Seramikte dünya lideri İtalya'ya ihracat yapıyor

Seramikin anavatanı kabul edilen İtalya ve İspanya'da fabrikalar birbiri ardına kapanırken Türkiye'de işler iyi gidiyor. Taleplere yetişemeyen Uşak Seramik, aralarında İtalya'nın...



Seramikin anavatanı kabul edilen İtalya ve İspanya'da fabrikalar birbiri ardına kapanırken Türkiye'de işler iyi gidiyor. Taleplere yetişemeyen Uşak Seramik, aralarında İtalya'nın da bulunduğu 36 ülkeye mal satıyor.

Tanışlar Grup bünyesinde yer alan Uşak Seramik beş kıtada 36 ülkeye ihracat yapıyor. Seramikte dünyanın 1 numaralı ülkesi olarak bilinen İtalya'dan Kanada'ya, Moritanya'dan Cibuti'ye satış yapıyor. Tanışlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış, geçen yıl ağırlık verdikleri Ortadoğu ve Afrika'ya yönelik çalışmaların ve yeni pazar arayışlarının bu yıl da devam edeceğini söyledi. Tanış, "Ürünlerimizi başta Avrupa ülkeleri olmak kaydıyla farklı kıtalara ihraç ediyoruz. Halen yüzde 25 olan ihracat payımızı yüzde 30'a çıkaracağız." ifadelerini kullandı.
Seramik üretiminde dünya ikincisi olan İspanya'da geçen yıl 200 seramik fabrikasının kapandığını belirten Tanış, "Dünya lideri İtalya'da da kapanmalar başladı. İspanya ve İtalya'da firmaların durumu çok kötü. Türkiye'de ise tam tersine işler çok iyi. Ülke olarak ihracatımız hızlanıyor. Ülkemiz, şu anda Avrupa'nın üçüncü seramik karo ihracatçısı konumunda. İkinciliğe doğru yol alıyor." diye konuştu. Tanış Grup Yönetim Kurulu Başkanı, İspanya'da da kapanan bir firma ile ilgilendiklerini, markasını satın almak için görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Sektörün geçen yıla göre ortalama yüzde 25 oranında canlandığını aktaran Tanış, bu kapsamda yıllık 13 milyon metrekare üretim yapan firmanın üretiminin yeni gelen iç ve dış talepleri karşılamaya yetişemediğini kaydetti. Bayilerinden devamlı sipariş aldıklarının altını çizen Tanış, Uşak'ta bulunan fabrikalarını teknolojik yatırımlarla yenilediklerini ve ürün portföyünü ise genişlettiklerini dile getirdi. Tanış, yapılan ve devam eden Ar-Ge yatırımları ile birlikte toplam üretimi 5 milyon metrekare artıracaklarını bildirdi. Ayrıca "Bu yıl, dijital baskı teknolojisine de yatırım yapılmasını planlıyoruz." açıklamasını yaptı. Uşak Seramik'in Türkiye'de 130'a yakın bayisi bulunduğunu ifade eden başarılı işadamı, "Yurt içi ve yurt dışında çok iyi tepkiler alıyoruz. Üretim altyapımızı daha da güçlendirip, sürekli yeni teknolojileri getirmeye çalışıyoruz. Alışılmış değil daha modern ürünlere yöneliyoruz. Bu nedenle 30 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz, 150'ye yakın mühendisimiz bulunuyor." şeklinde konuştu.
SeramikPark, Albinno Mutfak ve Banyo AŞ, Marmara Uşak Seramik AŞ firmalarını bünyesinde barındıran grup, geçen yılı 74 milyon TL ciro ile kapatırken 2010'da 85 milyon TL ciro hedefliyor. Küresel krize karşın 2009'u yüzde 6'lık bir büyüme ile kapatan firma, ciro bazında yüzde 15'lik büyüme bekliyor. 2005'te yüzde 2,36 olan pazar payını da 2009'da yüzde 6,54'e çıkardı.

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile