Türkiye'nin başına sorun olan telefon dolandırıcıları şike davasında da ortaya çıktı. Futbol dünyasını sarsan şike davasını ve gündemi yakından takip eden telefon dolandırıcıları tutuklanan şike sanıklarının ailelerini kıskacına aldığı belirlendi. Erzincan merkezli çete üyeleri 'adliyeden arıyoruz ' diyerek tutuklanan kişilerin işyerlerinden ve cezaevinden ailelerinin cep telefonlarını alıp aramaya başladılar. Kendilerini bazen adliyede güçlü yakınları olan birileri olarak tanıttılar bazen de hakim ve savcı oldular. Erzincan Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri çete lideri olduğu tespit edilen K. Ş.'yi annesinin ihbarıyla İstanbul Kağıthane'de yakaladı. İşte operasyonun detayları...
TAHLİYE İÇİN 15 BİN DOLAR
ŞİKE davası kapsamında tutukluanarak cezaevine konulan Giresun Spor Eski Asbaşkanı Coşkun Çalık'ın eşi Esin Çalık da dolandırıcıların kapsamına girdi. Kendisini Beşiktaş Adliyesi'nde görevli bir savcı olarak tanıtan dolandırıcı, 'eşinin bu davada suçsuz olduğuna inandığını, eşinin eski bir dostu olduğunu ancak tahliye edilebilmesi için biraz paraya ihtiyaçları olduğunu ' söyledi. Çalık'la telefonda saatlerce konuştuktan sonra güvenini kazanmak için o dönem Beşiktaş'ta bulunan adliyenin telefonlarını internet üzerinden kullandılar. Dolandırıcılar, ikna olan Çalık'ın 15 bin dolar hazırlamasını istedi.
CEZAEVİ ÖNÜNDE BEKLEDİ
ÇALIK'ın hazırladığı parayla Beşiktaş Adliyesi yanında bulunan Bahçeşehir Üniversitesi'ne gelmesini söylendi. Dolandırıcılar Çalık'ın zarf içerisinde hazırladığı parayı asansöre bırakmasını ve ertesi akşam saat 17'de cezaevi kapısına giderek eşinin tahliyesini orada karşılamasını istediler. Çalık isteği yerine getirdi. Parayı bıraktığı asansörün hareket ettiğini gördü. Ertesi gün cezaevi önüne giderek eşinin tahliyesini bekleyen Esin Çalık, eşinin çıkmadığını görünce dolandırıldığını anladı. Savcılığa müracaat eden Çalık dolandırıcılar hakkında suç duyurusunda bulundu.
ŞİKE davası sürecinde tutuklu bulunan Giresun Spor Eski Başkanı Ömer Ülkü'nün eşini aynı yöntemleri kullanarak dolandırmak isteyen zanlılar Yasemin Ülkü'yü arayarak kendisini savcı olarak tanıttı. Ömer Ülkü'nün eski bir dostu olduğunu belirten dolandırıcı aynı yöntemle 25 bin lira para istedi. Kendisini arayan numaraların Beşiktaş Adliyesi'ne ait olmadığını tespit eden Ülkü, dolandırıcıların ağına düşmedi. Diğer tutuklu yakınlarının bu yöntemlerle arandığını bilen Ülkü, dolandırıcılara 'Böyle büyük bir davada 25 bin lira para istiyorsunuz. Size inanmıyorum ' diyerek telefonu kapattı. Savcılığa giderek suç duyurusunda bulunan Ülkü, daha büyük miktarlarda para istemiş olsalardı ikna olabileceğini belirterek şikayette bulundu.
MOSTUROĞLU DA LİSTEDE
DOLANDIRICILARIN o dönemde Şike davasından cezaevinde tutuklu bulunan bir çok futbol adamının yakınlarını arayarak dolandırmaya çalıştıkları öğrenildi. Suç duyurusunda bulunan bazı aile yakınlarının verdiği ifadelerde bu yöntemle Şekip Mosturoğlu, Hakan Karaahmet, İskender Alın, Ümit Karan gibi isimlerin ailelerini arayarak dolandırmaya çalıştıkları öğrenildi.
Çetenin lideri annesinin ihbarıyla yakalandı
GELEN ihbar ve şikayetleri değerlendiren Erzincan polisi yaptığı çalışma sonucunda bir isme ulaştı. Ulaşılan isim Özcan Ş.'di. Ama Özcan Ş. başka bir suçtan cezaevinde yatıyordu. Ve çevresi oldukça genişti. Çalışmalarına devam eden polis bir kadının ihbarı ile tekrar harekete geçti. 60 yaşındaki H.Ş. oğlunun milleti kandırarak paralarını aldığı ve Kağıthane'de evde saklandığını ihbar etti. Gelen ihbarı değerlendiren Erzincan polisi, dolandırıcının aradıkları K. Ş. olduğunu tespit etti. Yapılan çalışmalar sonucunda K.Ş. Kağıthane'de saklandığı evde kıskıvrak yakalanak gözaltına alındı. Vatandaşı dolandırarak milyonlarca lira haksız kazanç elde eden çetenin 7 üyesi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Evinde bile ağırladı
COŞKUN Çalık'ın oğlu Zekeriya Çalık da dolandırıcıların listesine dahil oldu. Zekeriya Çalık'ı arayan dolandırıcı, ' Beni baban gönderdi. Aynı koğuşta yatıyorduk. Ben bu çevreyi kullanarak tahliye oldum. Size yardım etmemi baban söyledi ' dedi. Babası hakkında kimsenin bilmediği bilgilere sahip olan dolandırıcıya inanan Çalık, dolandırıcıyı bir hafta evinde misafir etti. Kıyafetler aldı, lüks yerlerde yemekler yedirdi. Çete üyesi kişi, Çalık'ın güvenini kazandıktan sonra, ' Baban için bazı irtibatlara gireceğim. Bunun için biraz nakit lazım ' dedi. Bu sırada görüş gününde babasını görmeye giden oğul Çalık babasının, o adamı tanımadığını öğrenince dolandırıldığını anladı.
Adınıza hat olup olmadığını sorgulayın
TELEFON dolandırıcılarına karşı uzmanlar, vatandaşların, adlarına hat açılıp açılmadığını kontrol ettirmesini tavsiye ediyor. Emniyet yetkilileri, telefon dolandırıcılığı yapanların genellikle başkalarının adına açılmış hatları kullandıklarına dikkat çekerken Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK), sanal alemden adınıza hat olup olmadığının sorgulanmasının ücretsiz olduğunu bildirdi. Yetkililer, dolandırıcıların genellikle başkalarının adına açılan telefon hatlarını kullandıklarını açıkladı. BTK vatandaşların adlarına açılan herhangi bir hattın olup olmadığını 'hat-sorgulama.btk.gov.tr' adresinden ücretsiz yapılabildiğini açıkladı. Adına açılmış hatlar olduğunu görüntüleyen aboneler bu hatları ilgili işletmecinin bayisine başvurarak iptal ettirebiliyor.
Şike davasında tele-çete
Futbol dünyasını sarsan şike davasına telefon dolandırıcıları el atmış. Tahliye vaadiyle şike sanıklarının ailelerini dolandıran Erzincan merkezli şebeke operasyonla çökertildi