Tarihi Kilisede Eğitim Merkezi Açıldı

Tarihi Kilisede Eğitim Merkezi Açıldı

Diyarbakır’da cemaati olmayan tarihi kilise içerisinde Sur Ana Çocuk Eğitim Merkezi (SAÇEM) kurulurken, eğitim merkezinin açılışında konuşan Diyarbakır Vali Mustafa Toprak, cemaati olmayan bir kilise olduğu için onarımını yapıp içerisinde kreş, eğitim merkezi ve mesleki kurslar açtıklarını söyledi.

Diyarbakır merkez Sur İlçe Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan proje kapsamında SAÇEM, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) da desteğiyle açıldı. 3 ayrı yerde yapılan açılış törenine Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, UNICEF Türkiye çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Toprak, Suriçi’nde yaşayan annelerin eğitim merkezine yoğun bir ilgi gösterdiklerini söyledi.

Toprak, "Sadece bizim buraları açmamız yetmiyor. Sizlerin buna itibar etmeniz gerekiyor. Çocuklarınızı buraya getirmeniz gerekiyor. Burada anne ve çocuğun birlikte eğitimi var. Önemsenmenin içimizdeki güzelliği ortaya çıkarmak duygusu var. Bundan dolayı bunun çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Buraya çocuğunu getiren herkese şükran duygularımı iletiyorum. Hakikatten, Sur’un dar sokaklarında ama içine girildiğinde, gönlümüzün yüreğimizin genişliği kadar, o büyük ölçüde oluşan bu alanda güzel işler yapılacak" dedi.

“KİLİSEYİ RUHUNA UYGUN ONARDIK” Suriçi’nde bulunan ve 350 yıllık bir tarihi olan kilisenin cemaatinin olmadığından ötürü, onarımının yapılıp bir üretim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Vali Toprak, kiliseyi ruhuna uygun bir şekilde onardıklarını kaydetti.

Vali Toprak, "Burası eski bir kilise. Kullanımı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aitti. Bu gibi tarihi yapıları biz, onarıyoruz ve boş olduğu için, insanlara faydalı olsun diye destek veriyoruz. Kilise içerisinde bakırcık kursu gibi mesleki kurslar vardır. Çok güzel faaliyetler oluyor. Sur ilçesinde bu tür yerler çok fazla var. Kentsel dönüşümle kapsamında yapılacak restorasyon çalışmalarıyla daha sonra ortaya çıkacak proje uygulamalarıyla birlikte bu gibi yerler değerlendirilecek. İnsanlığa faydalı olalım. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Biz de neler yapabiliyorsak, onları ortaya koyabiliyorsak, o zaman güzel işler yapmış oluruz. İnsanlarımız mutlu olmak istiyor. Soysal yaşam düzeyinin yüksek olacağı şeklinde, geleceğinden bir endişesi olmayacak şekilde yaşamak istiyor. Biz de tüm bu faaliyetlerimizi bu çerçevede yürütüyoruz. Buraya gelen annelerimize, bacılarımıza teşekkür ediyorum. Onlar buraya gelmeseydi, çocuklarını bu faaliyetlere katmasaydılar, bu güzelliği yaşayamayacak olurduk. Burası cemaati olmayan metruk bir yerdi. 350 yıllık bir geçmişi var. Cemaati olmadığı için burayı onarıp, böylesi güzel faaliyetlere katkı sunmaya çalışıyoruz. Amacımız her anneye ulaşıp, sıkıntılarıyla hemhal olmaktır. İnsanlarımızın yaşadığı sıkıntıları, kendi vicdanımızda ve yüreğimizde yaşadığımızı hissettirdiğimizi ortaya koyalım ve bu güzellikleri de ortaya çıkaralım. Bir ve beraber olarak, birbirimize kenetlenmiş bir şekilde mutlu olarak yaşama devam edeceğiz binaların da bir ruhu vardır. Bu kilesi onanırken, amacımız aslına uygun bir şekilde yaparak toplumun yararına sunmaktır" diye konuştu

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile