Selamet: Eğitim Alanlarının Kamulaştırılmasında Büyük Sorun Yaşıyoruz

Selamet: Eğitim Alanlarının Kamulaştırılmasında Büyük Sorun Yaşıyoruz

Adana’ya yeni atanan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, eğitim alanlarının kamulaştırılmasında ciddi sorunlarla karşılaştıklarını ifade etti.

 
Valilik tarafından düzenlenen eğitim sektör toplantısında şehrin eğitim–öğretim profili hakkında bilgi veren Selamet, “Örneğin; 10 bin 370 metre karelik alanın kamulaştırılması için 566 malikle muhatap olmak gerekiyor. Hatta Atatürk İlköğretim Okulu 'nda 8 santimlik –avuç içi kadar yer– bir alanı kamulaştırabilmek için mahkemeyle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bu en temel sıkıntılarımızın başında geliyor.” dedi.

Bu meselenin çözümünün 'eğitim kampus alanlarının oluşturulması 'ile mümkün olduğunu ifade eden Selamet, yerleşim yerine yakın, mülkiyet meselesi haledilmiş, tahsisli; imar planında 'eğitim–öğretim tesisi 'olarak belirlenmiş 100–200 bin metre karelik arazilere ihtiyaç bulunduğunu açıkladı.

Amaçlarının kurumları suçlamak olmadığını ancak kimi problemin gündeme gelmesinde yarar gördüklerine dikkat çeken Selamet, şöyle devam etti: “Kamulaştırma sürecindeki tapu devir işlemlerinde, her işlem için valilik makamından ayrı ayrı olurların alınması nedeniyle süreç uzuyor. Yetki olurunun yıllık alınması lazım. Kamulaştırma işleminde taşınmaz maliklerine ait bilgilerin çok sınırlı olması nedeniyle, sayıları yüzleri hatta binleri bulan maliklerin TC kimlik numarası olmadığından dava açılamıyor. TC kimlik numarasının MERNİS programından tespiti için Nüfus Müdürlüğünde bir yetkilinin geçici olarak kurumumuzda görevlendirilmesi veya Tapu Müdürlüğü kök parsele inerek malik bilgilerini tam vermeli.”

COŞ: İŞLER HADEMEYE HAVALE EDİLİRSE UZAR

AK Parti Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy 'un yanısıra çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı toplantıda Vali Hüseyin Avni Coş, eğitimle alakalı kamulaştırma işlemlerinde valilikten 'olur alınması 'hususunda bir gecikmenin olmayacağını söyledi.
Gerekirse hafta sonları da bu 'izinlerin 'verileceğini dile getiren Coş, “Tabi memurlarımız, müdürlerimiz masalarında oturur 'olurların 'kendilerine gelmesini bekler, konuyu hademeye havale ederlerse bu iş gecikir. Evrakı koltuğunun altına alıp, ilgili arkadaşı dolaşırsa bu işler çabuk biter.” diye tepki gösterdi.

Hizmetleri aksatan 'bürokratik ataletin 'terk edilmesini isteyen Coş, kırtasiyeci, yerinde kalmayan anlayıştan bir an önce kurtulması uyarısında bulundu. Eğitimde büyük gelişmelerin sağlandığına dikkat çeken Coş, artan ihtiyaçlara cevap verebilmek için öncelikle koordinasyon eksiğinin giderilmesini hatırlattı.

Coş, şunları söyledi: “Adana 'da Milli Eğitim 'de ekonomik projeler değil, pahalı projeler tercih edilmiş. Beli bir ödenekle daha fazla okul yapma imkânımız varken, daha az okul yapılmış. Özellikle okul öncesinde 350 bin liralık projeler varken 750–850 bin liralık uygulamalar tercih edilmiş. Biz pahalı projeler peşinde mi koşacağız, yoksa biz bir an önce derslik açığımızı mı kapatacağız. Her halde doğru olan ikinci yöntemdir. Ama yeterli koordinasyon sağlanmadığı için böyle gerçekleşmiş. Bundan sonra en ekonomik projeleri hayata geçireceğiz.”
Programda kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri görüşlerini paylaştı.  
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile