Teröre sınırdan mesaj gönderdi: Kazanamayacaksınız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün öğleden sonra Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile birlikte Hakkâri'de 11 askerin şehit olduğu Tekeli Hudut Tabur Komutanlığı'nı ziyaret ...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün öğleden sonra Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile birlikte Hakkâri'de 11 askerin şehit olduğu Tekeli Hudut Tabur Komutanlığı'nı ziyaret etti.

Saldırıyla ilgili brifing alan Erdoğan, olay yerine de giderek Mehmetçiğe moral verdi. Başbakan sabah saatlerinde de Van'da şehitler için düzenlenen törene katıldı. Erdoğan, 5 bakanın da hazır bulunduğu törende, terör örgütü ve taşeronlarına şöyle seslendi: "Kazanamayacaklar, kendi kanlarında boğulacaklar. Bu topraklar mübarektir, acımız dağlar kadar ama boynumuzu bükmeyeceğiz."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü ve onu taşeron olarak kullanan güçlere seslendi. Hakkâri'deki terörist saldırıda şehit olan 11 asker için Van Jandarma Pilot Yarbay Yusuf Turgut Kışlası'nda düzenlenen törende konuşan Başbakan Erdoğan, "Buradan çok net bir biçimde ifade ediyorum, kazanamayacaklar. Hiçbir şey elde edemeyecekler. Kendi karanlıklarında eriyip gidecek, kendi bataklıklarında kuruyacak, kendi kanlarında boğulacaklardır." dedi. Hiçbir zaman yılgınlığa düşmeyeceklerini ifade eden Başbakan, "Düşmana inat, teröre inat, fesat odaklarına inat direneceğiz. Kardeşliğimizi, birliğimizi, bütünlüğümüzü daha da yücelteceğiz." mesajları verdi. Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Atila Işık, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ile 15 AB üyesi ülkenin büyükelçisi katıldı.
Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: "Acımız çok büyük, hüznümüz dağlar kadar ama boynumuzu bükmüyoruz, bükmeyeceğiz. Kor ateş de olsa hüznümüzü yüreğimize gömecek, hainleri sevindirmeyeceğiz. Bizler alelade bir toprak parçasının üzerinde yaşamıyoruz. Bu topraklar farklıdır, bu topraklar mübarektir, bu topraklar 73 milyonun canının bir parçasıdır, vatandır, vatanımızdır. Vatan bizim namusumuzdur, şerefimizdir, onurumuzdur. Ecdat bu vatan topraklarını çiğnetmemiştir. Bugün de yarın da göğsümüz siper olacak, bu vatan toprakları çiğnenmeyecektir."
Erdoğan şehitlere seslendi: Gözünüz arkada kalmasın
Başbakan Erdoğan, konuşmasında, şehitlere, ailelerine ve vatandaşlara da seslendi. Konuşmasının bu bölümünde hemen sağındaki şehitlerin tabutuna dönerek, "Gözünüz arkada kalmasın." diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Sizin bıraktığınız emanete tıpkı sizin gibi canımızla, kanımızla, namusumuz ve şerefimizle sahip çıkacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.''
Erdoğan, şehit ailelerine de, "Yüreğinizin dağlandığını biliyoruz. Canınızdan can koptuğunu biliyoruz. Şundan emin olunuz; sizin kahraman yavrularınız bugün artık bu milletin yavruları olmuştur." diye seslendi. Herkesin müsterih olmasını isteyen Başbakan, vatandaşlara da şu mesajları verdi: "Şehitlerimizin yükselttiği bu bayrak, yurdumuzun her bir köşesinde şanla, şerefle ebediyen dalgalanacaktır. Türkiye'nin istikrarına, huzuruna, kardeşliğine kasteden bu taşeronlara, bu figüranlara karşı kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gereken cevabı verecektir."
Başbakan, saldırıya uğrayan taburu ziyaret etti, brifing aldı
Başbakan Tayyip Erdoğan, törenin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları ve bakanlarla bir değerlendirme toplantısı yaptı. Başbakan'a, hain saldırıyla ilgili harita üzerinde bilgi verildi. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra helikopter ile sınır bölgesine hareket etti ve teröristlerin baskınına uğrayan Tekeli Hudut Tabur Komutanlığı'nı ziyaret etti.
Yoğun güvenlik önleminin alındığı bölgede, Başbakan Erdoğan ile beraberindekileri taşıyan helikopterlerin tabura inişi sırasında beş helikopter de sınır hattında hava güvenliğini sağladı. Burada Tümgeneral Gürbüz Kaya tarafından saldırı ile ilgili bölge haritası üzerinde brifing verildi.
Başbuğ: 250 değil, 23 terörist vardı
Saldırı gecesi 23.30 sularında ilk görüntülerin alındığını, topçu atışı ve diğer ağır silahlarla ateş edildiğini belirten Tümgeneral Kaya, ilk alınan görüntülerde ateşe karşılık verilmediği için bu görüntülerin çoban, köylü ya da kaçakçı olabileceğinin düşünüldüğünü kaydetti. Genelkurmay Başkanı Başbuğ da baskını gerçekleştiren terörist sayısının 250 civarında olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Orgeneral Başbuğ, 57 kişilik bir saldırı grubunun bölgeye geldiğini, 23 kişilik terörist grubun da saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi.
Başbakan, brifingin ardından tugay içindeki gazinoya geçerek çatışmada hafif yaralanan gazilerle bir araya geldi. Erdoğan daha sonra teröristlerle ilk sıcak temasın yaşandığı, sızmaların gerçekleştiği Gediktepe bölgesini helikopterle inceledi, mevzileri ziyaret etti. Bu arada bölgede Kobra helikopterleri de sürekli olarak uçuş gerçekleştirdi.
Öte yandan Başbakan Erdoğan, bölgedeki incelemeleri çerçevesinde Irak sınırında yer alan Umurlu 9. Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı'nda askerlerle öğle yemeği yedi. Mehmetçiğe sürpriz ziyaret yapan Erdoğan ve beraberindekiler burada, tavuk yahni, çorba, pilav, salata ve karpuzdan oluşan karavanadan yedi. Erdoğan ve beraberindekiler komutanlık binasının avlusunda bir süre askerlerle sohbet ettiler. HAKKARİ AA, FEHMİ MENDEŞ HAKKARİ CİHAN
Bakanlar gözyaşlarına hakim olamadı
Van'daki askeri törenler sırasında duygusal anlar yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan ağlamamak için kendini zor tutarken gözleri doldu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, eşi Beyhan Bağış ile bazı katılımcıların gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Törende bir konuşma yapan Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, halkın birlik ve beraberlik içinde yaşama arzusunu hedef alanların hüsrana uğrayacaklarını vurguladı. Yapılan duaların ardından şehitlerin naaşları askerî uçaklarla memleketlerine uğurlandı. VAN CİHAN

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile