Bingöl Üniversitesi “Tarim ve Havza Bazli Kalkinma” alaninda ari ürünlerinden sonra diger hayvansal ürünlerde de üretime geçmek için de önemli bir adim atti. Tarimsal Uygulama ve Arastirma Merkezinde kurulan çiftlige 5 gebe büyükbas hayvan getirilerek süt ve süt ürünleri elde etmek için çalismalara baslandi. Büyükbas hayvanlarinin yani sira küçükbas hayvanlarinin da getirilecegi merkezde, süt ve süt ürünleri elde edilecek ve belirli bir asamadan sonra ari ürünleri gibi satisina baslanacak.
Tarimsal Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde incelemelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Çapak, getirilen hayvanlarin su an için bir adim oldugunu belirtti.
Çapak, "Burasi bizim üniversitemizin çiftlik alani. Ari, ari ürünleriyle ilgili eper bir mesafe kat ettik, simdi de biraz alani büyütüyoruz, çerçeveyi büyütüyoruz. Büyükbas hayvandan basladik. Ilk etapta 5 mondofon aldik, bunlar gebe hayvanlar, insallah yakin zamanda yavrulayacaklar ve bunlarin sayisi 10’a çikmis olacak. Baslangiç için bir adim, bundan sonraki süreçte hem bunlarin sayisini artiracagiz hem de bunlardan farkli ürünler elde etmeye çalisacagiz. Elazig yol kenarinda bir tanitim ofisimiz var. Orada ari, ari ürünlerinden elde ettigimiz ürünleri sergiliyoruz, satisini yapiyoruz. Allah nasip ederse bu hayvanlardan da elde edecegimiz hem sütü hem peyniri hem de diger hayvansal ürünleri bir sekilde oralara koyma ve arzu edenlere de oradan satis yapmak istiyoruz. Hedefimiz büyükbas hayvanla yetinmek degil, önümüzdeki günlerde küçükbas hayvanlara da el atacagiz. Insallah koyun ve keçilerden de baslangiç için getirecegiz. Alanimiz genis 750 dönümlük bir alan, burada hem küçükbas hem de büyükbasla ilgili çalismalarimizi devam ettirecegiz. Bir de tabii alan büyük oldugu için kanatli hayvanlara da agirlik verecegiz" dedi.
Ziraat ve veteriner fakültesi ögrencilerinin de buradan yararlanacaginin altini çizen Prof. Dr. Çapak, "Burasi ayni zamanda bir uygulama alani olacak. Çünkü ziraat ve veteriner fakültemiz mevcut. Ögrencilerimiz gelecekler, gidecekler, bakacaklar. Bu alanla ilgili tecrübe edinecekler. Ayni zamanda hocalarimiz da belki bu alanda akademik çalismalarini yürütürken bu olusturulan ortamdan istifade etmis olacaklar. Birçok boyutu var bunun. Bölgesel kalkinma da tarim ve havzanin bir parçasi aslinda" seklinde konustu.
Tarimsal Uygulama Merkezinde Hayvansal Ürünler Elde Edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarimsal Uygulama ve Arastirma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adim atildi. Büyükbas hayvanlarin getirildigi merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapilacak hem de akademisyenler ile ögrenciler için uygulama alani olacak.



















