Cengiz İnşaat mühendislerinden İlker Konak eşliğinde gerçekleştirilen gezide önce çalışmalarla ilgili bilgi verildi daha sonra inşaat sahası yerinde gezilerek buradaki çalışmalarda elde edilen bilgiler şantiye sahasında paylaşıldı. Hem Kastamonu hem de Çankırı tarafından iki ayrı şantiye olarak devam eden çalışmalardan Çankırı şantiyesinde yapılan bölümü incelendi. Cengiz İnşaat tarafından yapılan çalışmalarda iş güvenliği açısından gerekli hassasiyetleri gereğince heyetteki tüm ziyaretçilere çizme ve baret temin edildi.
Ilgaz Tüneli yetkilileri, “Açılan 2 ayrı gidiş-geliş tünelinin her birinin toplam uzunluğunun 5 bin 335 metre olup bu tünellerden birisinde 830 metre, diğerinde de 790 metre uzunluğa ulaştık. İlimiz engebeli ve zor bir coğrafyası bulunması nedeniyle çalışmalarda günlük kat edilen mesafeler bazen 3-5 metreyi bulurken zeminin yumuşak ve sulu olduğu yerlerde göçme tehlikesi öngörülerek daha temkinli ve ciddi güvenlik önlemleri alınarak ve suyu zeminden direne ederek çalışmalara devam edilmiştir. Sert zeminle karşılaşıldığında şartlar müsait olduğunda dinamit ile patlatma yöntemi de uygulanmaktadır. Yapılan her çalışmada elde edilen kayaçlar sürekli jeoloji mühendisleri tarafından şantiyede düzenli olarak analiz edilmektedir. Hatta gezi esnasında tünelleri birbirine bağlayan geçit tünelinde bu yöntemin kullanıldığı üyelerimiz tarafından gözlemlenmiş olup, profesyonelce yapılan bu çalışma üyelerimiz için hoş bir anı oldu. Bazı bölgelerde kırıcılarla çalışmalara devam edildi, açılan bölgeler çelik I profilleriyle yüzeyi saracak şekilde desteklendi ayrıca yerleştirilen çelik profillerin alt ve üst yani iki cephesine de çift sıra çelik hasırlar monte edildi. Bu yerleştirilen çelik hasırlar çapı 2cm olan süren demirleriyle zemine 4 metre saplama yardımı ile desteklendi. Kullanılan bu süren demirlerinin tünel çalışması için büyük önem arz ettiği ve bu yüzden yaklaşık 1 metre ara ile sık bir şekilde bu süren demirlerinin montajının yapıldığı görüldü.
Bu işlemlerden sonra çelik hasırların üzerine beton püskürtme makinesi ile yüzey C25/30 betonla kaplandı. Ardından mevcut yüzeyde oluşabilecek su birikmelerini engellemek ve yüzeyden uzaklaştırmak için beton ile kaplanan tüm yüzey memran ile sarılmıştır. Isıtarak yapıştırma yöntemi ile serilen membranlarımızın üzerine izolasyon amaçlı ayriyeten keçe ile kaplanılmıştır. Bu işlem terziler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu kaplama işleminden sonra raylı sistem üzerinde hareket edebilen pistonlu ve otomatik vibrasyon sistemine sahip çelik kalıplar kullanılarak 50cm kalınlığında C25/30 hazır beton ile tüm yüzey desteklenmiştir” dedi.
ILGAZ TÜNELİ İLE KASTAMONU’NUN KADERİ DEĞİŞECEK
Teknik alanda çalışan mühendis ve teknikerlerden oluşan TAÇDER Derneğinin Genel Sekreteri Murat Taplak, üyelerin bu çalışmaları da yerinde gözlemleme fırsatı bulduklarını söyledi.
Taplak, bu tünel ile Kastamonu kaderinin değişeceğini ve ulaşımdaki bu ciddi zaman kazanımının nakit kazanımını da beraberinde getireceğini vurguladı. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğüne gerekse Cengiz İnşaat yetkililerine verdikleri kıymetli bilgilerden dolayı teşekkür eden Taplak, TAÇDER’in gerek Kastamonu ve gerekse ülkedeki bu tip çalışmaları yerinde görme amaçlı gezilerinin devam edeceğini belirtti.
Taçder, İlgaz Tünelinde İncelemelerde Bulundu
Teknik Alanda Çalışanlar Derneği (TAÇDER), 50’den fazla mühendis ve teknikerin bulunduğu bir heyetle Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri eşliğinde Ilgaz Tünel inşaatını gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.