TBMM'de 2015 yılının önemli olayları şöyle:
4 Ocak:
-HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak yaşamını yitirdi. Meclis'te milletvekili sayısı 536'ya düştü.
6 Ocak:
-TBMM Genel Kurulu'nda, TSK unsurlarının, NATO’nun Afganistan’da icra edeceği kararlı destek misyonu ve devamı kapsamında yurt dışına gönderilmesi, aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin anılan misyona katılmak için Türkiye üzerinden Afganistan’a intikali ile geri intikali kapsamında Türkiye’de bulunması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, iki yıl süre istenilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi.
8 Ocak:
-TBMM Araştırma Başkanlığı, Fransa, Polonya ve Rusya örneklerini içeren "Yarı Başkanlık Sistemi" araştırmasını, kitaplaştırdı. Kitaba önsöz yazan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Tarihi ve siyasi miras, parti ve seçim sistemi, parlamento çoğunluğunun yapısı ve hatta bazen siyasi aktörlerin kişilik özellikleri, aynı hükümet sistemini uygulayan ülkelerde çok farklı neticeler doğurmaktadır" dedi.
-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Paris'teki silahlı saldırı nedeniyle, Fransa Ulusal Meclisi Başkanı Claude Bartolone ve Fransa Senatosu Başkanı Gerard Larcher'e ayrı ayrı taziye mektubu gönderdi.
-CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Grup Yönetim Kurulu tarafından bir yıl süreli geçici gruptan çıkarma istemiyle ve tedbirli olarak Grup Disiplin Kuruluna sevk edildi.
14 Ocak:
-Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.
-Alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
15 Ocak:
-Milletvekillerinden oluşan bir heyetin, 1915 olaylarının 100. yıl dönümü dolayısıyla İsveç ve İtalya'ya ziyaret gerçekleştirmesine karar verildi.
19 Ocak:
-Meclis, 10 yıl sonra Yüce Divan oylaması yaptı. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan annesinin vefatı dolayısıyla Genel Kurul'a katılamadı, birleşime iştirak eden eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuşma yapmadı. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamalarda eski bakanların Yüce Divan'a sevk edilmesi kabul edilmedi.
22 Ocak:
-Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması ve bazı askeri kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
23 Ocak:
-CHP İstanbul Milletvekili Ercan Cengiz, partisinden istifa etti.
26 Ocak:
Disipline sevkedilen CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, partisinden istifa etti.
28 Ocak:
-Hayvan gen kaynaklarının korunması, ıslahı, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması için yetiştiricilerin ıslah amaçlı yetiştirici birliği kurmasını öngören tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
3 Şubat:
-Aden Körfezi'nde görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin 10 Şubat 2015'ten itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurul'da kabul edildi.
10 Şubat:
-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, iç güvenlik paketinin görüşmelerinin ertelenmesi hakkında, "Hiç kimse bu bir haftalık ertelemeyi, iç güvenlik reformu paketinden, herhangi bir şekilde zamana yayıldığı veya vazgeçildiği gibi intibaya kapılmasın. İç güvenlik reformu paketi çıkacaktır. Ama bu bir haftada bütün bu partilere, düşünme teneffüsü imkanı veriyoruz. Düşünsünler, her birisi kendisi ile bir muhasebe yapsın" dedi.
12 Şubat:
-CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AK Parti iktidarında grev hakkının kullanılamadığını iddia ederek, Meclis kürsüsüne "grev gözcüsü" gömleği astı.
-Milletvekillerinin statüleri ve görev tanımlarıyla ilgili düzenlemeler içeren TBMM Üyeliği Kanun Teklifi, Meclis Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
13 Şubat:
-CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, aracın bagajında Meclis'e getirdiği bir koç ile basın toplantısı düzenledi.
17 Şubat:
-TBMM Genel Kurulu'nda, yerlerinden söz alan 4 siyasi partinin grup başkanvekili ile yaklaşık 70 milletvekili, vahşi bir cinayete kurban giden Özgecan Aslan'ın ailesine başsağlığı dileyerek, cinayeti protesto etti.
18 Şubat:
-TBMM Genel Kurulu'nda, iç güvenlik paketinin görüşmelerine geçilemedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili olarak, "Arbedede HDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, stenografların oturduğu sandalyeyi kaldırıp grubumuzun üzerine fırlatmaya çalıştı. Meclis Başkanlık Divanı'nda zili CHP'li bir milletvekili söküp AK Parti Grubu'na fırlatmaya kalktı. Bir milletvekili de geriye çekilirken çiçeklerin bulunduğu yere düştü" dedi. HDP İçel Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise "Hakikaten çok ağır bir saldırı oldu, demir iskemleleri fırlattılar, Aykut Erdoğdu'nun göğsüne Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler" ifadesini kullandı.
-CHP ve HDP grup başkanvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili kamera kayıtlarının incelenmesi için Meclis Başkanlığı'na başvurduklarını bildirdi.
19 Şubat:
-TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi ile ilgili tartışmalar kavgaya dönüştü. Başkanlık Divanı'nın önündeki kavgada, CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün stenografların bulunduğu bölümün arkasındaki merdiven boşluğuna sırtüstü düştü.
20 Şubat:
-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Genel Kurulu'ndaki kavgaya ilişkin, "Şiddeti kınadığımız bir günde, bu yüce çatı altında böyle bir şiddetin, kavganın olması hepimizi üzen bir husus, her milletvekili de üzülmüştür. 24. Dönem Parlamentosu iyi başlamadı bu haliyle gidersek iyi de gitmiyor. Meclis'in son günlerini daha tatlı, hoş, nezaket kuralları içinde helalleşerek, kucaklaşarak kapatmak varken, bu türlü gerginliklerle anılan bir Parlamento olması, 'toplumsal sorunların çözüm yeri burasıdır' söylemimize ters düşen bir görüntü. Hiç olmazsa bu saatten sonra bu görüntüleri yaşamasak diye temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
-AK Parti'li kadın milletvekilleri, muhalefetin, Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya tepki göstermesi üzerine Divan önünde el ele tutuştu.
-21 Şubat:
-TBMM Genel Kurulu'nda iç güvenlik paketinin görüşmeleri tartışmalı başladı. Muhalefet milletvekilleri tasarı üzerinde konuşmazken, CHP ve HDP milletvekilleri Genel Kurul salonunun ortasına oturarak, alkış ve sloganlarla tepki gösterdi.
23 Şubat:
-Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şah Fırat Operasyonu hakkında Genel Kurulu bilgilendirerek, "Kaybedilen vatan toprağı yoktur, Türkiye egemenlik hakkından vazgeçmemiştir" dedi.
24 Şubat:
-Muhalefet, Genel Kurulun sabahın erken saatlerine kadar çalışmasına tepki gösterdi.Genel Kurul'un çalışmalarına devam etmesi üzerine Başkanlık Divanı önünde arbede yaşandı. HDP ve CHP milletvekilleri "Angarya yasaktır. Anayasa madde 18" dövizleri açtı.
25 Şubat:
-TBMM Genel Kurulu'nda, iç güvenlik paketinin görüşmelerinde HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata yüzünü poşuyla kapatarak kürsüye çıktı. Partisinin milletvekilleri de yüzlerini poşuyla kapatarak Ata'yı dinledi.
-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin milletvekillerine, "Son bir hafta içinde TBMM Genel Kurulu'nda, Genel Kurul'un adabına, edebine, vakarına yakışmayan her türlü saldırıya muhatap oldunuz, hakarete muhatap oldunuz ama hiçbir zaman haya, edep kurallarını terk etmediniz. TBMM'nin vakarını korudunuz, demokrasinin temel ilkelerini korudunuz ve bir kez daha AK Parti gurubu olarak bir destan yazdınız" şeklinde seslendi.
27 Mart:
-İnternet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri de içeren "Torba Kanun Teklifi" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
-Kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
-Çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, 47 bin öğretmen kadrosu düzenlemelerini de içeren "Torba Kanun" teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
31 Mart:
-AK Parti'nin, 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.
-Kütahya Milletvekili İdris Bal, kurucusu ve Genel Başkanı olduğu Demokratik Gelişim Partisi'ndeki tüm görevlerinden istifa etti.
1 Nisan:
-Yargıtay hukuk daireleri arasındaki görev uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla Hukuk İşbölümü İnceleme Kurulu oluşturulmasını öngören teklif, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
4 Nisan:
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli düzenlemeler içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı. Yasaya göre, ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak. İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. İş kazası meydana gelmeyen iş yerlerine teşvik sağlanacak. İşçilerin babalık izni 5 gün olacak.
-TBMM, 24. Dönem yasama çalışmalarını tamamlayarak, 7 Haziran'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri nedeniyle tatile girdi.
7 Nisan:
CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, milletvekili aday listelerinin hazırlanış biçiminin kendisinde rahatsızlık yarattığını, bu nedenle partisinden istifa ederek, seçime bağımsız aday olarak katılmaya karar verdiğini söyledi.
8 Nisan:
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara'da resmi temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile Meclis'te bir araya geldi. Çiçek, DHKP-C ve PKK'nın terör örgütü olduğunu belirterek, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'dan, Avrupa'nın birçok ülkesinde üyesi bulunan bu örgütlere karşı daha yakın işbirliği istedi.
16 Nisan:
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile AK Parti, CHP ve MHP parti grupları, Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili aldığı karara karşı ortak basın açıklaması yayımladı. Ortak basın açıklamasında, "Avrupa Parlamentosu'nun varoluş nedenini teşkil eden, savaş ve çatışma yerine barış, hoşgörü ve ortak geleceğin oluşturulması fikri hilafına benimsediği tarafgir yaklaşımını şiddetle kınadıklarını" bildirdiler.
24. Dönem'in son toplantısının sonunda Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 7 Haziran'da yapılacak genel seçim sonuçlarının ilanını takip eden 5. gün, saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
27 Mayıs :
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, görev süresinin dolması nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na veda ziyaretinde bulundu.
8 Haziran:
-Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Seçim Gözlemi Heyeti, milletvekili genel seçiminin uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştiğini bildirdi.
16 Haziran:
-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve birlikte yargılandığı 105 kişi hakkında verilen idam cezalarının onanmasını şiddetle kınadığını bildirdi.
18 Haziran:
-Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay hakkında hazırlanan Soruşturma Dosyası Meclis'e geldi. Soruşturma dosyasında Günay hakkında, "Bakanlık idarelerinin yabancı ülkelerdeki kuruluşlarının mal ve hizmet alımı ile yapım işleri"nde sorumluluğu olduğu yönünde Teftiş Kurulu raporu yer aldı.
19 Haziran:
-Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de devlet töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Eski Başbakanlardan Tansu Çiller ve çok sayıda siyasetçi katıldı.
-Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için düzenlenen devlet törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in makamında bir araya geldi.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye birlikte hükümet kurmaları halinde başbakan olması yönünde çağrıda bulunduğuna ilişkin haberlerle ilgili, "Çağrı yaptık. Dolayısıyla söylenecek fazla bir şey yok. Öncelik Türkiye'dir. Türkiye'nin çıkarlarını düşünerek bu çağrıyı yaptım" dedi.
23 Haziran:
-TBMM Genel Kurulu'nda 25. Dönem milletvekilleri yemin etti. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, yemin töreni öncesinde yaptığı konuşmada, "Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar döneminin acı tatlı deneyimleri sonucunda milletimizin kararı, uzlaşmak el birliği, iş birliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur" dedi.
2 Temmuz:
-TBMM 26. Başkanını seçti. Meclis Başkanlığı için AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmelettin İhsanoğlu, HDP İçel Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı. İsmet Yılmaz, dördüncü tur oylamada 258 oy alarak TBMM Başkanı seçildi.
8 Temmuz:
-Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda Hükümet'e yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
9 Temmuz:
-CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Cerattepe'de planlanan madencilik faaliyetini protesto etmek amacıyla TBMM Genel Kurul salonundan 24 saat ayrılmama eylemi başlattı. Bayraktutan, Meclis'in yeni döneminin ilk protestosu olan eylemini 24 saatin sonunda bitirdi.
14 Temmuz:
-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet kurmakla görevlendirdiği AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM'deki makamında 1 saat 45 dakika görüştü.
- Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girdi.
21 Temmuz:
-CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, partisinden istifa etti.
23 Temmuz:
CHP, TBMM Genel Kurulu'nu terör saldırısı ve terör eylemlerinin araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerinin görüşülmesi için olağanüstü toplantıya çağırdı.
27 Temmuz:
-TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, CHP'nin talebi üzerine TBMM Genel Kurulu'nu 29 Temmuz Çarşamba günü saat 15.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı.
29 Temmuz:
-HDP, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle Meclis Başkanlığına başvurdu. HDP'nin 80 milletvekilinin imzasını taşıyan ve bu milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebini içeren dilekçe Meclis Başkanlığına verildi.
-TBMM Genel Kurulu, CHP'nin "toplumsal barışı tehdit eden, artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına" ilişkin önergesini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Görüşmelerin ardından önerge, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oyları ile reddedildi.
3 Eylül:
-Geçici Bakanlar Kurulu'nda yer alan 11 bağımsız bakan, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti.
-TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkiyi bir yıl süreyle uzatan tezkere, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
9 Eylül:
- TBMM ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) arasında ortak çalışma alanlarında genel iş birliğini sağlamaya yönelik protokol imzalandı.
18 Eylül:
-Tuğrul Türkeş, MHP'den ve TBMM Grubu üyeliğinden istifa etti.
1 Ekim:
-TBMM'de 25. Dönem 2. Yasama Yılı dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.TBMM Başkanı Yılmaz, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.
-TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, "Hukuk devleti ilkesinden taviz vermeden, hep birlikte, teröre karşı güçlü ve kararlı bir yaklaşım sergilemeli, milletimizin bekasını her şeyin üstünde tutmalıyız" dedi.
-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla Meclis'e geldi. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörün çirkin yüzünün sandıkları tehdit etmesini engellemek için tüm siyasi partilerin insani ve vicdani bir tavır sergileyeceklerini, kolaylaştırıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını umduğunu söyledi. Erdoğan, "Bizim kimi Avrupa ülkelerinin yaptığı gibi, bu kardeşlerimizi Akdeniz’de ölüme terk etme, sınır boylarında, tren istasyonlarında zulme maruz bırakma hakkımız asla yoktur. 'Kardeş' sözü bizim ağzımızdan bir alışkanlık olarak değil; kalbimizden, yüreğimizden kopup gelen, bin yıllık arka planı olan bir duygunun ifadesi olarak çıkıyor" diye konuştu.
-TBMM Genel Kurulu'nda, Geçici Hükümette AB Bakanı olarak atanan Beril Dedeoğlu ile Kalkınma Bakanı Cüneyt Düzyol yemin etti.
-TBMM Genel Kurulu, 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak seçimin kesin sonuçlarının, YSK tarafından, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kanallarında ilamını takip eden 5'inci gün saat 15.00'te toplanmak üzere tatile girdi.
- 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıya göre, bütçe giderleri 540,9 milyar lira, bütçe gelirleri 525,4 milyar lira olacak. Vergi gelirlerinin 444,1 milyar lira, faiz dışı fazlanın 39,6 milyar lira olması beklenen tasarıya göre, bütçe açığının 15,4 milyar lira olması bekleniyor.
9 Kasım:
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 1 Kasım seçimlerinin ardından partisinde olağanüstü kurultay çağrısında bulunarak, "Sorumlular hesabı versinler" dedi.
11 Kasım:
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, partisinin olağan kurultayında genel başkanlığa hazır olduğunu açıkladı.
16 Kasım:
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 1 Kasım seçimlerinin iptal edilmesi için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurduklarını söyledi.
17 Kasım:
TBMM Genel Kurulu'nda 26. Dönem milletvekilleri yemin etti.
Milletvekillerinin yemin töreni sırasında HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin metnindeki "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" ifadesini kullandı. Bunun üzerine birleşimi yöneten Geçici Başkan Deniz Baykal, "Yemin metni aynen okunmamıştır. Yemin metni aynen okunmuş sayılamaz" diyerek uyarıda bulundu. Zana, yemini tekrar etmeden Genel Kurul'dan ayrıldı.
-22 Kasım:
Meclis, yeni Başkanını seçti. Meclis Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, HDP İçel Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarıştı. İsmail Kahraman üçüncü turda 316 oyla TBMM Başkanı seçildi.
25 Kasım:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet Programı'nı TBMM Genel Kurulu'nda okudu.
28 Kasım:
TBMM Genel Kurulu'nda 64. Hükümet Programı görüşüldü.
- 30 Kasım 2015
AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında kurulan 64. Hükümet, TBMM'den güvenoyu aldı.
4 Aralık:
-TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarını kabul etti.
7 Aralık:
-2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Buna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlara, 1 Ocak 2016 tarihinden 31 Mart 2016 tarihine kadar geçecek üç aylık dönemde, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki başlangıç ödeneklerinin belirli oranları karşılığı bulunacak tutar kadar ödenek kullanmasına ilişkin yetki verilecek.
10 Aralık:
-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesine başlandı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Aralık ayı içerisinde mümkün olursa, 2016 yılına ilişkin Bütçe Kanun Tasarısını da Meclisimize sunmayı, ocak ayı içerisinde de görüşmelerin Meclisimizin takvimine bağlı olarak yapılmasını arzu ediyoruz" dedi.
-TBMM Genel Kurulu'nda, boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için Meclis araştırması açılmasına dair önerge kabul edildi
- 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
15 Aralık:
-TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti, CHP, HDP ve MHP ve grup başkanvekilleri, Nobel Kimya Ödülü alan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı kutladı.
-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, SSK ve BAĞKUR emeklilerine 2016 yılı Ocak ayından itibaren seyyanen ayda 100 lira zam yapılmasını içeren düzenleme kabul edildi.
TBMM'de 2015 Böyle Geçti
Meclis'te, 2015 yılına seçim damgasını vurdu. Yıl içerisinde 7 Haziran ve 1 Kasım'da yapılan iki genel seçim dolayısıyla TBMM kısa bir süre yasama faaliyetinde bulunabildi. "En kısa dönem" olarak tarihe geçen 25. Dönem, aynı yıl içerisinde başladı ve sona erdi.