Semiha Berksoy adına yapılan ve İstanbul'un 2010'da en çok ses getiren sergisi olma özelliğine sahip 'Ben Yaşardım Aşk ve Sanatla' adlı sergi İzmirli sanatseverlerle buluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV)'nın katkılarıyla düzenlenen sergi, 25 Mayıs 2010, Salı günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde İzmirliler'in beğenisine sunulacak. Bu özel sergi için düzenlenen gala gecesine katılmak isteyen İzmirliler davetiyelerini EÇEV'den temin edebilirler. Galada bulunmak isteyenler EÇEV'in 425 97 97 numaralı telefonunu arayarak ayrıntılı bilgi alabilecek.
Cumhuriyet dönemi sanatının sembollerinden, 'ilklerin kadını' Semiha Berksoy'un 25 Temmuz'a kadar sürecek sergisinde; yaşamına ve sanatına ışık tutan kendisinin yaptığı resimler, otoportreler ve desenlerin yanı sıra kıyafetleri, fotoğrafları, ayrıca Nâzım Hikmet, Fikret Mualla ve Celal Esad'ın kendisine hediye ettiği eserler ve arşiv değeri olan objeler sergilenecek. Serginin en dikkat çeken ögelerinden biri olan ve Türkiye'de ilk kez sergilenen, sanatçının yaşadığı ciddi sağlık sorunları sürecinde tasarladığı 'Semiha Berksoy Yatak Odası Enstalasyonu' da bu sergide yer alacak. Berksoy'un bire bir yatak odasını aktaran bu alanda; sanatçının özel eşyaları, bir zamanlar büyük aşk yaşadığı Nâzım Hikmet'in şapkası, kravatı, annesinden kalma 100 yıllık Singer dikiş makinesi, piyanosu, takıları, elbiseleri, resimleri, onlarca obje, eşya, fotoğraf ve dolu dolu geçmiş 94 yıl sergileniyor. Ziyaretçiler sergi boyunca, sanatçının video kayıtlarını izleyip aryalarını ve şiirlerini de dinleme şansı bulacak.
Sergi için hazırlanan gala gecesinde ise çok özel bir sürpriz sunulacak. Bu gecede Semiha Berksoy, Ulu Önder Atatürk ve Ahmed Adnan Saygun'u bir araya getiren Özsoy Operası, İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları tarafından sahnelenecek.
Özsoy Operası, Cumhuriyet tarihimizin seslendirilmiş ilk Türk operası olması, Atatürk tarafından Adnan Saygun'a sipariş edilmesi ve Semiha Berksoy'un bu operada 'Ayşim' başrolünü oynaması açısından da büyük bir öneme sahip. Ziyaretçiler sergide ayrıca, sergiyle eşzamanlı olarak yayımlanan ve sanatçının eserlerinin yanı sıra sanatçının kızı Zeliha Berksoy, serginin küratörü ve tasarımcısı M. Melih Güneş, Prof. Dr. İlber Ortaylı, tiyatro yönetmeni ve sanatçı Robert Wilson ve küratör Rosa Martinez'in yazılarının yer aldığı kitabı da temin edebilecekler.
Türkiye'nin ilk profesyonel kadın opera sanatçısı olan Semiha Berksoy, 1910 yılında İstanbul'da doğdu. 1928'de burslu olarak İstanbul Belediyesi Konservatuvarı'na girdi. 1929 - 1930 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi'ne kabul edildi. 1931'de Muhsin Ertuğrul'un çektiği ilk sesli Türk filmi olan 'İstanbul Sokakları'nda oynadı. 1934'te Atatürk tarafından takdir edilerek ilk Türk opera temsili olan 'Özsoy' operasında oynadı. 1936'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü'nü birincilikle bitirdi. 1941'de Kari Ebert tarafından kurulan ilk opera stüdyosunda Nurullah Taşkıran ile birlikte ilk profesyonel opera sanatçısı olarak yer aldı. 1950'de Ankara Devlet Operası'na solist olarak kabul edildi. 1961'de "Bursa'da Fatih'in Doğduğu Ev" ve 'Yeşil Cami' tablolarıyla Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Resim Sergisi'nde ödül aldı. 1966'da 'Başartist (Primadonna)' unvanını aldı. 1984'te TBMM Başkanlığı tarafından ilk kadın opera sanatçısı unvanıyla 'Atatürk Ödülü' olarak nitelediği ödülünü aldı. 1992'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda "Semiha Berksoy'a Saygı" töreniyle birlikte resim ve çarşaf resimlerinden oluşan bir sergi açtı. Paris, Münih, Venedik, İstanbul ve Ankara dahil birçok şehirde eserleri sergilendi.