Süs Tavuğu "Showgirl"e Yoğun İlgi

BALIKESİR - Çin'in "silkiye" ile Macaristan'ın "türken" cinslerinin çiftleştirilerek genetik müdahalelerle yaklaşık 5 yıl önce ABD'de üretilen "showgirl" süs tavuğu, Türkiye'de de yoğun ilgi görüyor.

Bursa'da süs hayvanları çiftliği sahibi olan Ömer Faruk Erdönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftliğinde süs tavukları ağırlıkta olmak üzere, muhabbet kuşu, güvercin, keklik, sülün, tavus kuşu, tavşan ve keçi gibi hayvanların bulunduğunu söyledi.

Çiftliğinde 50'nin üzerinde türde tavuk bulunduğunu ifade eden Erdönmez, bunların önemli bölümünü, Türkiye'de olmayan yabancı kökenli nadir türlerin oluşturduğunu anlattı.

Kiremit ve tuğla üzerine kurulu aile şirketine ait arazide bulunan 15 dönümlük alanda bu işe hobi olarak başladığını dile getiren Erdönmez, "Yurt dışında tavukla ilgili birçok fuara katılıyorum. Her gittiğimde bir cinsin yumurtasını getirdim. Önce hobi olarak başladım zamanla talepler gelince üretimine geçtim. Şimdi türlerine zarar vermeden aynı özelliklerde üretiyor ülkenin dört bir yanına gönderiyorum" dedi.

Erdönmez, bir süre önce gittiği yurt dışı fuarında yeni türle karşılaştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Fuarda bu türün genetik bir tavuk olduğunu öğrendim. Çin kökenli silkiye Macaristan'ın türken türleri, ABD'de önce çiftleştiriliyor. Genetik müdahalelerle çıplak boyunlu, siyah derili, pamuk tüylü 'showgirl' türü ortaya çıkıyor. Birçok süs tavuğu, uzun yıllardır korunmasıyla ün yaparken, showgirl ise genetik bir tür olmasıyla tanınıyor."

-"Özel bir bakım ve koruma istiyor''

Bu süs tavuğunun güneşli havaları sevdiğine dikkati çeken Erdönmez, "Tüyleri diğerleri gibi olmadığı için karda, kışta ve yağmurda hemen hastalanıyorlar. Bu yüzden özel bir bakım ve koruma istiyor" ifadesini kullandı.

Erdönmez, 5 yıllık bir tavuk olmasına rağmen dünyada "fan clup"larının oluştuğunu vurgulayarak, "İlk olarak beyaz tüylüsü üretilen showgirl türünün bugün birkaç tüy rengine sahip olanları da bulunuyor. Türkiye'ye getireli birkaç ay olmasına rağmen büyük ilgi görüyor. Çıplak boyunlu olması beklenenin üzerinde ilgi çekiyor" diye konuştu.

Yurt dışındaki süs tavuğu yarışmalarına katılan bu türleri besleyenlerin sayısının dünya genelinde oldukça fazla olduğunu ifade eden Erdönmez, showgirl tavuğu ve yumurtası için birçok kişinin sıra beklediğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile