Süs Bitkileri Sektöründe Anneler Günü Telasi

Süs Bitkileri Sektöründe Anneler Günü Telasi

Yaklasan Anneler Günü öncesinde Türkiye’deki süs bitkileri sektöründe hareketli günler yasaniyor. Bu yil seçimle ayni güne denk gelen Anneler Günü sektörü olumsuz etkilenmedi. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birligi (SÜSBIR) Baskan Yardimcisi Ahmet Dündar, “Seçim çiçeklerimize olan talebi gölgede birakmadi. Çiçekçilerimize çok büyük talep var” dedi.

14 Mayis 2023 tarihinde kutlanacak Anneler Günü süs bitkisi sektöründe hareketlilik getirdi. Bu yil cumhurbaskanligi ve milletvekilligi seçimleriyle ayni gün kutlanacak Anneler Günü’nü için gelen taleplere yetismeye çalisan sektör, ilgiden memnun. Türkiye’de süs bitkisi üreticilerini temsil eden tek kamu kurumu niteliginde meslek örgütü olan SÜSBIR’in Baskan Yardimcisi Ahmet Dündar, sektörün tatli bir telas yasadigini söyledi.

Dündar, Türkiye’de dogrudan ve dolayli sekilde bu sektörden yaklasik 500 bin kisinin ekmek yedigini ifade etti.



“Çiçekçilerimize çok büyük talep var”

Süs bitkileri üretiminde söz sahibi illerden birisi olan Yalova’nin yani sira Izmir, İçel, Antalya gibi birçok üretim yapilan sehirde hareketli günler yasandigini anlatan Dündar, söyle konustu:

“Bir yil boyunca hepimiz için özel günler var. Sektörümüz için de bu özel günler çok önemli. Ögretmenler Günü, Sevgililer Günü var ve en önemlisi ve özeli de Anneler Günü. Sevginin de ifadesi iste bu bizim yetistirdigimiz rengarenk güzel çiçekler. Sevgimizi en güzel bunlarla ifade ediyoruz. Anneler Günü’nde çok güzel bir hareketlilik var. Biliyorsunuz bu hafta sonu tam da Anneler Günü’nde ülkemiz için çok önemli bir seçim var. Fakat seçim bizim çiçeklerimize olan talebi gölgede birakmadi. Çiçekçilerimize çok büyük talep var. Sevgimizi en güzel, en saf ifade eden çiçeklerimiz ilgi görüyor. Sektörümüz adina bundan memnum Anneler Günü tüm insanlarimiz için mutlaka o gün duygularini coskuyla yasadigi bir gün oluyor. Diger günlerde insanlar bunu ifade ediyor ama hepimizin annesi var. Dolayisiyla en yaygin özel günümüz bugün. Bu da sektörümüz ve üreticilerimiz için beklenen bir gün. Rengarenk çiçeklerle de bunu doyasiya kutluyoruz.”

Sektör için en önemli özel gün

Üretici bazinda fiyatlarin çok fazla etkilenmedigini dile getiren Dündar, en çok talep gören ürünlerin saksili süs bitkilerinde orkide, sardunya, begonya, petunya oldugunu dile getirdi. Kesme çiçeklerden de gül ve karanfillerin en çok tercih edildigini belirten Dündar, “Anneler Günü tüm insanlarimiz için mutlaka o gün duygularini coskuyla yasadigi bir gün oluyor. Diger günlerde insanlar bunu ifade ediyor ama hepimizin annesi var. Dolayisiyla en yaygin özel günümüz bugün. Bu da sektörümüz ve üreticilerimiz için beklenen bir gün. Rengarenk çiçeklerle de bunu doyasiya kutluyoruz. Tüm annelerimizin ve annemin günü kutlarim. Saglikla, huzurla nice yillar diliyoruz” dedi.



5 yilda ihracat ithalati 3 kat solladi

Geçmiste ithalatin ihracati geride biraktigini fakat bunun son yillarda degistigini söyleyen Dündar, sunlari kaydetti:

“Sektörümüzde ihracat artiyor, ihracatin su anda ithalati karsilama orani 3 kati asmis durumda. Çok degil surada 5 yil öncesine gittigimizde ithalati fazla olan bir sektördü süs bitkileri sektörü. Gurur duyarak ilan ediyoruz ki, ihracatimiz 3 katini asmis durumda. Ithalatta ise ülkemizde henüz altyapisi olusmayan üretim için yapilan girdilerin ithalati olarak karsimiza çikiyor. Bunlari üretim için kullaniyoruz. Ülkemizdeki isletmelerin kalitesinin artmasi, kullanilan materyallerin, malzemelerin kalitesinin artmasi ortaya çok kaliteli ürünler çikartiyor. Üreticimizin bilgisi, birikimi, deneyimi bunu tamamliyor. Bunlarla birlikte su an dünya standartlarinda en yüksek standart ne ise bunu zaten isletmelerimizde, gelen taleplerde de görüyoruz. Ihracatimiz da hizla artiyor”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile