'Tapuda Satislar Düstü, Harç Gelirleri Artti'

'Tapuda Satislar Düstü, Harç Gelirleri Artti'

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, “2023 yilinda ülkemizde tüm gayrimenkul türlerinde yaklasik 2.95 milyon gayrimenkul satis islemi yapilarak, 60 milyar 59 milyon 215 bin 486 lira tapu harci geliri elde edildi” dedi.



Altin Emlak Genel Müdürü ve ITO Meclis üyesi Mustafa Hakan Özelmacikli, tapu harci gelirleri ile ilgili degerlendirmede bulundu. Özelmacikli, “2022 yilinda tüm gayrimenkul türlerinde 3 milyon 434 bin gayrimenkul satisi yapilmisti. 2023 yilinda ise geçen yila göre yaklasik yüzde 14 seviyesinde bir düsüs ile 2 milyon 949 bin 437 satis islemi yapildi. Toplam tapu harci geliri ise 2022 yilinda 41 milyar 555 milyon seviyesinde iken, hedeflenen 54 milyar 762 milyon seviyesini asarak 60 milyar 59 milyon seviyesine ulasti. Bu açindan tapuda satis islem sayisi düserken, harç gelirleri yükseldi” dedi.



“2024 yilinda tapu masraflari artacak”

2023 yili için yeniden degerleme oraninin yüzde 58,46 olarak tespit edildigini ifade eden Özelmacikli, “Döner sermaye ücreti hesabinda esas alinan ve her yil yeniden degerleme oraninda artirilan gösterge yeni yil itibari ile 519 TL’den 822 TL’ye yükseldi. Bu bedel satistan, ipotege tüm Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügünce sunulan hizmeti etkiliyor. Örnegin Istanbul’da sadece bir satis isleminden alinan döner sermaye ücreti 1297,5 TL den 2 bin 55-TL’ye çikmis oldu. 2023 yili içerisinde döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilip, herhangi bir nedenle sonuçlandirilamayan islemlerle ilgili olarak, 31.01.2024 tarihine kadar müracaat edilmesi halinde döner sermaye hizmet bedeli farki tahsil edilmeden islemler sonuçlandirilacak. Ayrica 2024 yilinda emlak vergileri de yüzde 29,23 oraninda artirilarak hesaplanacak. Bu iki degisim nedeniyle tapu islemlerinin masraflari da artmis oldu” seklinde konustu.



“Bazi islemlerde iki, bazi islemlerde dört kat aliniyor”

Tapu isleminin yapildigi il ve ilçelerin yöresel katsayilarin farkli oldugunu ve bu nedenle döner sermaye bedellerinin islem türlerine ve illere göre farkli alindigini da ifade eden Özelmacikli, “Örnegin, bir adet tasinmazda satis ve ipotek tesisinin tek bir talepte yapilmasi halinde; iki adet islem ücreti, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Yetki alani disi tapu islemlerinde ise; yetki verilen tapu müdürlügünün yöresel katsayisi esas alinarak hesaplanan islem ücretinin iki kati, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Yurt disi tapu islemlerinde; yurtdisi yöresel katsayi esas alinarak hesaplanan islem ücretinin dört kati, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile