2012 yılına kadar kütüphane olarak kullanılan Tahir Paşa Konağı, 1985 yılında Kültür Bakanlığı’nca kamulaştırılarak Mudanya Belediyesi’ne devredilmişti. Konak, Agah Bursalı’nın desteği ile onarılarak yeni hali ile kent müzesi olarak hizmet verecek. Lale devri mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Tahir Paşa Konağı’nın iç duvar ve tavanlarındaki çiçek kabartmalı gravürleri günümüze kadar gelmeyi başardı. 18 odası bulunan konağın kent müzesi yapılması için protokol 18 Ocak 2013 tarihinde Agah Bursalı ve Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk arasında imzalanmıştı.
Bilhassa baş odadaki tezyinatı ile göz kamaştıran yapının restorasyonunu üstlenen Tahir Paşa’nın Torunu Agah Bursalı, “Bu bir arzu ve gönül işidir. İnsanlar güçlerinin yettiği kadar doğru işlere destek vermeli. Benzer hizmetlerle vatandaşlarımıza ve ülkeme faydalı olmaya çalıştım. Ömrüm oldukça bu tür çalışmalara destek vermeyi sürdüreceğim. Mudanyalıları ve Mudanya’yı çok seviyorum. İnşallah bu müze Mudanya ve Mudanyalılara hayırlı olur” dedi.
Müzenin açılış törenine katılan AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, “Bu tarz binaların günümüz mimarisine uygun şekilde restore edilmesi yeni kuşaklara kazandırılması çok önemli. Bu yapıyı canlandıran başta belediye başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Mudanya Belediye Başkanı Aktürk de, “Osmanlı döneminin çok önemli bir eseri olan bu yapıyı ilçeye kazandırdık. Üst katı kent müzesi, alt katları sergi salonu ve başkanlık makamı olarak kullanılacak” dedi.
Tahir Paşa Konağı Açıldı
Bursa’nın Mudanya ilçesinde restore edilen Tahir Paşa Konağı açıldı.