Harran Üniversitesini temsilen Rektör Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu’nun da yer aldığı protokolün tarafları arasında, Ankara Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşen imza törenine; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Mirmahmutoğulları, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, artık milyonlarca tarım işçisi de iş sağlığı ve güvenliği kapsamına girdi. Protokolün 5 milyon 900 bin civarında tarım işçisini kapsadığını belirten Bakan Mehdi Eker, bu anlaşmayla tarım işçilerinin karşılaştığı; sağlık sorunları, eğitim sorunları ve beslenme sorunları gibi sorunların ortadan kalkacağını bildirdi.
Tarım sektörüne yönelik yapılan protokolü değerlendiren Bakan Faruk Çelik de, tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara değinerek, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine dikkat çekti. Tarım sektörünün büyüdüğünü ifade eden Çelik, bu büyümenin bedelinin insan sağlığı olmaması gerektiğini, acıların, ölümlerin tarımın bereketini kaçırmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.
"SADECE 1,2 MİLYON TARIM İŞÇİSİ SİGORTALI" Tarımda çalışan işçilerdeki aktif sigortalı sayısından da bahseden Eker, 6 milyon 100 bin tarım işçisinden sadece 1,2 milyon işçinin sigortalı olduğunun altını çizdi. Bu sayının çok az olduğunu vurgulayan Eker, sosyal güvenlik konusunda da çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.
MEVSİMLİK İŞÇİLERİN SORUNLARI Yine mevsimlik tarım işçilerinin durumunu da dile getiren Bakan Eker, bu insanların çok kötü şartlarda yaşadıklarını, ortalama 3 milyon insanın doğdukları topraklardan kalkıp farklı topraklara giderek çalıştıklarını, bunların da birçok sorunlarla karşılaştığını anlattı. Yapılacak çalışmaların bu insanların çalışma şartlarının iyileştirilmesine de katkı sunmasının önemine dikkat çeken Eker, bu insanların sigorta, sağlık, beslenme ve eğitim sorunu olduğunu, bu kapsamda bunların da iyileştirilmesi için çalışılacağını aktardı.
Protokolün amacının farkındalık oluşturmak olduğunu kaydeden Eker, alt yapı çalışmalarıyla sorunların aşılacağını vurguladı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Rektör Mutlu ise, “Üniversite olarak bu çalışmayı 10 yıldır sürdürüyoruz ve nihai sonuçlarını almaya başladık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu sorun bölgede yıllardır sıkıntısını çektiğimiz bir sorundu. Projenin hayata geçirilmesi bizi mutlu etmiştir. Bundan sonra bu konuda yapılacak olan çalışmaların her zaman arkasındayız ve elimizden geleni fazlasıyla yapmaya hazırız” dedi.
Törende iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir sunum da izlettirildi. Konuşmaların ardından Bakan Çelik, Bakan Eker ve rektörler protokolü imzaladı .
‘Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Protokolü’ İmzalandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, artık milyonlarca tarım işçisi de iş sağlığı ve güvenliği kapsamına girdi.