Suudi Arabistan'da Tarihi 'Ukaz Panayırı'

Suudi Arabistan'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen Ukaz Panayırı'nı 4 günde 150 bin kişi ziyaret etti.

Suudi Arabistan'da geçmişi milattan önce 4'üncü yüzyıla kadar uzanan 'Ukaz Panayırı'nı ilk dört günde 150 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.

Taif Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Ubeydullah Suvat yaptığı açıklamada, Taif kentinde düzenlenen Ukaz Panayırı'na ilk dört günde 150 bin kişinin katıldığını belirterek, panayırı 300 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiğini ifade etti.

Ukaz Şairi, Genç Ukaz Şairi, Kaside, Hat, Edebiyat, Roman, Binicilik ve El Sanatları alanlarında katılımcıların yarıştığı panayırda, Arap geleneksel kıyafetleriyle, Arap mutfağına ait yemekler de sergileniyor.

Arap ülkelerinin ünlü şairleri tarafından şiir dinletisinin düzenlendiği, deve ve at binicileriyle kılıç ustalarının gösteriler yaptığı panayır, ülkede bulunan birçok büyükelçi tarafından da ziyaret edildi.

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen panayır, 19 Ağustos'ta sona erecek.

- Ukaz Panayırı

Araplar için büyük öneme sahip olan ve geçmişi milattan önce 3-4. yüzyıllara uzandığı belirtilen Ukaz Panayırı, her yıl hac mevsimi öncesinde düzenleniyor.

Geçmişte bu panayıra çeşitli Arap kabileleri ve hac ibadeti için uzak ülkelerden gelen kafileler katılırdı. İş dünyası için yeni anlaşmalara, şairler ve sanatçıların ise yeni eserlerini duyurmalarına zemin yaratan panayır, zamanının en önemli etkinliği olarak kabul ediliyordu.

Şam, Bahreyn, Irak, Bizans ve Yemen'den gelen ticaret kervanlarının da bulunduğu panayırda Arapların hayatında çok önemli olan şiir geleneğinin en güzel eserleri okunuyordu.

Hazreti Muhammed ve 4 halife döneminde de düzenlenmeye devam edilen Ukaz Panayırı, İslam orduları tarafından fethedilen Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelerin ticaret merkezlerini değiştirmesi sonucu ilginin azalması ve hicri 129 yılında Hariciler tarafından düzenlenen baskın nedeniyle yaşanan yıkımın ardından düzenlenmedi.

13 asır boyunca gerçekleştirilmeyen Ukaz Panayırı, ilk defa 2007 yılında eski panayırın yeri olan Taif kentinde 'Uluslararası Ukaz Panayırı' adıyla yeniden düzenlenmeye başlandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile