Senegal'de kamu düzenini bozan eylemlerin, terör suçu kapsaminda degerlendirmesine olanak saglayan kanun maddesi degisikliginde Fransa'nin etkisi olabilecegi öne sürüldü.
Eski Cumhurbaskani Abdoulaye Wade'in danismalarindan ve Senegal'de yayim yapan Seneplus isimli haber sitesinde analizler yazan Fransiz Emmanuel Desfourneaux, ayni sitede, cuma günü oylanan kanun maddesi degisikligine iliskin bir makale yayimladi.
"Ava giden avlanir" baslikli makalede Desfourneaux, Sahel'deki terör riski karsisinda ceza kanununda yapilacak degisikligin normal oldugunu ve yasa degisikliginin demokrasi ilkeleriyle ters düsmedigini yazdi.
Buna karsin Cumhurbaskani Macky Sall'in bu degisiklikle Senegal demokrasisine zarar verme ihtimali olduguna dikkati çeken Desfourneaux, "kamu düzeninin" oldukça genis bir kavram oldugunu belirtti.
Desfourneaux, bu degisikligin, dönemin Cumhurbaskani Wade'in yeniden adayligina karsi gösterilerin basladigi 23 Haziran 2011'de yürürlükte olmasi halinde o dönem muhalifler cephesinde yer alan Cumhurbaskani Sall'in de terörist olarak degerlendirilecegini animsatti.
- "Görünen o ki Fransa hareket geçmis"
Degisiklikte Fransa'nin da etkisi olabilecegine isaret eden Desfourneaux, Fransa'nin marttaki sokak olaylarinda ciddi zarar gördügünü ve Senegal'de olan bitene seyirci kalamayacagini vurguladi.
Desfourneaux, degisikligin ilginç sekilde, marttaki sokak olaylarinda açik hedef haline gelen Fransa'nin da ülkedeki çikarlarini koruduguna dikkati çekerek, "Fransa, Dakar ve Abidjan'i kaybederse Afrika'daki varligini tamamen yitirir. Görünen o ki Fransa harekete geçmis. Bu degisiklik, Fransiz Büyükelçiligi hatta Fransa devletinin en üst kademelerinde dahi dikkatle incelenmistir." ifadelerini kullandi.
Öte yandan Fransa'daki asiri solcu Boyun Egmeyen Fransa (LFI) hareketi lideri Jean-Luc Melenchon da meclis oylamasinin akabinde Twitter'dan yaptigi paylasimda "Senegal'den gelen haberlerin kötü oldugunu" ve ülkenin giderek "Macronlastigini" yazdi.
- Tartismali terör maddesi
Senegal'de 25 Haziran'da meclis gündemine gelen ceza kanundaki degisiklik teklifi, son günlerde ülkenin bir numarali gündem maddesini olusturuyor.
Muhalefetin tüm tepkilerine ragmen mecliste kabul edilen degisiklige göre, kamu düzenini ciddi ölçüde aksatan eylemler, terör suçu olarak degerlendirilecek.
Degisiklik, meclise sunuldugu andan itibaren özellikle muhalif partiler ve sivil toplum örgütleri tarafindan tepkiyle karsilandi.
Bazi vekiller Cumhurbaskani Sall'i "gösteri yapma özgürlügüne müdahale etmekle" suçlarken, hükümet ise bunun terörle mücadelede atilmasi gereken bir adim oldugunu savunuyor.
Muhalif Çalisma, Etik ve Kardeslik için Senegal Yurtseverligi Partisi (PASTEF) lideri Ousmane Sonko destekçileri de, gün boyu meclis etrafinda bekledi.
Mart ayinda tecavüzle suçlanan Sonko'nun dokunulmazliginin kaldirilmasinin ardindan çikan sokak olaylarinda en az 15 kisi yasamini yitirmis, basta Dakar olmak üzere birçok sehirde ülke tarihinde görülmemis siddet olaylari yasanmisti.
Sonko destekçilerinin gösterilerinde, basta Fransiz marketler zinciri Auchan olmak üzere birçok Fransiz yatirimi yagmalanmis ve ciddi maddi zarara ugramisti.
Senegal'deki Tartismali Yasa Degisikliginde 'Fransa'nin Etkisi Olabilir' Iddiasi
Eski Cumhurbaskani Abdoulaye Wade'in danismalarindan Emmanuel Desfourneaux: 'Fransa, Dakar ve Abidjan'i kaybederse Afrika'daki varligini tamamen yitirir. Görünen o ki Fransa harekete geçmis. Bu degisiklik, Fransiz Büyükelçiligi hatta Fransa devletinin en üst kademelerinde dahi dikkatle incelenmistir'