Tarihe Merakli 40 Ögrenci, Türk Tarih Kurumu Organizasyonuyla Çorum'daki Kazi Alanlarini Gezdi

Türk Tarih Kurumu Baskan Yardimcisi Hüseyin Murat Yücel: 'Millet olmanin en önemli unsurlarindan birisi, ortak tarih bilincinin olmasidir. Biz de bu kapsamda özellikle genç kusakta tarih bilincinin olusmasi noktasinda Milli Egitim Bakanligi ile böyle bir projeye baslamis olduk'

Türk Tarih Kurumunun, Milli Egitim Bakanligina bagli Bilim ve Sanat merkezlerinde görev yapan 22 tarih ögretmeni ve 40 ögrenci için Çorum'daki kazi alanlarinda düzenledigi gezi basladi.

Gezi kapsaminda eski Anadolu tarihi adina büyük önemi bulunan Çorum'un Bogazkale ilçesinde bulunan Hattusa Antik Kenti'ne gelen ortaögretim düzeyinde 40 Bilim ve Sanat Merkezi ögrencisi ile 22 tarih ögretmeni, Hititlerden kalma binlerce yillik tarihi kalintilari inceledi.

Türk Tarih Kurumu Baskan Yardimcisi Hüseyin Murat Yücel baskanligindaki gezide, katilimcilara Alacahöyük Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Tayfun Yildirim, Hititlerden günümüze uzanan kalintilarin yani sira arkeolojik kazilarda elde edilen eserler hakkinda bilgi verdi.

Yücel, AA muhabirine, bilim sanat merkezlerinde egitim gören ögrencilerde arkeoloji ve tarih bilincini olusturmak amaciyla Milli Egitim Bakanligi ile gezi projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Türk Tarih Kurumunun 1931 yilinda Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan, tarih ve arkeoloji alaninda çalismalar yürüten akademik bir kurum oldugunu belirten Yücel, "Tarih ve arkeoloji ile ilgilenen bir kurum olarak Milli Egitim Bakanligiyla yaptigimiz protokol kapsaminda bilim merkezlerinde okuyan ögrencilerimizin tarih ve arkeoloji alaninda bilinçlerinin gelismesi amaciyla çalismalar yürütmeye basladik. Bu kapsamda ilk geziyi Çorum'da gerçeklestiriyoruz. 17 farkli ilden 22 ögretmen ve 40 ögrenci ile Hattusa Antik Kenti'ni geziyoruz." dedi.

Genç kusaklarda tarih bilinci olusmasini önemsediklerine dikkat çeken Yücel, "Millet olmanin en önemli unsurlarindan birisi, ortak tarih bilincinin olmasidir. Biz de bu kapsamda özellikle genç kusakta tarih bilincinin olusmasi noktasinda Milli Egitim Bakanligi ile böyle bir projeye baslamis olduk. Bu projeyi devam ettirecegiz. Bugün yaptigimiz gezide, ögrencilerden aldigimiz izlenimlerle baslattigimiz projenin, gayet basarili ve faydali bir is oldugu kanaati olusmustur." diye konustu.

Yücel, 2020 yilinda 62 farkli arkeolojik kaziya destek veren Türk Tarih Kurumunun, 2021 yilinda da 127 arkeolojik kaziya destegini sürdürdügünü kaydetti.

Bursa Mustafa Kemal Pasa Hamzabey Bilim Sanat Merkezi ögrencisi Kaan Senates ise Anadolu'nun geçmisini çok merak ettigini, bu nedenle Türk Tarih Kurumunun gezisine katilip Çorum'a geldigini aktardi.

Hititlerin Anadolu'da yasamis en köklü medeniyetlerden oldugunu bildigini anlatan Senates, "Hititlerin yaptigi bu eserleri görme imkanim oldugu için mutluyum. Burada umdugumdan çok daha fazlasini gördüm. En çok ilgimi çeken ise binlerce yil önce yapilan yapilarin günümüzde hala var olmasi. Bu kadar dayanikli olmasi beni sasirtiyor." ifadesini kullandi.

Türkiye'nin her yerinde buna benzer tarihi degere sahip eserlerin bulundugunu vurgulayan Senates, bu eserlerin de özellikle gençler tarafindan kesfedilmesini umdugunu anlatti.

Hamzabey Bilim Sanat Merkezi ögrencisi Ayça Çakir da çogu arkadasi gibi kendisinin de Hititleri merak ettigini, onlarin yasadigi yerleri görmenin mutlulugunu yasadigini dile getirdi.

Gezinin kendisi için çok faydali oldugunun altini çizen Çakir, su görüsleri paylasti:

"Daha önce buraya gelen insanlarin, bu antik kentin ne kadar etkileyici oldugunu söyledigini biliyorum. Gerçekten öyle olup olmadigini merak ediyordum. Burada öyle bir atmosfer var ki sizi etkiliyor. Gerçekten göz alici bir yer. Buralari görmemizi saglayan Milli Egitim Bakanligina, Türk Tarih Kurumuna ve bize burada Hititleri anlatan Tayfun Yildirim hocamiza tesekkür ediyorum."

Heyet, gezinin ikinci gününde Alacahöyük kazi alanlarinin yani sira Eskiyapar kazi alanlari ile Anadolu uygarliklarina ait çok önemli eserlerin sergilendigi Çorum Müzesi'ni ziyaret edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile