Trabzon Devlet Tiyatroları Haluk Ongan Sahnesi'nde yapılan olağan genel kurul toplantısına Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Veli Altunkaş, hazır bulunarak birer konuşma yaptı.
Trabzon Bölge Müdürü Veli Altunkaş, birliğe bağlı çalışmalar hakkında bilgi verirken, Genel Müdür Bedrettin Yıldırım'da her zaman Türk çiftçisinin yanında olduklarını ifade ederek Türkiye'nin dört yanını dolaştıklarını söyledi. Konuşmasında Türkiye'nin dışarıdan et ithaline karşı olduklarını ifade eden Yıldırım, "Bunun yerine çok daha kapsamlı olarak üreticimize, çiftçimize büyük destekler vererek asıl damızlık hayvan dağıtmanın daha önemli olduğunu ve daha çok katkı sağlayacağını özellikle belirtmek istiyorum. Bu bölgede, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi yaylalarımızda, otlaklarımızda ne yazık ki hayvan varlığımız kalmadı. Bu konuda acil önlem alınması gerekir. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği olarak 2010 yılındaki hedefimiz 3 trilyon civarındaki kaynağı çiftçilerimize kullandırmak. Bu anlayışla Türkiye'nin dört bir yanını dolaşıyoruz. Bu bölgede Trabzon'da 2003 yılında 3 bin TL kaynak kullandırılırken, bugün bu kaynak miktarı 60 milyon liraya kadar çıkmıştır" dedi.
"ÇİFTÇİNİN YANINDAKİ EN ÖNEMLİ KURULUŞUZ"
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Türkiye'de kamudan sonra çiftçinin yanındaki en önemli kuruluş olduğunu ifade ederek "Tarımsal alandaki diğer örgütlerle iyi ilişkiler içerisinde diyalog içerisinde ülkemizin tarımsal kalkınmasında gayret içerisindeyiz. Ancak zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıları aşma gayreti içindeyiz" diye konuştu.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise yaptığı açıklamada, kendisinin bir çiftçi çocuğu olduğunu ifade ederek tarımın önemine vurgu yaptı. Valisi Kızılcık, dünyada kıt olan kaynakların en iyi şekilde kullanılarak bizden sonraki nesillerinde bu kıt kaynaklarla yaşamalarına imkan sağlamak gerektiğini kaydederek Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarımın gelişmesi, çiftçilerin büyümesi ve gelişmesi anlamında çok önemli hizmetler yaptığını söyledi. Vali Kızılcık, devletin, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin yanı sıra kalkınma ajanslarını da kurmasıyla, kırsal kesimdeki çiftçiyi kalkındırabilmek, daha rekabetçi, daha üretken olunabilmesi ve beraber hareket edilebilmesi yönünde önemli adımlar attığını belirterek "Son zamanlarda özellikle 2007 ve 2008 yıllarında dünyadaki tarım ürünlerinin fiyatlarının yüzde 20 civarında artmasıyla bir anda başta bilim insanları olmak üzere tabi ki fiyatlardan etkilenen bireyler olarak bizler, tarımın ne kadar hayatımızı, sağlığımızı doğrudan etkilediğinin farkına vardık. Ve bu çerçevede tarım alanında da ciddi hamlelerin yapılması gerektiğini konuşur olmaya başladık" diye konuştu.
Globalleşen dünyada daha rekabetçi, daha üretken olunması gerektiğine dikkat çeken Vali Kızılcık, "Ürettiğimiz ürünü beraber hareket ederek, Türkiye ve dünya piyasasına satabilirsek ürünümüzün maksimum değerini elde edebilme şansına sahip oluruz. Ama beraber hareket etme içgüdüsünden, kabiliyetinden yoksun olursak, yani parçalanmış olursak maalesef geçmişte olduğu gibi ürettiğimiz ürünü yok pahasına satmış oluruz. Bir çiftçi çocuğu olarak tüketicinin değil aradaki komisyoncuların fahiş karları nasıl elde ettiğinin acısını yaşıyorum" şeklinde konuştu.
"TARIMI BİLİMSEL VE ÇAĞDAŞ YÖNTEMLERLE YAPIN"
Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği'nin hem üretime yönelik hem pazarlamaya yönelik faaliyete soktuğu fabrikaların çiftçiler için şans olduğunu ifade eden Vali Kızılcık, ülkemizde ve bölgemizde tarımın bilimsel ve çağın gerektirdiği yöntemlerle yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Tarımsal ve kırsal kalkınmayı desteklemek ve geliştirmek için kurulan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın hibe kaynaklarından yararlanabilmek için ulusal bazda yarışabilecek projelerin hazırlanması gerektiğini kaydeden Vali Kızılcık, "Gelişen ve değişen dünyamıza entegre olabilmek ve onun gerektirdiği enstrümanları kullanarak daha güçlü bir kırsal yapıya ve rekabetçi bir toplumsal yapılanmaya sahip olabilmemiz için özellikle çiftçilerimizin projelerini çağdaş proje mantığına göre hazırlamaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ki yayla kültürüne de değinen Vali Kızılcık, yaylaların artık sadece tatil amacıyla kullanılmasının tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Vali Kızılcık, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yaylalarımız sadece turistlik amaçla kullanılması yaylaların yıllar önce insanların kışlık ihtiyacı karşılama amacıyla kullanımını geri plana itmiştir. Bu durum tarımsal ve hayvansal üretimi düşürmüştür. Halbuki bölgemize gelen yerli ve yabancı turistler bizim, o doğal ortamda ürettiğimiz hayvansal ve tarımsal ürünleri tatmak ve aynı zamanda tatillerini yapmak düşüncesindeler. Eğer bir tarafı eksik bırakırsak, yani eko tarım dediğimiz tarımsal ürünleri ve hayvansal ürünleri burada üretemezsek bölgemize gelen turist sayısında zamanla düşüş yaşanacaktır. Bu düşüş bölgemizin ekonomik girdisinin düşmesine neden olacaktır. Yaylalarımızda eskisi gibi hayvansal üretimimizi gerçekleştirmeliyiz ki; bir zincirin halkaları gibi olan turizmi canlandırıp bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayalım."
Konuşmaların ardından Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, katılımcılara plaket takdim ederken, birlikte 25 yılını dolduranlara da plaket verildi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Birliği 10. Olağan Genel Kurul Toplantısı
Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Birliği'nin 10. Olağan Genel Kurulu yapıldı.