11 ayin sultani Ramazan’in vazgeçilmezi olan mahyalar Istanbul’daki camilere asilmaya baslandi. Hazirlanisi geleneksel mahyalara oranla teknolojinin getirdigi kolayliklar nedeniyle daha pratik olan dijital mahyalar bu yil da ön plana çikti. Istanbul’un önemli sembollerinden biri olan Taksim Camii’nde ise bugün dijital mahyalar iki minare arasina asildi. Bes metre yüksekliginde, 20 metre genisliginde ve toplamda 100 metrekare ancak çift tarafli çalistigi için 200 metrekareyi bulan LED tabanli dijital mahyalar ile Ramazan ayi boyunca “Ramazan ve dayanisma” temali yüzlerce mesaj verilebilecek.
Taksim Camii Islam Egitim, Kültür ve Sanat Vakfi Genel Müdürü Muhammet Furkan Gümüs sunlari söyledi:
“Mahya kültürümüzde önemli bir gelenektir. Taksim Camii’nin de mahya takimini bugün astik. Taksim Camii’nde diger camilerden farkli olarak kullanilan mahya teknolojik ve dijital olacak. Ramazan ayi boyunca mahyalarda yer verdigimiz Ramazan ve dayanisma temali metinlerimizle Beyoglu Taksim’e gelen ziyaretçilerimizi agirlayacagiz. Bir ay boyunca camimizde gerçeklestirecegimiz mahya mesajlari, mukabele okumalari, sergiler, söylesiler, Kur’an tilavetleri, teravih namazlari ve asevimizin çorba ikrami gibi birçok programla Ramazan’i ziyaretçilerimize dolu dolu yasatacagiz. Ramazan’in manevi huzur iklimini Beyoglu ve Taksim Meydani’na hissettirecegiz insallah.”
Dijital mahya islevsel olusuyla uygun bulundu
Dijital mahyanin tercih edilmesinin nedenlerini açiklayan Gümüs, “Taksim Camii ve Külliyesi’nin mimarisi, önemi ve konumu itibariyla günümüze uygun teknolojik bir mahya kullanmak istedik. Bu anlamda dijital LED mahyamizda Ramazan süresince çesitli mesajlarimiza yer verecegiz. Bu bakimdan dijital mahyalari hem kullanim hem de islev açisindan daha uygun bulduk” dedi.
“Günümüz teknolojisiyle üretildi”
Mahyanin teknik özelliklerinden bahseden dijital mahya üreticisi Zeki Erdem ise, “Mahyamiz bes metre yüksekliginde, 20 metre genisliginde ve toplamda 100 metrekare, ancak çift tarafli çalistigi için 200 metrekaredir. Dijital ekrana dönüsen bir mahya ürettik. Mahyamiz Ramazan ayi boyunca iki minare arasinda yer alacak. Elektronik olarak çalisan mahyamiz, günümüzün teknolojisiyle üretilmis bir üründür” seklinde konustu.
Farkli dillerde kullanima uygun altyapiya sahip
Erdem, “Teknoloji sayesinde yüzlerce mesajimizi ekranlara yansitabiliyoruz. Bu mesajlar birçok farkli dilde de verilebiliyor. Geleneksel mahyalardan ilham alarak bu sistemleri olusturduk” diye konustu.
Taksim Camii'nin Dijital Mahyasi Asildi
Ramazan ayina sayili günler kala Istanbul’da camiler mahyalarla süslenmeye baslandi. Taksim Camii’nde ise diger camilerden farkli olarak geçen sene oldugu gibi bu yil da yine dijital mahya kullanilacak. Bir ay boyunca çift tarafli 100 metrekarelik dev ekranda “Ramazan ve dayanisma” temali mesajlara yer verilecek.



















