Sudan'da Vatandaşların Elindeki Silahların Toplanması

Darfur eyaletinde ruhsatsız bin 150 silah toplandı.

Sudan makamlarının Darfur eyaletinde ruhsatsız bin 150 silahı topladığı bildirildi.

Doğu Darfur Valisi Enes Ömer, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin ruhsatsız bin 150 silahı topladığını ve 85 kaçak araca el koyduğunu belirtti.

Hükümetin, el konulan araçların sahiplerine bunu tazmin edeceğini duyuran Ömer, vatandaşların ruhsatsız silahların toplanması kampanyasına olumlu baktığını vurguladı.

Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Hasbu Muhammed Abdurrahman 8 Ağustos'ta, vatandaşların elindeki silahların toplanması planının ilk aşamasını hayata geçirmek için Darfur'a gitmiş ve bir dizi görüşme yapmıştı.

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, nisan ayında, silahları iki aşamada toplamak istediklerini açıklamış ancak bunun ne zaman başlayacağıyla ilgili bilgi vermemişti. Sudan hükümeti ise kabileler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla silahların toplanması için komite kurmuştu.

Darfur'daki kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi veri bulunmamakla birlikte bu sayının ağır silahlar dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.

Darfur'da, 2003 yılından bu yana 'Adalet ve Eşitlik Hareketi', 'Sudan Kurtuluş Hareketi' ve 'Sudan Halk Kurtuluş Ordusu' hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi ile hükümet güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile