Soma'daki Maden Faciası

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu BaşŸkanı Recai Berber, Soma'da işŸten çıkarılan madencilerin tazminatlarının ödenmesi konusuyla ilgili gelecek 15 günde gelişŸme yaşŸanacağŸını bildirdi.

Recai Berber, AA muhabirine, maden faciasının yaşŸandığŸı Soma'da mağŸduriyetleri gidermek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Geçen süreçte, facianın yaşŸandığŸı madeni işŸleten şŸirketin, işŸi devam ettiremeyeceğŸi gerekçesiyle iki ay önce 2 bin 831 kişŸinin işŸine son verdiğŸini hatırlatan Berber, bunlardan yaklaşŸık 800'ünün yeniden başŸka firmalarda işŸe başŸladığŸını, geriye kalanların bir kısmının da işŸsizlik yardımı aldığŸını anlattı.
Berber, sorumlu şŸirketin, mahkeme kararıyla hesap ve gelirlerine tedbir konulması gerekçesiyle kıdem tazminatlarını ödemediğŸini ifade ederek, şŸunları söyledi:
"Hükümet olarak burada bir karar verilmesi gerekiyor. ǖzel sektöre ait işŸletmeden çıkarılan işŸçilerin kıdem tazminatlarının, ilk defa devlet tarafından ödenmesi gibi bir şŸeyle karşŸı karşŸıya kalacağŸız. Bunu ödediğŸimiz takdirde devletimizin de bu ödemeyi şŸirketten tekrar alabiliyor olması lazım. Yoksa kapanan başŸka şŸirketlerden kıdem tazminatını alamayan işŸçiler de kıdem tazminatını devletin ödemesi beklentisine girer."
Soma'da işŸten çıkarılan işŸçilerin mağŸduriyetlerinin giderilmesi için yasal düzenleme gerektiğŸine dikkati çeken Berber, şŸöyle devam etti:
"Bunun içinde TKİ, Enerji BakanlığŸı taslak çalışŸması yaptı, meclisimizde grup başŸkanvekilleriyle görüşŸüldü. şžu anda görüşŸülmekte olan bir kanunda, bunun tekrar ele alınıp oraya konması lazım. Bizim komisyonumuzda ya da Aile ve Sosyal Politikalarla ilgili sosyal çalışŸma komisyonunda ya da madencilik komisyonunda, ele alınabilir. Bizim komisyona geldiğŸi taktirde zaten bütün milletvekilleri anlaşŸıp bu işŸi çözeriz. Bu konuda, önümüzdeki 15 günde mutlaka gelişŸme olacaktır."
- Kıdem tazminatıyla ilgili çalışŸma
Recai Berber, Soma'daki işŸçilerin mağŸduriyetini örnek gösterip kıdem tazminatıyla ilgili çalışŸmanın önemini vurguladı.
"Kıdem tazminatı fonu" ile konunun işŸverenin inisiyatifine bırakılmayacağŸını dile getiren Berber, çalışŸmanın hayata geçirilmesiyle kıdem tazminatı kaynaklı problemlerin kökten çözüleceğŸini sözlerine ekledi.
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile