Satso‘da Meslek Komiteleri Toplantısı Düzenlendi

Sakarya‘da Ticaret ve Sanayi alanında faaliyet gösteren işyerlerinin temsilcilerinden oluşan 32 meslek komitesinin üyeleri, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası‘nda (SATSO) toplandı.

SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu‘nda yapılan müşterek toplantıda ortak akıl güç birliği sloganıyla oluşan birliktelikten yararlı sonuçlar çıktı. Yılda 2 kere büyük toplantı gerçekleştiren meslek komiteleri yıl içinde de kendi aralarında çeşitli toplantılar düzenleyerek üyelerinin sorunlarına çare arıyor veya gündemdeki konuları ticari anlamda değerlendiriyor veya proje gerçekleştiriyorlar.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ‘un başkanlığında gerçekleşen toplantıda komite başkan ve üyeleri sektörlerindeki sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Altuğ, komiteleri temsilen 212 üye olması gerekirken ancak 80 kişinin katıldığını belirterek, “Yapılan araştırmalarımız ve performans değerlendirmelerimiz neticesinde 7. Meslek Komitesinin en çok toplanarak kararlar alan komite olduğunu gördük. Bunu takiben 15-16-17-21 ve 28. Meslek Komitelerimizde en çok çalışan komitelerimiz. 3-11 ve 30. komiteler ise en kötü çalışanlar. Bizler oda olarak gerekli uyarımızı kendilerine yaptık. Komite toplantılarında alınan kararlarla ilgili ortak mevzular belirledik. Bunlar haksız rekabeti önlemek, ilin ticaret ve sanayisini geliştirmeye yönelik girişimlerde bulunmak, bölge esnafı ile birliktelik, ortak yatırımlar, UMEM konusunda bilgilenmek ve çalışmalar yapmak, eğitimler ve sunumlar talep edilmiş, resmi kurumlarda da bilgi talebi kararlar arasında yer almıştır” dedi.

Altyapı, inşaat faaliyetleri, maden ocakları- mermercilerden oluşan 2. Meslek komitesini temsilen kürsüye gelen Ahmet İşgüzar öncelikle Kızılay Başkanlığına seçilmesi ile ilgili tebrikleri kabul ederek teşekkürlerini sundu. İşgüzar, “Öncelikle şu düşüncemi paylaşmak istiyorum: toplumumuz üretmeden tüketmeye yönetmeden yönetilmeye alışmış. Halbuki hepimiz üretici ve yönetici olma potansiyeline sahibiz. Hem üretmeli, hem yönetmeliyiz. Meslek grubumuz çevre tahribatından menfaatlenen bir grupmuş gibi gösteriliyor. Dünyadaki bütün teknoloji insanlığın hizmetinde ancak menfaat sunulabilmesi için inşaata ihtiyaç var. Tabiatın, çevrenin bize emanet olduğunu bilerek çalışmak lazım. SATSO‘dan isteğimiz Torba Yasa konusunda eğitimler hazırlaması. Bir toplantıda vergi daireleri ceza yazmak için bahane arayan değil yol gösteren daireler olacak dendi.”Keşke” diyoruz. ben şahsım adına 25 bin fidan diktim birileri kalkıyor bir fidan dikmediği halde çevreci oluyor” diye konuştu.

7. Meslek Komitesi (İklimlendirme Sistemleri ve Sıhhi Tesisatçılar) Başkanı Adem Bilgen ise “Sektörün en güncel ve en sıcak sorunlarından biri piyasada çantacı olarak nitelendiren yetkisiz ustaların müteahhitler aracılığı ile pis su temiz su, kalorifer tesisatı yaparak piyasa değerini düşürmeleridir. Çantacı diye tabir ettiğimiz bu gruptaki tesisatçıların birçoğu hiçbir vergiye tabi olmamaktadır. Aynı zamanda hiçbir ustalık sertifikasına sahip olmayan bu grup mesleğimiz için büyük tehlike unsurudur. Meslek komitesi olarak biz bu işin takipçisi olacağız. SASKİ ile yapılan görüşmeler ve çalışmalar devam etmektedir. Ortaya çıkacak protokol sayesinde; yetki belgesi olmayan bir firmanın yada tesisatçının temiz su tesisatı yapması engellenmiş olacaktır. UMEM projesinin sağladığı kolaylıklardan yararlanmak üzere 12 Şubat tarihinde yaptığımız Meslek Grubumuz toplantısında üyelerimize açıklayıcı ve gerekli bilgiler verilmiştir. SATSO, Adapazarı Kaymakamlığı, Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Fatih Endüstri Meslek Lisesi Ve 7.Meslek Komitesi olarak Meslek grubumuzda soğutma sektöründe çalışan elemanların teknik eğitim seviyesinin nitelik ve niceliğini artırmasına katkıda bulunmak ve soğutma sektöründe çalışan elemanları soğutma sektörü projesi çerçevesinde ozon tabakasına zarar veren soğutucu gazların maximum oranda toplanabilmesi temizlenmesi ve tekrar kullanımının sağlanması konusunda eğitmek üzere bir protokol imzaladık. 7. meslek Komitesi olarak hem Sakarya‘mıza hem de meslek grubumuza olumlu önemli katkılar sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

16. Meslek Komitesi Başkanı Ali Esen Ankara Ostim‘de meydana gelen patlamayı örnek göstererek İşadamlarına olası kazalarda mağduriyetler yaşamamaları için çalışanlarına yönelik mutlak suretle risk analizlerini yaptırmaları çağrısında bulundu. Esen, ayrıca İş Kur İl Müdürlüğünde kayıtlı 400 engelli bireye dikkat çekerek sosyal sorumluluklar kapsamından hareketle iş adamlarının mutlak suretle bu engellileri işe yerleştirmeleri ve istihdamlarına katkı sağlamaları gerektiğini söyledi.

27. Meslek Komitesi (Gıda Maddeleri İmalatçıları) üyesi İffet Hacıeyüpoğlu da toplantının gündemini oluşturan kayıt dışı üretim konusuna değinerek, “Tüm komite üyelerimizin ortak bir sorunu olan kayıt dışı ekonomi ve üretim sanayicilerimizi oldukça zor duruma düşürmektedir. Bu konuya çözüm olarak SATSO bünyesinde çalışan diğer komisyonlar gibi kayıtdışı üretim yapan firmaları tespit etmek ve en aza indirmek amacıyla bir komisyon kurulmasını öneriyorum. Hep birlikte bu sorunun üstesinden geleceğimizi düşünüyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile