Sehit Mustafa Cambaz'in Hayali Gerçek Oluyor

Sehit Mustafa Cambaz'in Hayali Gerçek Oluyor

Çektigi ulu cami fotograflarini Istanbul’un kadim camilerinden birinde sergilemenin hayalini kuran ve bu hayalini dile getirdikten birkaç hafta sonra 15 Temmuz darbe girisiminde sehit olan Mustafa Cambaz’in fotograflari Ayasofya Camii avlusunda sergileniyor.

“Türkiye Ulu Camileri” adli albüm kitabindan yola çikilarak hazirlanan “Memleketimin Ulu Camileri” sergisi Istanbul Valiligi, Albayrak Grubu ve 15 Temmuz Dernegi’nin ortak girisimiyle açildi.

Çengelköy’de 15 Temmuz gecesi FETÖ’cü darbeciler tarafindan sehit edilen Mustafa Cambaz’in hayali gerçek oluyor. Yeni Safak foto muhabiri Sehit Mustafa Cambaz, Türkiye’deki 118 ulu caminin binlerce fotografini çekerek arsivlemisti. Çektigi ulu cami fotograflarini Istanbul’un kadim camilerinden birinde sergilemek istegini dile getirdikten birkaç hafta sonra 15 Temmuz darbe girisimi yasandi ve Cambaz FETÖ’cü darbeciler tarafindan sehit edildi.

Istanbul Vali Yardimcisi Mehmet Fatih Çiçekli, Albayrak Grubu CEO’su Ömer Bolat ve 15 Temmuz Dernegi Baskani Ismail Hakki Turunç’un katilimiyla açilisi gerçeklesen “Memleketimin Ulu Camileri” sergisi Ayasofya Camii’nin manevi atmosferinde, tam da hayalindeki gibi sergileniyor.

Sanat tarihi ve mimari eser fotografçiligi alaninda taninan bir isim olan ve yaptigi isi “kayit fotografçiligi” olarak tanimlayan Cambaz, 2000’li yillardan itibaren degisik mevsimlerde tüm Türkiye’yi adim adim gezerek 10 binin üzerinde fotograf çekti ve ulu camileri kayit altina aldi. Fotograf arsivini bir web sitesi açarak bedelsiz olarak arastirmacilara ve meraklilara sunan Mustafa Cambaz, paha biçilmez arsivinin yaninda 700 fotografin yer aldigi kitabi için de Türkiye’nin 118 ulu camisini yeniden gezerek fotografladi. Kitap Mayis 2016’da “Türkiye Ulu Camileri” adiyla Atatürk Kültür Merkezi Baskanligi Yayinlari tarafindan yayinlandi.

Açilis öncesi konusan 15 Temmuz Dernegi Baskani Ismail Hakki Turunç, “Gençlik yillarimizda, ‘zincirler kirilsin, Ayasofya açilsin’ diyerek yürüdügümüz günler aklima geldi. O yüzden Ayasofya’nin cami olarak açilmasi çok büyük bir anlam ifade ediyor. 15 Temmuz sehitleri ve gazilerimiz bizler için son derece kiymetli. Hem Ayasofya’nin camiye dönüsümü hem sehidimiz tarafindan hem diger camilerimizin fotograflanmis olmasi, yillar sonrasina isik tutacak mesaj niteligindeki bu arsivin burada kamuoyuyla paylasilmasi bizim için çok anlamli” diyerek duygularini ifade etti.



“Camilerimiz vatanimizin mührüdür”

Albayrak Grubu CEO’su Ömer Bolat yapmis oldugu konusmada, “Bugün gerçekten çok heyecan verici ve anlamli bir bulusma için bir araya gelmis bulunuyoruz. Ayasofya-i Kebir Camii bir yildir müminlerin ibadethanesi olarak hizmetinde. Sayin Cumhurbaskanimiza ve emegi geçenlere sükranlarimizi sunuyoruz. Istanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’i, kahraman sehitlerimiz ve gazilerimizi rahmetle yâd ediyoruz. Burasi ulu bir cami ve memleketimizin her tarafinda Selçuklu ve Osmanli döneminde yapilmis binlerce camilerimiz, eserlerimiz var. Bu camilerimiz vatanimizin mührüdür. 15 Temmuz yildönümü öncesi bizler de iste burada memleketimizin ulu camilerinin fotograf sergisini açarak halkimizin begenisine sunuyoruz” dedi.



Mustafa Cambaz kimdir

18 Kasim 1963 yilinda Gümülcine’de dogan Mustafa Cambaz ilkögrenimini tamamladiktan sonra Istanbul’a geldi. Bati Trakya’da Türklerin haklari için mücadele eden Cambaz, askerlik döneminde Yunan ordusunda görev yapmak istemedigi için vatandasliktan çikarildi ve köyüne bir daha gidemedi. Istanbul Üniversitesi Basin Yayin Yüksek Okulu’nu bitiren Cambaz bir süre ticaretle ugrastiktan sonra 1999 yilindan itibaren Yeni Safak ve TVNET’te muhabirlik, yöneticilik gibi görevlerde bulundu. Bir yandan gazetecilik meslegini sürdürürken diger yandan da Türkiye’yi gezerek tarihi eserleri fotografla belgeleme çalismasi yapti. Selçuklu ve Osmanli mimarisi üzerine yaptigi kayit fotografçiliginin yaninda haber dosyalari ve belgesellere de imza atti. 2016 yilinda Atatürk ve Kültür Merkezi Baskanligi tarafindan “Türkiye Ulu Camileri” adli kitabi yayinlandi. Bu kitap çalismasi için Türkiye’nin il ve ilçelerinde bulunan 118 ulu caminin binlerce fotografini çekti. Kitabi yayinlandiktan bir ay sonra Çengelköy’de 15 Temmuz gecesi askeri darbe girisiminde bulunan cuntacilar tarafindan sehit edildi. Haymatlos (vatansiz) kimligiyle yasayan ve uzun yillar boyu girisimlerine ragmen Türk vatandasligina geçemeyen Cambaz, ancak sehit edildikten sonra çok istedigi Türk kimligine kavustu. Bugün Çengelköy Mezarligi’nda yatan sehit Mustafa Cambaz’in bir hayali gerçeklestiriliyor. Sehidimizin ruhu sad olsun.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile