutanı J.Kd. Üsteğmen Gencay Taşdemir, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Toy, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, Sarıgöl MYO Müdürü Yrd. Doç. Nuray Cebeci, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Bağ Danışma Kurulu üyeleri ile çok sayıda üzüm üreticisi katıldı.

Düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu, Prof.Dr. Ahmet Altındişli katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, ''Sarıgöl ilçesi üzümün anavatanı bu nedenle üzümlerimizi daha kaliteli elde etmek için, önce kalıtı sorununu ortadan kaldırmak gerek. Bu nedenle ilçemizde akademik bir toplantı yapmaya karar verdik. Tüm katılımcılara teşekkür ederim.'' dedi.

Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı, ''Devlet çiftçimize daha yakın olmalıdır. Girdi fiyatları yüksek ama ürün fiyatları düşük olmaktadır. Tarıma teknoloji girdi ve girmeye devam etmekte, üzüm üreticilerimiz de bu yeniliklere uymaktadır.'' dedi.

Sarıgöl Kaymakamı Adem Uslu ise ''Sarıgöl'de böyle bir bilimsel toplantının yapılması çok güzel bir olay. Bağ Danışma Kurulu'nun çalışmalarını kutluyorum. Kuru üzümün Türkiye ve dünya gündemini girmesini sağlamaktadır.'' ifadelerini kullandı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu, tarım ilaçlarının etkilerinin yüksek olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "Tarım ilaçları düşünmeden bilinçsiz olarak atıldığında başımıza bela olmaktadır. Çevremize baktığımızda fazla böcek görmüyoruz neden, fazla ilaçlama yapılmasındandır. Türkiye kullanılan tarım ilaçları 25-30 ton arasındadır. 2002 yılında 12 ton, 2011 yılında 22 ton, 2012 yılında 35 ton tarım ilacı tüketimi olmaktadır. Dekara atılan 250-300 gram olan ilaç atılmasına rağmen zehir miktarı artmaktadır. Türkiye'nin Antalya, Mersin, Manisa, İzmir gibi tarım alanları geniş olan illere bakılacak olursa, buralarda ilaç kullanımı fazla olmaktadır. Tarım ilaçlarını çevreye olan etkisi çok fazladır. Fazla ilaçlar suya, toprağa ve havaya gitmektedir. Bugün idare eder ama yarın ne olacak? Tarım ilaçlarını arka arkaya atılınca bitkilerde bağışıklık kazanmakta ve yararı olmamaktadır.'' Prof.Dr. Durmuşoğlu, ''Dünyada yılda 3,5-5 milyon arasında tarım ilaçlarından zehirlenme olmakta ve bunlardan yılda 20 bini ölümle sonuçlanmaktadır. Zehir konusu gerçekten kafa yormaktadır. Bazı ilaçlar sizleri azar azar öldürmektedir. Tarım ilaçları amacına uygun olarak kullanıldığında yararlı olmaktadır. İlaçlama yaparken maalesef koruyucu elbise ve eldiven kullanmıyoruz. Tarım ilacı yanlış kullanıldığı zaman yüzlerce insanı etkilemektedir.'' dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Altındişli, ülkemizde üzüm çeşitlerinin çok olduğunu belirterek, ''Ülkemizde 200 tür üzüm bulunmakta. Bize yetişen ülke yok. Manisa Ege Bölgesi'nin yüzde 36'sını yetiştirmektedir. Üzüm bakımından dünyada dördüncü sıradayız. Üzüm bağlarının toplu olarak bulunduğu dünyada tek ülkeyiz. Ülkemizde 2011 yılında 214 bin ton kuru üzüm ihraç ederek, dünya ihtiyacının yarısını karşılamaktayız. Dünyanın en eski üzüm türü olan Sultaniye üzümüne sahibiz. Aynı zamanda dünyaya yayılmasını sağladık.''diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile