FERİDE PELİN İNAL - Suriyeli kozmonot Muhammed Ahmed Faris, bazı ülkelerden bilimsel çalışmalar için teklifler aldığını ancak "ikinci vatanım" dediği Türkiye'de kalıp tecrübelerini aktarmak istediğini söyledi.
Suriye'nin ilk, Arap dünyasının ikinci kozmonotu, aynı zamanda eski bir savaş pilotu olan Faris, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1987 yılında uzaya gönderilen Rus Uzay Gemisi Soyuz'daki üç astronot arasında yer aldığını anımsattı.
Ülkesindeki iç savaş nedeniyle yaklaşık 5 yıl önce Türkiye'ye sığındığını ve yaşamını İstanbul'da sürdürdüğünü anlatan Faris, aradan geçen süre içerisinde çok sayıda konferansa katılarak uzayda geçirdiği 8 günü ve bu süreçte yaptıkları araştırmaların sonuçlarını paylaştığını ifade etti.
Gençlere, uzay bilimine biraz daha önem vermeleri tavsiyesinde bulunan Faris, şunları kaydetti:
"Umut ediyorum ki yaptığım konuşmalar öğrencilere fayda sağlar. Biz Müslümanlar bilimde Batı'dan daha öndeydik. El-Battani Suriye'nin Rakka şehrinde astronomi alanında çığır açmıştır. Bir güneş yılını 365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 24 saniye olarak ölçmüştür. Ali Kuşçu astronomi ve matematik alanında bir dehadır. Uzay bilimine ve asrına girmemiz gerekiyor. Bu jenerasyonun uzay bilime eğilmesi lazım. Bu konuda çok umutluyum. Türkiye'de bilim ve araştırma merkezleri var. Uzay bilimine önem veriyorlar. Umarım Türkiye bu alanda daha iyi seviyeye ulaşır."
- "Benim ikinci vatanım Türkiye"
Bazı ülkelerden davet aldığını ancak şartlar ne olursa olsun Türkiye'de bulunmaktan ve burada yaşamaktan dolayı kendisini mutlu hissettiğini dile getiren Faris, Türkiye'yi ikinci vatanı olarak gördüğünü belirtti.
"Burada aldığım nefes Suriye'de aldığım nefesin aynısıdır." diyen Muhammed Ahmed Faris, "Burada tecrübelerimi aktarıp, insanlara faydalı olmak istiyorum. İnşallah Türkiye uzay biliminde çok iyi yerlere gelecek. Böylece bizim de umudumuz olacak." ifadelerini kullandı.
'Tecrübelerimi Türkiye'de Aktarmak İstiyorum'
Suriyeli kozmonot Faris: 'Burada tecrübelerimi aktarıp, insanlara faydalı olmak istiyorum. İnşallah Türkiye uzay biliminde çok iyi yerlere gelecek' 'Biz Müslümanlar bilimde Batı'dan öndeydik. ElBattani Suriye'nin Rakka şehrinde astronomi alanında çığır açmıştır. Bir güneş yılını 365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 24 saniye olarak ölçmüştür. Ali Kuşçu astronomi ve matematik alanında bir dehadır. Uzay bilimine ve asrına girmemiz gerekiyor'