Saruhanlı 'Altın Üzüm'Den Sorra 'Üzümün Başkenti' Patendini De Aldı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanlığı, Türk Patent Enstitüsü'nden ilçe için "Kuru Üzümün başkenti" patentini aldı.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, 90 bin dekar bağ arazisinin yer aldığı ilçede her yıl ortalama 50 bin ton kuru üzüm üretildiğini ve dünya pazarındaki kuru üzüm miktarının yüzde 15'inin buradan sağlandığını bildirdi.
Bu özelliğiyle ön plana çıkan ilçenin son yıllarda "Kuru Üzümün Başkenti" olarak anılmaya başladığını dile getiren Okur, bu unvanın zaman zaman üzüm üretimi yapılan diğer ilçeler tarafından da kullanıldığını, bunun önüne geçmek ve unvanının ilçeye ait olmasını sağlamak amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat ettiklerini ve tescillettiklerini kaydetti.

Saruhanlı ile özdeşleşen üzümün ilçenin en büyük gelir kaynağı olduğunu ve üreticisi için altın değeri taşıdığını belirten Okur, şöyle konuştu:
"Ülkemizde Ege bölgesi başta olmak üzere değişik yörelerde farklı türlerde üzüm üretimi yapılıyor. Ancak ülkemizde en fazla kuru üzümün üretildiği yerleşim birimi Saruhanlı'dır. Ayrıca ülkemizde bir dekar araziden en fazla üzümün elde edildiği bölge yine Saruhanlı'dır. Dünya pazarında en fazla değer gören Sultaniye cinsi çekirdeksiz kuru üzümün başkenti olmayı hak eden ilçe Saruhanlı'dır. Bu nedenle Saruhanlı'ya yakıştırılan bu sıfatın markalaşması için, bu ismin kullanım hakkının sadece ilçemize ait olması bakımından Ziraat Odası olarak Türk Patent Enstitüsü'ne başvurumuzu yaptık. Türk Patent Enstitüsü de talebimizi kabul ederek onayladı."
Başkan Okur, başvuruyu bir yıl önce yaptıklarını kısa süre önce de sonuçlandığını sözlerine ekledi.
- "Altın Üzüm" patenti de alınmıştı
Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı ise 3 yıl önce "Altın Üzüm" patentini de belediye olarak aldıklarını hatırlattı.
Belediye olarak üzümün tanıtımı için 9 yıldır "Altın Üzüm ve Kültür Festivali" düzenlediklerini anlatan Yaralı, Ziraat Odası'nın girişimiyle ilçeye "Kuru Üzümün Başkenti" unvanının verilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

- Kaymakam Kanyılmaz: "Hak ediyor"
Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ise ilçede yaşayanların yüzde 80'inin üzüm üretimiyle geçimini sağladıklarını, bu nedenle de Saruhanlı'nın bu unvanını hak ettiğini belirtti.

Kanyılmaz, "Yılda ortalama 35-40 bin ton civarında kuru üzüm üretimi var ve tamamı ilçedeki 5 firma tarafından ihraç ediliyor. Belgenin ürünün tanıtımına bir ivme katmasını bekliyorum. İnşallah kuru üzümüm daha da tanınıp, bilinecek ve ekonomik düzeyde getiride de ivme kazanacak. Bu konuda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" diye konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile