Sazliklarla Kaplanan Beysehir Gölü Kiyilarinda Serinleyen Inekler Böyle Görüntülendi

Sazliklarla Kaplanan Beysehir Gölü Kiyilarinda Serinleyen Inekler Böyle Görüntülendi

Türkiye’nin en büyük tatli su gölü olan Beysehir Gölü’nün sazliklarla kaplanan adeta batakliga dönüsen kiyilarinda otlayan büyükbas hayvanlar suda serinliyor.

Yaz döneminde artan tarimsal sulama ve buharlasma kayiplari dolayisiyla Beysehir Gölü su seviyesi gözle görülür sekilde düstü. Göl sulari bazi kesimlerde kiyilardan yüzlerce metre geriye dogru çekildi, sahil kesimi insan boyunu asan sazlik ve kamislarla kaplandi. Gölde tur düzenleyen tekneler ile balik avi yapan balikçi kayiklari su seviyesinin düsmesi ile birlikte islerini yaparken zorlanir hale geldi. Teknelerin motorlarina dolanan otlar nedeniyle zaman zaman ilerlemekte zorlanan tekneler, su seviyesinin eski günlerine dönecegi günleri beklemeye basladi.

Bu arada, göl kiyilarinda artan sazlanma, çevresinde otlayan büyükbas hayvanlara yaradi. Içerisehir Mahallesindeki kiyilarda meraya dönüsen alanlarda sürüler halinde yayilan büyükbas hayvanlar, girdikleri sazliklar arasinda gözden kayboldu. Gün boyu sazliklar arasinda beslenen ve sular içerisinde serinlemeye çalisan inek sürüleri, ilginç görüntüler olusturdu. Göl sularinin bulundugu açiklara dogru sazliklar arasindan ilerleyen sürülerin burada sular içerisinde serinlemeye çalistigi anlar havadan yapilan çekimlerle görüntülendi.

"Sular çekildikten sonra her taraf adeta meraya döndü"

Ilçe sakinlerinden Bekir Sami Tan, küresel isinma, yagis yetersizligi ve kurakligin yani sira tarimsal sulama ve buharlasma kayiplari sebebiyle Beysehir Gölü’ndeki su seviyesinin giderek düstügünü belirterek, göl sularinin da kiyilardan uzaklastigini söyledi.

Tan, “Eskiden buralara hayvanlar giremezdi, suda bogulurdu. Ama sular çekildikten sonra her taraf adeta meraya döndü. Simdi hem buralara hayvan giriyor, hem yayiliyor, hem de serinliyor. Küresel isinma, tarimsal sulamadan da kaynaklaniyor. Dengesiz bir iklimin olusundan gölde muazzam bir buharlasma oluyor. Göl sulari çekildi gitti. Kis döneminde kar olmazsa, yagis olmazsa bu gölde artik adalara yürüyerek gidebilirsiniz. O derece biter bu göl” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile