Çalıştayda TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı M. Beliğ Azbazdar, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Nuri Sorman konuşmacı olarak yer aldı.
Söke Ziraat Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen pamuk çalıştayına; CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, Aydın Vali Yardımcısı Beyazıt Bestami Alkan, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Ömer Faruk Durdu, Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke Belediye Başkanı ve aynı zamanda Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Aydın ili ve ilçelerinin Ziraat Odaları ve üretici kuruluşlarının temsilcileri, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş ve Meclis Başkanı Kemal Göven, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ve Meclis Başkanı Ahmet Tuğrul Başer, Ak Parti Söke İlçe Başkanı Namık Yıldırım, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.
Ege TV program yapımcılarından İsmail Uğural’ın Moderatör olarak yer aldığı Söke 1. Pamuk Çalıştayı’nda açılış konuşmasını Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık yaptı. Çalıştayın yapılması için fikri ortaya atan CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın ve Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi’ye teşekkür ederek sözlerine başlayan Bertan Balçık konuşmasında; “Pamuk üreticilerinin seslerini duyurmaları için bu çalıştayı bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.
Pamuk destekleme prim miktarının 46 Kuruş açıklanmasıyla pamuk üreticilerinin şok yaşadığını ifade eden Bertan Balçık; “Türk pamuk üreticisi zor şartlarda üretimine devam ediyor. Bunu Son yıllarda azalan ve çokça da dalgalanan üretim rakamlarından anlayabilirsiniz. Pamuk istikrarlı üretim çizgisini kaybetti. Sanki pamuk en önemli ihracat kalemlerinden birisi olan tekstil ve hazır giyimin hammaddesi değil. Saki pamuk ürünü bize lazım değil gibi. Yıllık 900-950 bin ton üretimden 350 bin tonlara geriledik. Geçen yıl biraz para edince üretim bu yıl yine 700 bin tona çıktı. Ama önümüzdeki yıl için şimdiden 700 bin ton pamuk ithalatı görünürken; diğer bir ifadeyle 1,5 veya 2 milyar dolar arası pamuk ithalatı şimdiden görünüyor” dedi.
Balçık, ekonomiyi en fazla tehdit eden sorunun baş müsebbibi pamuk ithalatının olduğunu söyledi.
Söke’nin Ege’de pamuğun merkezi, Türkiye’de en önemli üretim alanlarından biri olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan; ilk olarak Türkiye’nin pamuk ihtiyacı olduğunu bu nedenle pamuğa göz bebeğimiz gibi bakmalıyız gerçeğini anlamamız gerektiğini söyledi.
Pamuk ekim alanlarının genişletilerek, en azından pamuk üretim açığını kapatır hale getirilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Oğuz Oyan, “Tarım yeterince desteklenmiyor. 2006 yılındaki Tarım Kanunu, Milli Gelirin en az %1’i kadar tarıma destek vereceğini öngörüyor. 2005’ten bu yana baktığınızda % yarımı geçemedi. İlk önce Hükümetin kendi çıkardığı kanuna uymasını bekliyoruz” dedi.
Aydın’ın yüzyıllar boyunca tarımsal ürün zengini olarak bilindiğini belirten CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın; “Aydın ‘dağlarından yağ ovaların bal akıyor’ dediğimiz bereketli ovalara sahip bir ilimizdir. Ancak Son yıllarda iktidarların izledikleri politikalar ile bölgemizde tarım çıkmaza sürüklenirken, bundan pamuk üretimi en fazla etkilen sektör olmuştur. Zeytinyağından Sonra pamuk üretimi ile ilgili bu tür ciddi toplantıların yapılmasını önemsiyoruz. Çığlığımızı duyuracağız” dedi.
Çalıştayda konuşma yapan diğer isim İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer ise; pamuğun ülke için ve Söke Ovası için önemine değinirken; Söke’nin ekonomisinin pamuğa bağlı olduğunu, pamuk verimi ve fiyatı iyi olduğunda yüz güldürdüğünde ancak tam tersi durumlarda ise Söke’ye ciddi sıkıntılar yaşattığını ifade etti.
Söke 1. Pamuk çalıştayında TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar pamuk ürününün neden stratejik bir ürün olduğunu anlattı. Çalıştayların pamuk üretimi ve pamuk üreten çiftçilerin geleceğinin belirlenmesi konusunda etkili olacağına inandığını ifade eden Mehmet Beliğ Azbazdar; Pamuk ürünün 21 sektöre hizmet veren ve stratejik bir ürün olduğunu yüzyıllar önce kanıtlayan bir ürün olduğunu söyledi.
Söke 1. Pamuk Çalıştayında Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Nuri Sorman pamuk konusunda geniş çaplı sunumlar yaparak bilgiler verdiler. Daha Sonra toplantıya katılan üreticiler fikirlerini beyan ettiler. Çalıştay ile ilgili Sonuç rapor ve bildirgesinin önümüzdeki günlerde yayınlanacağı ve aynı zamanda ilgili tüm Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile paylaşılacağı bildirildi.
Söke 1. Pamuk Çalıştayı Yapıldı
Söke Belediyesi, Söke Ticaret Borsası, Söke Ziraat Odası ve Söke Ovası Sulama Birliği öncülüğünde diğer tarımsal kuruluşların destekleri ile gerçekleştirilen Söke 1. Pamuk Çalıştayı Söke’de yapıldı.