Son Süpürge Ustalari Teknolojiye Direniyor

Son Süpürge Ustalari Teknolojiye Direniyor

Samsun’un Çarsamba ilçesindeki son süpürge ustalari, yok olmaya yüz tutan meslekler arasinda bulunan el süpürgeciligi meslegini devam ettiriyor.

Çarsamba ilçesinde el süpürgeciligi mesleginin son ustalarindan olan Önder kardesler, evlerinin altindaki atölyede yillardir emek vererek sürdürdükleri el emegi mesleklerini ayakta tutmaya çalisiyor. 59 yasindaki Ahmet Önder ve kardesi Metin Önder, yarim asirdir süpürgecilik meslegini ayni tutkuyla devam ettiriyor. Yapiminin zor, dikiminin ise zevkli oldugunu dile getiren ustalar, el emegi göz nuru süpürgelerin teknolojiye yenik düsmek üzere oldugunu ifade ettiler. Haftada 200 süpürge yaptiklarini söyleyen Önder kardesler, el emegi göz nuru süpürgelerini gramajina göre 100-110 TL arasinda satisa sunuyorlar.

Meslegin son ustalari

Yillardir bu meslegi yaptiklarini söyleyen Ahmet ve Metin Önder, süpürgecilik mesleginin kendilerine babadan kalma oldugunu dile getirdiler. Teknolojinin gelismesi ile birlikte son demlerini yasayan meslegi 50 yildir yaptigini söyleyen Ahmet Önder, ”Bu süpürgeler artik eskisi kadar ragbet görmüyor. Ben çirak olarak basladigim bu isi yaklasik 50 yildir devam ettiriyorum. Baba mirasi meslegimizi ömrümüz yettigince devam ettirecegiz. Ama maalesef teknoloji her seyin önüne geçiyor. Yeni nesil de bu tarz mesleklere ilgi duymuyor. Dolayisiyla çirak yetistiremiyoruz. Bizler bu meslegin son ustalariyiz. Bizden sonra meslegi devam ettirecek birileri de olmadigi için bu meslek de ne yazik ki unutulan meslekler arasinda yerini alacaktir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile