Tarimda Yeni Bir Dönem Basliyor

Tarimda Yeni Bir Dönem Basliyor

2025-2027 yillarinda yapilacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile diger bazi tarimsal desteklemelere iliskin karar Resmi Gazete’de yayimlandi. Tarimsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açiklanirken destekler daha sade ve etkin hale getirildi, üreticiler için gelecek yillarin öngörülebilir olmasi için destek karari ilk defa 3 yillik olarak hazirlandi.

Konuyla ilgili olarak açiklamalarda bulunan Il Tarim ve Orman Müdürü Selami Ersen, bitkisel üretimin desteklenmesi programi ile çiftçilere temel destek, planli üretim destegi ve üretimi gelistirme destekleri verilecegini belirtti.

Yaptigi açiklamada üretim maliyetine göre ürünlerin kategorilere ayrildigini, her kategori için destek katsayisinin belirlendigini vurgulayan Ersen, "2025 üretim yili için destek katsayi degeri dekara 244 lira olarak belirlendi. Temel planli üretim ve üretimi gelistirme destekleme tutari, destek katsayi degeri ile destek katsayisinin çarpimi sonucu elde edilecek olup, Tarimsal Üretimin Planlanmasi Kurulu tarafindan arpa, aspir, ayçiçegi (yaglik), bugday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, misir (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, sogan (kuru), soya ve yem bitkileri planli üretim kapsaminda yer alan ürünlerin planlama kapsamina alindi. Planlama kapsamindaki ürünleri, havzasinda üreten çiftçilere temel destege ilave destek ödemesi yapilacaktir. Bu üreticilerimizin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin %50’si karsilanacaktir. Verim ve kaliteyi arttirmak için sertifikali tohum kullanim destegi, Sertifikali/standart fidan kullanim destegi, organik tarim destegi, iyi tarim uygulamalari destegi, kati organik-organomineral gübre destegi verilmeye devam edilecektir. Tarimsal üretimin ve gida arz güvencesinin sürdürülebilirliginin saglanmasi, üretim planlamasina katki saglamasi, verim ve kalitenin artirilmasi, tarimsal üretimde çevreci yaklasimlarin benimsenmesi ve uygulanan politikalarin etkinliginin arttirilmasi amaçlanmistir. Bu kapsamda ülke ihtiyacinin yurtiçi üretimle karsilanabilmesi için verim ve kalitenin arttirilmasi, kayitlarin güncel tutulmasi üretim sürecinde yasanilan maliyet artislari ve fiyat istikrarsizliklari gibi olumsuz kosullardan üreticilerin korunmasi hedeflenmektedir" diye konustu.



Desteklemeler 5 kat artti

Bitkisel üretimin desteklenmesi programi ile çiftçilere temel destek, planli üretim destegi ve üretimi gelistirme destekleri verilecek. Temel desteklerde, üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrildi. Her kategori için destek katsayisi belirlendi. Temel destek için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karsilanacak.

Tarimsal Üretimin Planlanmasi Kurulu tarafindan arpa, aspir, ayçiçegi (yaglik), bugday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, misir (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, sogan (kuru), soya ve yem bitkileri Planli üretim kapsaminda yer alan ürünler planlama kapsamina alindi. Planlama kapsamindaki ürünleri, havzasinda üreten çiftçilere temel destege ilave destek ödemesi yapilacak. Üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin %50’si ödenecek.

Üretimi Gelistirme Desteginde ise sertifikali tohum kullanim destegi, sertifikali/standart fidan kullanim destegi, organik tarim destegi, Iyi tarim uygulamalari destegi, kati organik-organomineral gübre destegi verilmeye devam edilecek. Biyolojik ve biyoteknik mücadele destegi 2025 yilinda örtü alti paket destek tutari 2 bin 550 liradan yüzde 50 artirilarak 3 bin 825 liraya, açikta paket destek tutari dekara 870 liradan, bin 305 liraya çikarildi.

Depolarda muhafaza edilen ürünler için kira destegi, Ticaret Bakanligi tarafindan belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Agi (ÇMVA) sistemine katilim primi destegi ÇMVA sistemine dahil olan isletmeler yüzde 50 oraninda arttirilarak bin 500 liraya, tarimsal yayim ve danismanlik destegi yüzde 104 arttirilarak 294 bin liraya yükseltildi.

"Mazot ve gübre destegi kaldirilmadi, temel destek olarak revize edildi"

Çiftçi Kayit Sistemine kayitli olan üreticilerin temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50’sinin, gübre maliyetinin yüzde 25’inin karsilanacagini söyleyen Ersen, "Üretim planlamasi kapsaminda yer alan ürünlerin havzasinda yetistirilmesi durumunda temel destege ilave olarak üreticilerimiz kullandigi mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25’i planli üretim destegi olarak verilecektir. Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’si desteklenmis olacaktir.

Su kisitinin oldugu 11 il ve 52 ilçede ise planlama kapsaminda az su tüketen mercimek, nohut, baklagiller, yem bitkileri, bugday, arpa ve yaglik ayçiçegi üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50’lik kismi da ’yer alti su kisiti destegi’ olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasina uygun ekim yapanlarin mazot ve gübre desteginin yüzde 100’ü desteklenecektir.

Tüm bunlarin yaninda çiftçilerimizin uzun süredir talep ettigi gibi bu destekler ayni olarak degil, nakdi olarak ödenecektir" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile